cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Original topic:

S23 Ultra 10x Zoom performansı gerçekten iyi mi ?

(Topic created on: 03-11-2025 08:42 PM)
72 Views
Muhammed2109
Active Level 6
Options
Galaxy S
S23 Ultra Samsung'un 10x optik zoom kullandığı son telefonu, 24 ve 25 serisinde 5x 50mp sensörle değiştirdiler. Peki S23U optik zoomu gerçekten iyi mi ? Bu fotoğraftlarda da 10x'in optik olmasının avantajını görebiliriz, yeterli ışık kaynağında çekilen fotoğraftaki renkler arasındaki yumuşak geçiş, ağaç dallarının birbirinden ayırt edilebilmesi ve yine aralarındaki o yumuşak renk tonu geçişleri, dijital zoomda elde ettiğiniz 10x görüntüler ise yapay zeka ile işlenerek detaylılık bakımından optik zoom kalitesi sunsa da yapay bir keskinleştirme uygulandığı için fotoğraflarda gözle görülür bir yapaylık olabiliyor (örneğin ağaç dallarının aşırı keskinleştirme ile beyazlaması, duvarlardaki hafif çıkıntıların yapay zeka tarafından dümdüzmüş gibi işlenmesi gibi gibi) tabi burada gerçekten uzak mesafeden çekilmiş fotoğrafları kastediyorum, yakın mesafede 10x hibrit zoomlarda elle tutulur sonuç verir, günümüz cihazlarının çoğu da 3.7x - 4.3x veya 5x sensörler kullanırken S21-S22-S23 Ultra serilerinde ise Samsung 10x optik kullandı ve 24 serisiyle bundan vazgeçtiler. Çoğu kişi 10x optik sensörün kalmasını istese de aslında bu sensör her koşulda çokta iyi çalışmıyor. Işığın çok düştüğü ortamlardaki odaklama, netlik ve pozlama sorunları bu sensörü bazı koşullarda kullanılmaz hâle getirebiliyor. Tabi bu da aslında kullanılan sensörün boyutundan kaynaklı çünkü 10x te optik bir zoom yapabilmeniz için kullanılan aynalama teknolojisi çok yer kapladığı için kullanabileceğiniz sensör boyutu maalesef çok küçük kalıyor tabi f4.9 diyafram da haliyle düşük ışıkta 10x optik kalitesini sunması için yeterli ışığı alamıyor. Bu nedenle 10x sensörün yeni serilerde kaldırılması bence doğru bir karardı ancak bunun yerine getirdikleri 5x sensörün de ben yeterli olduğunu düşünmüyorum. Özellikle rakiplerinin (Honor Magic 7 pro, Vivo x200 ve Xiaomi 15 Ultra gibi) kullandığı 200mp Hp 9 sensörü çok başarılı ve işin garip yanı bu sensörü de Samsung'un üretiyor olması ama kendileri hariç herkes bu sensörle adeta şov yapıyor : )
Tabi S24 ve S25 Ultra'da yer alan 5x sensörde hiç fena değil ama yazılım tarafında Samsung bu sensörü iyi değerlendiremiyor. Birçok karşılaştırma videosu izledim keza kendimde S24U ile 22 ve 23 Ultrayı 10x zoom da karşılaştırma fırsatım oldu ancak özellikle düşük ışık koşullarında ben 10x te yeterli geliştirmeyi 24 serisinde göremedim. S24U'nın kullandığı 5x 50mp sensör kağıt üzerinde daha güçlü görünse de kullanım deneyimi açısından 22 ve 23 Ultra'lara yeterli üstünlüğü kuramıyor. Şahsen 24 serisinde bu sensörün değişmesi sonrası 10x in gece ve düşük ışıkta çok daha iyi bir performans vereceğini düşünmüştüm ama beklentilerimi karşılamadı. Özellikle video da zoom yaptığınızda maalesef 10x'e gelince ister 23 ister 24 ultra insanın resmen hayatını karartıyor. Ana kamera ile aralarındaki pozlama farkı bazı ışık koşullarında o kadar belirgin hâle geliyorki sanki kaydı durdurup farklı bir cihazdan devam ettirmişsiniz gibi hissettiriyor. Mesela bu konu da iphone'lar çok daha iyi. Fotoğrafta da videoda da zoom yaptığınızda elde ettiğiniz görüntü renk ve pozlama konusunda birbirine daha yakın oluyor. Ve bu sorun maalesef 25 serisinde de böyle. Samsung'un önümüzdeki yıl kamera yazılımına ciddi mâna da el atması gerekiyor. Hem donanımsal hemde yazılımsal olarak artık rakiplerinden belirgin şekilde geride kalıyorlar. Gündüz çekimlerinde yine bir şekilde kurtarsa da özellikle düşük ışık zoom çekimlerinde Samsung Apple'dan bile geride kalıyor. Umarım Samsung S26 serisinde hem düz modeller hemde Ultra'da kamera yazılımı ve donanımı olarak beklenen geliştirmeyi yapar. 

image
10x Gün Batımı (Otomatik Mod + Renk Filtresi)

image
10x Gündüz (Otomatik Mod)

image
10x Gece (5 Saniyelik Pozlama + Kontrast ayarı)

8 Comments
Tezcan33
Active Level 7
Galaxy S
Müthiş 🔥
Muhammed2109
Active Level 6
Galaxy S
Teşekkür ederim :)
0 Likes
Galaxy S
Mükemmel çekimler 👏👏👏