cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Resolved! Solved

Original topic:

İnternette Güvenli ve Hızlı Gezintinin Sırları: DNS Sunucularını Tanıyalım

(Topic created on: 06-18-2024 12:48 PM)
1175 Views
Anonymous
Not applicable
Options
Galaxy S

İnternette gezinirken hepimizin iki temel beklentisi var: Hız ve güvenlik. Peki, bu ikisini aynı anda nasıl sağlayabiliriz? İşte bu noktada devreye DNS sunucuları giriyor. DNS sunucuları, internette ziyaret etmek istediğimiz web sitelerinin IP adreslerini bulmamıza yardımcı olan sistemlerdir. Yani bir nevi internetin adres defteri olarak düşünebiliriz.

Ülkemizde 400'ün üzerinde DNS sunucusu bulunuyor. Ancak bunların hepsi aynı performansı göstermiyor. Hız, mahremiyet ve sundukları ek özellikler bakımından aralarında ciddi farklar var. Peki, hangisini seçmeliyiz?

Hız konusunda Google, Next DNS, Cloudflare, Quad9, Mullvad ve Adguard gibi servisler ön plana çıkıyor. Ancak hızın yanında mahremiyet de büyük önem taşıyor. Ne yazık ki Google ve Yandex gibi popüler servisler, kullanıcı verilerini saklama ve analiz etme konusunda geçmişte olumsuz bir sicile sahip. Cloudflare ise IP adreslerimizi bir süreliğine saklamakla biliniyor. Mahremiyet konusunda en güvenilir seçenekler Quad9, Mullvad ve Next DNS olarak karşımıza çıkıyor.

Peki ya güvenlik? DNS isteklerimizin şifrelenmesi, verilerimizin başkaları tarafından ele geçirilmesini önlemek açısından kritik. Neyse ki artık hemen hemen tüm popüler DNS servisleri şifreleme desteği sunuyor. Ayrıca bazı servisler, reklamları ve zararlı yazılımları da engelleyebiliyor. Next DNS, Quad9, Mullvad ve Adguard bu konuda öne çıkan isimler.

Peki ya kişiselleştirme? Eğer DNS ayarlarınız üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak istiyorsanız, Next DNS ve Adguard ilginizi çekebilir. Tabii bunun için ekstra ücret ödemeniz gerekebilir.

Uzmanlar, internet servis sağlayıcılarının varsayılan DNS servislerini kullanmamamız konusunda uyarıyor. Bu servisler genellikle yavaş, istikrarsız ve mahremiyet açısından riskli olabiliyor. Eğer teknik bilginiz yeterliyse kendi DNS sunucunuzu kurmayı da deneyebilirsiniz, ancak bu zahmetli bir süreç olabilir.

Sonuç olarak, hız ve güvenlik dengesini en iyi sağlayan DNS servisleri olarak Mullvad, Next DNS ve Adguard öne çıkıyor. Uzmanlar Google, Yandex ve varsayılan servis sağlayıcı DNS'lerinden kaçınmamız konusunda hemfikir.

İnternet, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Hepimiz hızlı ve güvenli bir internet deneyimi hak ediyoruz. DNS sunucusu tercihinizle bu deneyimi bir üst seviyeye taşıyabilirsiniz.

6 Solutions

Accepted Solutions
Solution
Anonymous
Not applicable
Galaxy S
Elinize sağlık hocam. Bu DNS olaylarını herkesin anlayabileceği bir dille anlatmışsınız

View solution in context

Solution
Anonymous
Not applicable
Galaxy S
eline sağlık kardeşim 😊👍

View solution in context

Solution
Anonymous
Not applicable
Galaxy S
Dostlar şunu da unutmayın Quad9 s.ık s.ık mahkeme karşısına çıkıyor. Kullanıcı verilerinden dolayı cezalandırılıyor. Mullvad DNS'lerini tercih edebilirsiniz. Benim de kullandığım bir DNS

View solution in context

Solution
Sisyphe
Expert Level 5
Galaxy S
Emeğine sağlık 👌

View solution in context

Solution
Galaxy S
Güzel bilgilendirme olmuş Emeğine sağlık 😊 👍

View solution in context

Solution
S20feli5252
Active Level 6
Galaxy S
Hocam güzel bir yazı olmuş eline sağlık ama yiğidin malı ortada olur benim saklıcak bir şeyim yok o yüzden güvenlik fazla dikkatimi çekmiyor ama yavaş internete çok uyuz olurum bu yüzden en hızlı dns hangisi sen bana onu söyle 😁

View solution in context

34 Comments
Solution
Anonymous
Not applicable
Galaxy S
Elinize sağlık hocam. Bu DNS olaylarını herkesin anlayabileceği bir dille anlatmışsınız
Anonymous
Not applicable
Galaxy S
Teşekkür ederim hocam, yazıyı net ve kolay anlaşılması için birçok kez gözden geçirdim
Solution
Anonymous
Not applicable
Galaxy S
eline sağlık kardeşim 😊👍
Anonymous
Not applicable
Galaxy S
Peki sizin tercihiniz hangi dns?
Anonymous
Not applicable
Galaxy S
Google dns
Anonymous
Not applicable
Galaxy S
Aha en kötüsü, her ne kadar hızlı olsa da tüm verilerini topluyor ve saklıyor. Hiçbir ek özelliği de yok. Bence mullvad dns kullanmalısın. Hem reklam engeller hem izlenmeyi engeller hemde zararlı yazılımları engeller
Solution
Anonymous
Not applicable
Galaxy S
Dostlar şunu da unutmayın Quad9 s.ık s.ık mahkeme karşısına çıkıyor. Kullanıcı verilerinden dolayı cezalandırılıyor. Mullvad DNS'lerini tercih edebilirsiniz. Benim de kullandığım bir DNS
Anonymous
Not applicable
Galaxy S
Hocam s.ık s.ık şeklinde düzenleyin yazıyı. Members sansür atmış yine
Qui_X
Active Level 7
Galaxy S
Ben özel dns ayarında dns.adguard.com kullanıyorum ve tüm reklamları engelliyor youtube hariç. Bence reklam engellemede en iyisi bu. Ama normal dns de 1.1.1.1 yani Cloudflare Dns tercih ederim. Hızlı ve güvenli