cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Original topic:

CİHAZLARI YAKINDAN TANIYALIM! 💥💣 #4

(Topic created on: 01-21-2022 01:32 PM)
298 Views
Rose67_
Expert Level 5
Options
Diğer

Herkese merhaba, 

 
Biliyorsunuz bir seri başlattım. Cihazlar hakkında bilgi veriyorum bu seride. Şimdi cihazları ykaından incelemeye devam edelim. 
 
Bugünkü konularımız; "Entegre nedir? Şarj entegresi sorunları nasıl gerçekleşir ve Kulaklık jakı nedir? Kulaklık jakı tipleri nelerdir? Kulaklık girişi nasıl bozulur? Kulaklık girişi nasıl temizlenir?"
 
Çok boş yapmadan Entegre ile başlayalim. 
 
Entegre nedir? Entegre devre, bazen bir çip veya mikroçip olarak adlandırılabilir. Entegre, üzerinde minyatürleştirilmiş aktif cihazlar (örneğin transistörler ve diyotlar) ve pasif cihazların (örneğin kapasitörler ve dirençlerin) olduğu, tek bir ünite olarak üretilen bir elektronik devre setidir.
 
Entegreler, ayrık elektronik bileşenlerden yapılan devrelere göre daha küçük, daha hızlı ve daha hızlıdır. Entegreler seri üretim kapasiteleri ve güvenilirlikleri sayesinde elektronik devrelere hızlı bir şekilde adapte olmuşlardır. Entegreler küçük boyutları ve düşük maliyetleri sayesinde bilgisayarlarda, cep telefonlarında ve diğer tüm elektronik dünyasında kullanılmaktadırlar. Entegre devreler; yükseltici, zamanlayıcı, bilgisayar belleği, mikroişlemci vb. olarak işlev görebilirler
 
Şarj entegresi sorunları nasıl gerçekleşir
Yeteri kadar hijyenin sağlanmadığı durumlarda soket girişi tıkanabilmekte ve bozulabilmektedir. Ani elektrik akımları ve voltaj dengesizliklerinden ötürü bu sorun oluşabilmektedir. Cihazın aldığı ani darbeler neticesinde soket girişinde arıza meydana gelebilmektedir
 
Kulaklık girişi nedir? 
Kulaklık Jakı nedir?
Ses jakı, telefon jakı veya jak fişi olarak da adlandırılan kulaklık jakı, genellikle analog ses sinyalleri için kullanılan küçük yuvarlak bir telefon konektörüdür. Standart bir çift ses kulaklık üzerinde pim şeklinde bir fiştir. Hem cep telefonları, akıllı telefonlar gibi taşınabilir mobil cihazlarda hem de TV ve ev sinema sistemi gibi taşınabilir olmayan cihazlarda kullanılmıştır. 
Göründüklerinden beri, kulaklık jakları onlarca yıldır sürekli olarak hakimdir ve çok çeşitli elektronik cihazlar için tam olarak kullanılan farklı tipler için geliştirilmiştir. Boyut farkına göre genellikle üç farklı türe ayrılabilirler. Şimdi bu üç farklı türe bir göz atalım.
 
Kulaklık girişi/jakı tipleri nelerdir? 
 
Kulaklık Jakının Üç Farklı Türü
1. 6.35mm Kulaklık Jakı
 
Çeyrek inç Jack olarak da adlandırılan 6.35 mm kulaklık jakı, kulaklık jakının yaklaşık çapının 6.35 milimetre olduğu anlamına gelir. Başlangıçta eski tarz telefon santrallerinde ve kulaklık, ahize ve mikrofonu iletişim devrelerine bağlamak için kullanıldı. Ses ses işlevine gelince, temelde mono veya stereo sesi destekler.
 
6.35mm Kulaklık Jakı ne için kullanılır?
 
Bugün, 6.35 mm çaplı kulaklık jakları bazı ses alanları için hala en iyisidir. Müzik stüdyoları ve müzik ekipmanlarının standartlarıdır. Diğer kulaklık jakları ile karşılaştırıldığında, 6.35mm kulaklık jakı daha dayanıklı ve sağlamdır ve bu nedenle birçok farklı ortamda kullanılabilir. İşte bazı kullanımlar:
 
* Amplifikatörler veya AV Alıcıları: Daha sağlam olduğu için, kulaklıkları amplifikatörlere ve AV alıcılarına bağlamak her zaman istismar edilir.
 
* Müzik Ekipmanları: 6.35mm kulaklık jakına ait mono işlev, gitar, synth ve klavye gibi bazı enstrümanlarla çalışmayı kolaylaştırır.
 
* Stereo Kullanımı: 6.35 mm çaplı kulaklık jakının stereo versiyonu, ses kaynağını daha doğal ve animasyonlu sese ileten bir stereo kablo olarak da kullanılabilir.
 
2. 3.5mm Kulaklık Jakı - Standart Kulaklık Jakı Boyutu
 
En yaygın ve standart kulaklık jakı, mini jak olarak da adlandırılan 3.5 mm çaplı bir kulaklık jakıdır. Orijinal çeyrek inç jakının daha küçük versiyonudur ve yaygın kullanımdadır. 6.5mm kulaklık jakı gibi, 3.5mm de mono ve stereoyu destekliyor. Bununla birlikte, 3.5 mm kulaklık jakının sahip olduğu başka bir işlev de çağrı yapmayı destekleyen mikrofon.
 
3.5mm Kulaklık Jakı ne için kullanılır?
 
Taşınabilir cihazlar için çok büyük olan 6.5 mm jakın aksine, daha küçük 3.5 mm çaplı kulaklık jakı, taşınabilir tüketici elektroniği için uygundur. İşte bazı kullanım durumları:
 
* Akıllı telefonlar: Akıllı telefon üreticilerinin çoğu, cep telefonlarını sıradan kulaklık ve kulakiçi kulaklıkların 3.5 mm jaklarına uyumlu bir şekilde bağlar.
 
* Bilgisayarlar, PC ve Dizüstü Bilgisayar: 3.5mm, aynı zamanda bilgisayarlar, PC ve dizüstü bilgisayar için kullanılan her yerde bulunan ses jakıdır.
 
* Dijital Ses Oynatıcılar: Kaset çalarlar gibi müzik çalarlar da bu yapılandırmayı kullanır. 3.5mm kulaklık girişi bu ses çalarlar için mükemmel bir seçimdir.
 
* Mikrofon ile arama yapın: Bir 3.5mm kulaklık jakı, istediğiniz zaman kolayca arama yapabileceğiniz mikrofon işlevine de sahiptir.
 
3. 2.5mm Kulaklık Jakı
 
Minyatür jak olarak da adlandırılan 2.5mm kulaklık jakı, en küçük jak türüdür. 2.5 mm kadar yaygın olmasa da, özellikle 3.5 mm jak kullanan bazı kulaklıklar var. 3.5mm'de olduğu gibi, 2.5mm kulaklık jakı da mikrofon ve hoparlör sesini destekler.
 
2.5mm Kulaklık Jakı ne için kullanılır?
 
2.5 mm çaplı kulaklık jakları, cep telefonları, iki yönlü telsizler ve kablosuz telefonlar gibi iletişim için cihazlarda her zaman kullanılır.
 
Kulaklık Jakınız Nasıl Çalışır?
Şimdi, hangi kulaklık jaklarının olduğu ve hangi türlerin bölünebileceği konusunda net bir resminiz olduğuna inanıyorum. Ancak, bu kulaklık jakları yeryüzünde nasıl çalışır? Oluşumları ve işlevleri nelerdir? Öğrenmek için okumaya devam edin.
 
Elektronik cihazlardan gelen ses kaynaklarının kulaklıklara iletilmesinin nedeni, kulaklık jakının ana noktasında - fişin kendisinde yatmaktadır. Etkili olan kulaklık kablosunun ucundaki ses fişidir. Fiş, cep telefonlarının prizine takıldığında, fiş çalışabiliyorsa, telefonlarınızdan istediğinizi dinleyeceksiniz. Şimdi kulaklık jakının oluşumlarını ve işlevlerini anlayalım.
 
Kulaklık jaklarının oluşumuna gelince, bunlar TS, TRS ve TRRS dahil üç yaklaşımla oluşturulabilir. Bu farklı şekillendirilmiş yaklaşımlar nedeniyle mono ve stereo ses veya her ikisini de duyabilirsiniz. Mono, yalnızca sol ve sağ olmayan tek bir ses kanalını duyabileceğiniz anlamına gelir. Stereo, ses kaynağını size iki boyutlu daha canlı ve doğal bir ses veren iki kanal üzerinden iletir.
 
TS Kulaklık Jakı
 
TS, Tip ve Sleeve'in kısaltmasıdır. Uç ve Manşon, fiş üzerindeki temas noktalarının gerçek yapısına göre adlandırılmış açıklamalardır. İpucu, yalıtıcı olan sol ses kanalını işler. Kol tipik olarak Zemin görevi görür. TS, tek bir ses kanalına sahip olduğu için mono kulaklık jakıdır.
 
Kulaklık kablosunu keserseniz, kulaklık jakının aslında kablolu devrelerle ilgili olduğunu göreceksiniz. TS ses jakında, bir mavi kabloyla sarılmış bir bakır kablo toprak kılıfı vardır. (bakır, gümüş veya altın teller genellikle topraklama telidir; mavi teller genellikle sol ses kanalındadır)
 
TRS Kulaklık Jakı
 
TRS kulaklık jakı, üç parçaya bölünmüş bir ses jakını ifade eder - Uç, Halka ve Kol. Uç, Halka ve Kılıf yapısına sahip kulaklık jakları genellikle 3.5 mm çapa sahiptir. TRS kulaklık fişi her zaman stereo sesi destekleyen ancak mikrofonu olmayan standart kulaklıklarda bulunur. Yani TRS, stereo sesi destekler ancak kulaklıkla telefon görüşmesi yapmayan mikrofonu desteklemez.
 
TRS ses jakında, şaft üzerinde, halka arasında olacak şekilde iki renkli yalıtım halkası vardır. İpucu sol ses kanalını, Yüzük sağ kanalı yönetir. Fişin sonunda, Manşon Topraklama işlevi görür.
 
Bir TRS kulaklık jakının iç ortamını görebildiğinizi varsayalım, farklı işlevler olarak işlev gören farklı renkli kablolarla bağlı sinyal devreleri olduğunu göreceksiniz. Mavi kablolar sol ses kanalı iken, genellikle kırmızı kablolar sağ ses kanalını kullanır. Siyah, gümüş veya altın teller topraklama telleridir.
 
TRRS Kulaklık Jakı
 
TRRS (Uç, Zil, Zil, Kovan) kulaklık jakları TRRS, genellikle 3.5 mm kulaklık jakı, genellikle mikrofonlu kulaklıklarda bulunur. Hem stereo sesi hem de mikrofonu destekleyebilirler. Mikrofonu destekleyebilmelerinin nedeni, mikrofon sinyali için kullanılabilen ekstra Halkada yatmaktadır. İşleyiş şekli şöyledir: Zil mikrofon sinyali için kullanılırken, tek bir ses kanalında Uca karışık bir stereo sinyal iletilir.
 
TRS ile karşılaştırıldığında, TRRS kulaklık jakı, içinde bakır bir kablo ve dışarıda kırmızı ve yeşil bağlantılı bir kılıfla bağlanan ek bir kablo ile bağlanır. İç bakır tel mikrofon sinyalidir, dış kılıf mikrofon topraktır.
 
Kulaklık ve kulaklık Jakı sorunları nelerdir? 
 
A) Kulaklık sorunları:
Kulaklık Cızırtı Sorunu
Cızırtı sesi kulaklıktan yazılımsal ve donanımsal kaynaklı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bilgisayar veya telefon üzerinden kulaklığın yazılımsal sorunu çözülebilirken, donanımsal olan sorunların düzelmeme ihtimali bulunmaktadır. Eğer sorun yazılımsal kaynaklı bir sorunsa bilgisayarda Denetim Masası ve ardından Donanım ve Ses sekmesi açılır. Açılan sekmede Kayıt butonuna basılır ve mikrofonun üzerinde Özellikler butonu açılarak Düzeyler başlığı altındaki Mikrofon Bası’nın ayarı 0,0 dB olarak ayarlanır. Geliştirmelere başlığı altında bulunan Gürültü Tutma, Akustik Eko İptali, DC Ofset İptali gibi seçeneklere tik atılır ve Uygula butonuna basılarak işlem tamamlanır.
 
B) Kulaklık Girişi Nasıl Bozulur?
Bilgisayarda ve telefonda bulunan kulaklık girişi aldığı darbelere bağlı olarak üzerinde kırılma ve çatlama oluşabilir. Kırılma ve çatlamaya bağlı olarak kulaklık girişinde bulunan soket zarar görebilir. Toz, elbise pamuğu veya partiküller sebebi ile de kulaklık girişi tıkanabilir. Kulaklık takılırken ve çıkartılırken baskılar sonucu girişi bozulabilmektedir
 
Kulaklık sorunu çözümleri:
Kulaklık Yankı Sorunu Çözümü
Özellikle sesli arama yapılırken duyulan yankı sorunları kullanılan ses cihazına bağlı olabilmektedir. Ses cihazının neden olduğu yankı sorunu için uygulanabilecek yöntemler ise şunlardır;
• Yankıyı azaltmak için hoparlörün sesini kısın.
• Ses cihazı veya mikrofunu engelleyen bir yansıtıcı yüzey varsa mikrofon yeri ve yönü değiştirilebilir.
• Hoparlör ses çıkışından gelen yankıyı ortadan kaldırmak için mikrofonu bilgisayar hoparlörlerinden uzağa yerleştirmeyi deneyin.
• Mikrofon Bası’nı devre dışı bırakın.
 
Kulaklık girişi nasıl temizlenir? Kulaklık Girişi Temizleme
Kulaklık girişini temizlemek için yaygın olarak kullanılan ve en kolay olarak nitelendirilen yöntem pamuklu çubuktur. Bilgisayarda bulunan kulaklık girişine pamuklu çubuğun sivri ucu yavaşla sokulur. Birkaç kez döndürülerek içerisinde biriken toz ve diğer şeyler çıkarılır. Pamuklu çubukla girişin ovalanması sonrası hoparlör test edilir.
 
 
Evet bu gönderi için baya emek harcadım. Lütfen bir beğeniyi fazla görmeyiniz. Emeğe saygı... 
Nerede hatam varsa düzelttirmeyi untmayın lütfen. 
 
Herkese iyi günler. 
3 Comments
Rose67_
Expert Level 5
Diğer
Evet yine yeni serim ile ilgili dolu dolu bir gönderi ile karşınızdayım🔥

Lütfen DM (doğrudan mesaj) aracılığı ile bana telefonun hangi kısmını tanıtmam gerektiğini söyler misiniz?

Lütfen emeğe saygı adına bir beğeniyi çok görmeyiniz ve nerede ehatam varsa söylemeyi unutmayın.

Bu seri ile ilgili dolu dolu postlar sizleri bekliyor💥💣

Herkese iyi günler beni dinlediğiniz için teşekkürler!
a02
Active Level 6
Diğer
Bilgilenditme için teşekkürler 😊
Anonymous
Not applicable
Diğer
Verda ellerine sağlık çok güzel olmuş gönderi.