cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Original topic:

E sim

(Topic created on: 12-23-2020 11:22 AM)
996 Views
ARDA51TABS6LİTE
Expert Level 4
Options
Diğer

Herkese selanlar arkadaşlsr bu gün e sim nedir nasıl bir şrydir her şeyi detayına kadar açıklıyacağım

E sim nedir ?

Bir mobil ağa bağlanmak için gereken tüm bilgileri saklayan teknolojiye e-SIM adı verilir.

 

Telefon görüşmeleri yapmak, kısa mesaj göndermek ve internete erişmek için kullandığımız tüm mobil cihazlar, hücre ağına erişmelidir. Bunun için kimlik doğrulama anahtarlarının, kimlik numaralarının, ülke kodlarının da yer aldığı kimlik bilgileri kullanılmaktadır.

Bir kullanıcı, bir SIM yani abone kimlik modülü kartı şeklinde olan mobil servis şirketine kaydolduğunda erişim sağlanır. SIM kart telefon içerisine yerleştirilir.

 

Nasıl çalışır ?

e-SIM ise SIM kartlarının aksine bir cihazın devre kartı üzerine gömülü bir entegre devre yüzeyidir. e-SIM kart (gömülü-SIM) yeni jenerasyon SIM kart özelliklerini uzaktan kullanmayı sağlayan GSMA (Groupe Speciale Mobile Association) tarafından piyasaya sürülen bir araçtır. Cihazdan cihaza (M2M) bağlantıya uzaktan hazırlanmak ve bağlantıyı yönetmenin ihtiyaçlarını karşılamak için GSMA cep telefonu hizmet ağı operatörlerini dünya çapında temsil eden bir kuruluştur. Telefonların ekosisteminde, telefon üreticilerinin ve diğer hissedarların sesi olabilmek için oluşturulmuştu 

 

Türkiyede var mıdır ?

Ulaştırma ve altyapı bakanlığı yardımcısı Ömer fatih sayanın dediğine gmre 2021 ile hayatımıza geçicek.

 

Hangi cihazlar destekler ?

Apple İphone xr iPhone XS ve XS Max’ten itibaren çift SIM desteğini sunuyor. Bunu da hem fiziksel SIM kart yuvası hem de eSIM desteğini barındırarak yapıyor. İphone 11 , İphone 11 Pro, İphone 11 Pro max, iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max ve iPhone 12 Mini de bu desteğe sahip olan Apple telefonları. Ayrıca Apple Watch Series 3, Watch Series 4, Watch Series 5, Watch Series 6 ve Watch SE’nin Türkiye’de satılmayan LTE destekli modellerinde de elektronik SIM desteği mevcut. İpad Pro’nun hücresel modelleri de bu destekle satılıyor.

Google da Pixel 2’den itibaren bu desteği sunuyor. Pixel 3, Pixel 3 XL, Pixel 4, Pixel 4 XL bu desteği sunan telefonlar arasında yer alıyor. Samsung ise Galaxy S20, S20+, S20 Ultra modellerinde ve aynı zamanda Galaxy Note 20 ve Note 20 ultra’da destek sunuyor.

Bu arada Windows 10 da eSIM desteğine sahip. Türkiye’de kullanılmasa da, Qualcomm Snapdragon işlemcili bazı PC’lerde, geleneksel microSIM kart yuvasına bir alternatif olarak kullanılabiliyor.

 

Hangi öperatörlerde vardır ücretli değişim yapılır mı ?

 Şu anda bir tek vodafone değişim yapıyor ücretsiz bir şekilde şu anda gidip değiştirmek isterseniz kullanamazsınız 2021 i beklemeniz lazım

 

 

Avantajları - Dezavantajları ?

 

Avantajları :

 

eSIM'lerle artık yeni bir telefon numarası kullanmak için plastik SIM kartı değiştirmenize gerek olmayacak. eSIM tek bir telefonda iki hat kullanmaya olanak sağlıyor. Yani örneğin, bir hattı iş için kullanırken, diğerini özel yaşantınız için kullanabilirsiniz. Ancak aynı anda sadece birini kullanabileceksiniz.

 

Daha güvenilir: eSIM'leriniz, telefonunuzun içine gömülü olduğundan asla kaybolmaz ve hasara uğramaz. Bu yüzden SIM kart değiştirmek için operatörlere ücret ödemezsiniz.

 

Uzaktan yetkilendirilebilir: Google'ın Project Fi teknolojisi gibi, eSIM'leri destekleyen ağlar arasında kolayca geçiş yapılabilir. Yani operatör değiştirdiğinizde SIM kart değiştirmeniz gerekmez.

 

Daha az giriş noktası: Akıllı telefon üreticileri SIM kart yuvalarını yıllar boyunca küçültse de, eSIM sayesinde artık SIM kart yuvası tarihe karışıyor. Bu durum kullanıcılara da fayda sağlıyor çünkü suya ve toza dayanıklılık problemlerinde endişelenecek daha az giriş olacak.

 

SIM iğnesine ihtiyaç yok: SIM kartlar okadar küçüldü ki artık akıllı telefon üreticileri telefon kutularına SIM kart çıkartmak için küçük iğne yerleştiriyorlar. Artık eSIM'ler sayesinde iğne taşıma derdiniz de olmayacak. (Telefon fiyatlarında düşüş yaşanır)

 

DEZAVANTAJI :

Telefon değiştirme zorluğu: Yeni bir telefon alırken veya değiştirirken, kolaylıkla SIM kartı çıkarıp yeni telefona takabiliyoruz. Fakat telefonun içine gömülü bir halde olan eSIM'ler, telefon değiştirmede kullanıcıları biraz zorlayabilir.

 

Hücresel ağ bağlantısının kesilmemesi: eSIM'ler istenildiği gibi çıkarılıp takılamayacağından sürekli bir hücresel ağa bağlı kalacaksınız. Bu durum telefonları daha fazla izlenilebilir hale getiriyor. Bu normal kullanıcılar için pek sorun teşkil etmese de hükümetler veya istihbarat tarafından takip edilmek istemeyen kullanıcılar için fazlasıyla bir sorun haline gelebilir.

 

1 Comment
Emree1
Expert Level 2
Diğer
Bir bilgi de ben paylaşmak isterim. Cihazlar uçak moduna alınıp kapatıldığında hücresel şebekeden tamamen kesiliyorlar yani izleme gibi bir durum olmuyor merak etmeyin ayrıca cihaz ayarlarında hücresel planı etkisizleştirme diye bir seçenek de bulunuyor geçici olarak kapatmak için :) ikinci olarak da eSIM teknolojisiyle artık **bleep** sim kart üretimi de azalacağı için çevre için çok daha temiz bir kullanımı olacak