cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Original topic:

Bluetooth aptx hd ve aptx adaptive kesinlikle geri gelmeli!

(Topic created on: 07-12-2023 12:01 AM)
551 Views
Cradless
Active Level 1
Options
Galaxy S
Bluetooth ses codeclerinin ne ise yaradigini kaliteli muzik dinlemek icin ugrasan kullanicilar iyi bilirler. Kuresel olarak yuksek kalitede ses aktarimi icin kullanilan kabul gormus codecler aptx hd, aptx adaptive ve ldac codecleridir. Ancak asagidaki gorselde gördüğünüz uzere samsung cihazlarin bir cogundan aptx'in yuksek kaliteli codecleri geri cekilmis durumda. Ldac codecler telefonlar icin acik kaynaktir ancak kulakliklarda kullanimi patenti sony'de oldugu icin sony ses urunleri disinda pek goremeyiz. 

Son zamanlarda Sennheiser Momentum 4 Wireless kulaklik almayi dusunuyordum ancak Samsung aptx codeclerini kaldirdigi icin maalesef ki S21FE telefonumla bu kaliteli kulakligi dusuk kaliteli aktarim yapan eski aptx codeci disinda bir codec ile kullanamayacagimi ogrendim.
 Bu demektir ki Samsung kullanicilarini kendi kulakliklarina yonlendirmek icin bu geri kalmis zihniyetteki yontemi kullaniyor. Kendi ekosistemi disina cikmaniza izin vermek istemiyor. 
 Android kullanmayi tercih eden kisiler zaten bu ekosistem zorlamasina maruz kalmamak icin ve cihazlarini daha ozgurce kullanabilmek icin bu tercihte bulunuyorlar.
 Samsung bu yuksek cozunurluklu codecleri derhal geri getirmeli ve kullanicilarina bu sekilde davrandigi icin ozur dilemelidir.
 Codecleri geri getirmezseniz benim gibi muzik tutkunu bir cok kullanicinizi size tavir almis bir sekilde kaybedeceksiniz.
 Kalitenizi begendigim icin simdiye kadar kulaklik ve akilli saat tercihlerimi samsung ekosisteminde kalmak yonunde yapmistim ancak siz kullanicilarinizi bir seylere zorlamaya devam ederseniz ekosisteminizi guclendiremez aksine guc kaybedersiniz.

Tum muzik tutkunu arkadaslarima saygilar.

image

Güncelleme: Exynos yonga setleri maalesef ki aptx hd ve aptx adaptive teknolojilerini barindiramiyormus. Tek cozum yolu aptx hd destekli bir bluetooth ses aktarim cihazi almak.(Stock ROM ile kullanilamiyor.)

4 Comments
Cradless
Active Level 1
Galaxy S
Bu sorundan muzdarip arkadaslarim icin 60€ fiyat etiketli Creative markasinin BT-W5 modeli bluetooth ses aktarim aparatini oneriyorum.
Samsung'un bu codecleri geri cekmesinin bedeli ne yazik ki biz kullanicilara bir type c portunun dolulugu ve 60€'luk cihaz oluyor.
BurakTunç
Expert Level 5
Galaxy S
Desteklemediği için gözükmüyor olabilir mi? Belki devre dışı bırakınca listeden de kaldırıyordur. Veya pek sanmıyorum ama aptX HD codeci ya da aptX Adaptive codecini direkt olarak aptX demiş olabilir mi? Yani bu menü geliştiriciler için konulmuş bir menü, geliştiricileri engellemesi Samsung adına ne kadar mantıklıdır bilemem.
Cradless
Active Level 1
Galaxy S
Selam Burak, bugun bu konunun arastirmasini pek cok yerli ve yabanci kaynaktan yaptim ve maalesef ki bu codecler kaldirilmis. Telefonun destekledigi tum codecler gelistirici seceneklerinde yukarida birakmis oldugum fotograftaki gibi listelenir. Bagli oldugun cihaz desteklemiyorsa bu secenekler secilemez ama listelenmeye devam eder.
BurakTunç
Expert Level 5
Galaxy S
En nihayetinde bunlar şirket, asıl amaçları para. Bir videoda duymuştum çok güzel söylemişti, sizin çıkarlarınız hangi şirketin çıkarlarıyla en çok eşleşiyorsa onu kullanın. Mesela Apple kullanıcılarını "duvarlı bahçe"sinde tutmak istiyor. Gizliliğiniz her şeyden önce gelir lafı da yalan, paralarından önce gelemedi. Ne kadar biliyorsunuz bilmiyorum ama Apple ve Google arasında RCS kavgası çıktı. RCS, SMS'in gelişmiş hâli diyebiliriz. İşin konuyu ilgilendiren kısmı ise RCS'de SMS'ten farklı olarak uçtan uca şifreleme var. Şirketler SMS doğrulaması gibi konularda SMS göndermek yerine RCS ile güvenli bir şekilde mesaj gönderebilecekti. Ama Apple sırf "duvarlı bahçe"sinin -en azından ABD için- önemli bir duvarını yıkmamak için RCS'yi getirmedi. Sebebini anlatmayacağım ama mesela bana en çok uyan şirket Google.