cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Resolved! Solved

Original topic:

Yurtdışı Cihaz Hakkında Sorular

(Topic created on: 03-21-2025 06:02 AM)
414 Views
Rubyy
Active Level 7
Options
Galaxy S

Yurtdışından cihaz alan bayağı bir insan görüyorum. Hani ülke dışından telefon satın almanın mantığı nedir onu anlamak istiyorum o yüzden merak ettiğim birkaç sorum var.

1. Yurtdışından telefon almak buradan telefon almaya nazaran daha mı ucuz? Ek ödemeler vs. çıkıyor mu?

2. Bu cihazların IMEI problemi vb. problemlerden ötürü bir anda kapanma gibi bir sorunları var mı?

3. Güncelleme vb. konularda yurtiçi cihazlara nazaran herhangi bir sorunla karşılaşıyor musunuz?

4. Bu cihazları satın almak için bir pasaport kaydı oluşturmamız gerekiyor mu? Bu gibi süreçleri pek bilmiyorum o yüzden detaylıca anlatırsanız seve seve dinlerim.

5. Bunlar dışında yurtdışından cihaz satın almanın genel faydaları ve zararları nelerdir?

Bunları sadece merak ettiğim için ve olayı anlamaya çalıştığım için soruyorum. Şimdiden gösterdiğiniz/göstereceğiniz ilgi ve alaka için teşekkür ederim ♡

2 Solutions

Accepted Solutions
Solution
HalidErdoğan
Expert Level 5
Galaxy S
1) Evet vergisiz aldığın için yarı fiyatına geliyor daha ucuz. Cihazın kapanmaması için IMEI atman gerekiyor veya resmi bir şekilde alman gerekiyor ama o zamanda yine normal alacağın fiyata denk geldiği için bir mantığı kalmıyor.

2) IMEI'si yurt dışındaki bir ülkede geçerli olduğu için eğer Türkiye'deki bir cihazın imei'si atılmazsa cihaz buraya geldikten 4 ay sonra kapanıyor.

3) Eğer cihaza imei atmak için root atıldıysa evet güncelleme sıkıntı oluyor güncelleme gelmiyor. Gelse bile yapman tavsiye edilmiyor çünkü cihazın Türkçe yaması sadece bir güncellemede olabiliyor ve eğer güncelleme yaparsan cihazın Türkçe'si gidebiliyor.

4) Hiçbir şekilde bir kayıt oluşturmana gerek yok.

5) En önemli faydası cihazın yarı fiyatına gelmesi yani baya bi ucuza alıyorsun. Ama cihazı ülkemizde kullanabilmen için root atılması gerekiyor ve root attığın zaman bu senin için sıkıntılar oluşturuyor. Mesela ben Galaxy Note 10 kullanıyorum, yurdışı ve rootlu bir cihaz. Ama şahsen bir daha hayatta yurdışı cihaz kullanmam çünkü rootlu olmasından kaynaklı birkaç yazılımsal hatayla beraber kullanmam gerekiyor bu telefonu ve aşırı can sıkıcı bir durum. Mesela telefonum kapanıp açılınca Bluetooth'daki eşleştirdiğim her şey sıfırlanıyor tekrardan bağlamam lazım. NFC ve kablosuz şarj hiçbir şekilde çalışmıyor. Samsung Health ve Health Monitor'u kullanamıyorsun. Samsung rootlu cihazlarda yazılımsal bir koruma koyduğu için açılmıyor. Bazı uygulamalar güvenlik için rootlu cihazlarda açılmıyor, bazı uygulamalar açılsa bile her girişte uyarı veriyor vs. vs. Ayrıca cihaz yurtdışı olduğu için Türkiye garantisi de olmuyor.
Velhasılkelam ben 2.5 senedir rootlu bir cihaz kullanıyorum ve kesinlikle tavsiye etmiyorum. Yarı fiyatına almak çok cazip geliyor ama rootlu olmasından kaynaklı beraberinde gelen sorunlar gerçekten çekmeye değmez. Garantisi de olmuyor zaten. Ben daha yurdışı cihaz almam kimseye de tavsiye etmem.

View solution in context

Solution
Aamon
Active Level 4
Galaxy S
Yurtdışından telefon almak genelde daha ucuz olabilir ama ülkeye sokarken IMEI kaydı için harç ödemeniz gerekiyor. Ayrıca, gümrük vergileri ve ek masraflar çıkabilir.

IMEI kaydı yapılmazsa cihaz 120 gün sonra kapanır. Kayıtlı bir pasaport üzerinden IMEI işlemi yapılması gerekiyor.

Bölgeye göre güncellemeler değişebilir. Avrupa veya Amerika ROM'lu cihazlar genelde sorun yaşamaz ama Asya veya Çin ROM'lu cihazlarda bazı uygulamalarda sıkıntılar olabilir.

Pasaport kaydı şart. Pasaport sahibi son iki yıl içinde başka bir cihaz kaydetmemiş olmalı.

Avantajlar: Daha uygun fiyat, farklı model seçenekleri. Dezavantajlar: IMEI kaydı zorunluluğu, garanti sıkıntısı, güncelleme problemleri.

Almadan önce iyi araştırmak önemli.

View solution in context

17 Comments
Galaxy S
Hiç o işe girmeni tavsiye etmem. Garanti başlı başına bir sorun zaten. Diğer sorunlar da cabası.
Rubyy
Active Level 7
Galaxy S
Ha baya sorunlu diyorsunuz. Alıp musmutlu kullanan insanları gördükten sonra bu yorum bi soğuk su etkisi yarattı şuan 💀💀💀 Bir de öyle bir anlatılmıştı ki zamanında almayan afedersiniz enayi gibi bişey yerine konuyordu. Hâlâ böyle mi bu durum acaba?
Galaxy S
Vallahi ben o işe hiç girmedim. Girmem de. İsteseydim Almanya dan alır gelirdim. Her zaman Türkiye cihazı kullanırım.
Rubyy
Active Level 7
Galaxy S
Yorumlara bakılınca zaten en mantıklı ve bütçe dostu olan da bu bence yani.
Solution
HalidErdoğan
Expert Level 5
Galaxy S
1) Evet vergisiz aldığın için yarı fiyatına geliyor daha ucuz. Cihazın kapanmaması için IMEI atman gerekiyor veya resmi bir şekilde alman gerekiyor ama o zamanda yine normal alacağın fiyata denk geldiği için bir mantığı kalmıyor.

2) IMEI'si yurt dışındaki bir ülkede geçerli olduğu için eğer Türkiye'deki bir cihazın imei'si atılmazsa cihaz buraya geldikten 4 ay sonra kapanıyor.

3) Eğer cihaza imei atmak için root atıldıysa evet güncelleme sıkıntı oluyor güncelleme gelmiyor. Gelse bile yapman tavsiye edilmiyor çünkü cihazın Türkçe yaması sadece bir güncellemede olabiliyor ve eğer güncelleme yaparsan cihazın Türkçe'si gidebiliyor.

4) Hiçbir şekilde bir kayıt oluşturmana gerek yok.

5) En önemli faydası cihazın yarı fiyatına gelmesi yani baya bi ucuza alıyorsun. Ama cihazı ülkemizde kullanabilmen için root atılması gerekiyor ve root attığın zaman bu senin için sıkıntılar oluşturuyor. Mesela ben Galaxy Note 10 kullanıyorum, yurdışı ve rootlu bir cihaz. Ama şahsen bir daha hayatta yurdışı cihaz kullanmam çünkü rootlu olmasından kaynaklı birkaç yazılımsal hatayla beraber kullanmam gerekiyor bu telefonu ve aşırı can sıkıcı bir durum. Mesela telefonum kapanıp açılınca Bluetooth'daki eşleştirdiğim her şey sıfırlanıyor tekrardan bağlamam lazım. NFC ve kablosuz şarj hiçbir şekilde çalışmıyor. Samsung Health ve Health Monitor'u kullanamıyorsun. Samsung rootlu cihazlarda yazılımsal bir koruma koyduğu için açılmıyor. Bazı uygulamalar güvenlik için rootlu cihazlarda açılmıyor, bazı uygulamalar açılsa bile her girişte uyarı veriyor vs. vs. Ayrıca cihaz yurtdışı olduğu için Türkiye garantisi de olmuyor.
Velhasılkelam ben 2.5 senedir rootlu bir cihaz kullanıyorum ve kesinlikle tavsiye etmiyorum. Yarı fiyatına almak çok cazip geliyor ama rootlu olmasından kaynaklı beraberinde gelen sorunlar gerçekten çekmeye değmez. Garantisi de olmuyor zaten. Ben daha yurdışı cihaz almam kimseye de tavsiye etmem.
Rubyy
Active Level 7
Galaxy S
Korkunç bişeymiş bu o zaman. Yanıtların hepsi için çok teşekkürler bu arada ♡ Ama yurtdışı cihazlardan beklediğim performans asla bu kadar değildi 💀 💀 💀
HalidErdoğan
Expert Level 5
Galaxy S
Rica ederim
Aynen hiç bulaşma daha iyi ❤
svs48
Active Level 5
Galaxy S
Şu an kayıt parası 40.000 diye biliyorum yani cihazı alıyorsun oradaki vergiyi iade ettiriyorsun sonra burada kayıt için 40.000 veriyorsun. Sonrasında cihazın garantili olmuyor. Çok pahalı bir telefon almayacaksan değmiyor. Mesela s24 aldın 20.000 e geldi artı 40.000 60.000 ediyor. Yani daha pahalı artı garantisi yok. Ancak 100.000 bir telefon alırsan 50.000 artı 40.000 90.000 yani Türkiye fiyatına göre 10.000 civarı bir Kar etmiş oluyorsun
Rubyy
Active Level 7
Galaxy S
O zaman yurtdışı cihaz alanlar sadece daha az para ödemek için mi yurtdışından satın alıyor? Böyle diyebilir miyiz?