cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Original topic:

Ollama ile OpenwebUI kurulum rehberi

(Topic created on: a week ago)
20 Views
s24fekullanicisi
Active Level 7
Options
Diğer

Selamlar dün ollama ile openwebui'yi kurduğum için bugün bir rehber hazırlamak istedim. (ilk rehberim olduğu için eksikliklerimi yada geliştirmem gereken yerleri yazarsanız çok memnun olurum) hazırsanız başlayalım.

Ollama nedir?

* Ollama yerel yapay zeka modellerini bilgisayarınıza indirip çalıştırabilmenizi sağlayan bir araçtır. (Yerel yapay zeka: bilgisayarınızın kaynağını kullanan internet üzerinden kullanmadığınız yapay zeka modelleridir.)

Ollama'yı ndirin: Tarayıcıya ollama yazın ollama sitesine girin ardından işletim sisteminiz hangisiyse onu seçin ve indirin

Ekran görüntüsü 2025-04-26 142007.png

 dosya indirildikten sonra Ollama'yı bilgisayarınıza kurun.

Ekran görüntüsü 2025-04-26 142124.png

 ardından istediğiniz herhangi bir modele tıklayınınız.

Ekran görüntüsü 2025-04-26 142139.png

 Ben Gemma3 kullanmak istediğim için bunu indireceğim siz herhangi bir modeli indirebilirsiniz.
12b parametreli olan modeli indirmek istediğim için terminali (komut satırını açıyorum) ardından ollama run gemma3:12b yazıp indirme işlemi başlatıyorum indirme işlemi tamamlandıktan sonra ollama run gemma3:12b yazarak veya indirdiğiniz başka bir modelin ismini yazarak çalıştırabilirsiniz.
Evet ollama'yı ve yerel yapay zeka modelimizi kurduk sıra bunu bir web arayüzüne çevirme.

Openwebui nedir?

* Openwebui ollama için (yerel yapay zeka modelleri) bir web arayüzü sunan bir araçtır.

Openwebui kurulumuna başlamadan önce docker'ı kurmamız lazım.

Docker nedir?

* Docker, bir konteynerleştirme teknolojisi olarak tanımlanır ve yazılım uygulamalarının bağımsız ve izole bir ortamda çalıştırılmasını sağlar.

Tarayıcıya docker yazın ardından Docker'ın sitesine girin ve işletim sisteminizi seçip indirin ardından Docker'ı kurun (Docker'ı kullanmak için bir hesap oluşturmalısınız.)

Şimdi sıra Openwebui kurulumunda

Openwebui'yi kurmak için tarayıcıya girin openwebui github yazın ardından çıkan adrese tıklayınız biraz aşağıya kaydırın orda "If Ollama is on your computer, use this command:" şöyle bir metin olucak hemen altında ki komutu kopyalayıp terminal ekranınıza yapıştırın ardından openwebui kurulacaktır.

Openwebui de kurulduktan sonra Docker'ı açın ve openwebui'yi başlatın.

Ekran görüntüsü 2025-04-26 142829.png

 ardından başlata tıklayarak openwebui arayüzünüzü kullanabilirsiniz.

Önemli notlar:

* Openwebui yi kurulumdan sonra kullanmak için terminale ollama run (indirdiğiniz_model) komutunu çalıştırmanız gerekir.

İşte sonuç:

Ekran görüntüsü 2025-04-26 143158.png

 artık ChatGPT benzeri bir arayüz ile yerel yapay zeka modellerinizi kullanabilirsiniz.

13 Comments
Siberizm
Expert Level 5
Diğer
Elinize sağlık hocam. Ben LMStudio ile daha kolay kurulum tercih ederim. Göz atabilirsiniz isterseniz
Diğer
Bana kalırsa openwebui daha güzel arayüzünde dolayi diyorum ancak sizde haklısınız lmstudio ile direkt halledebiliyorsun.
0 Likes
Siberizm
Expert Level 5
Diğer
Kesinlikle OpenWEBUI çok daha şık görünüyor ama bir tık meşakkatli süreç
Diğer
Kesinlikle şık ama cidden çok ugrastiriyor.
0 Likes
Siberizm
Expert Level 5
Diğer
OpenWEBUI kurulumunu Linux üzerinde denemiştim bir ara hocam. Muazzamdı özellikle performans açısından çok iyiydi. İlk kurulumumdu çok zorladı ama kesinlikle değdi
Diğer
Güzel bu arada rehberimde eksik olan veya kendimi geliştirmem gereken noktalar olduğunu düşünüyorsanız bunu lütfen bildirin :) 😊
0 Likes
Siberizm
Expert Level 5
Diğer
Açıkçası gayet açıklayıcı bir konu olmus. Elinize sağlık
0 Likes
Diğer
Teşekkür ederim peki bu tarz herhangi birseyle ilgili rehberler hazirlasam ilgi çeker mi? Bazen yaparım.
0 Likes
Siberizm
Expert Level 5
Diğer
Burada pek çok kişi sadece Galaxy'e yönelik içeriklerle ilgileniyor hocam. İlgi çeker çekmeye ama belirli bir kesim dışında ilgilenen olmaz oek