cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Resolved! Solved

Original topic:

Android telefonlara virüs bulaşır mı? Evet.

(Topic created on: 09-16-2024 04:42 PM)
176 Views
KİRMAN34
Active Level 7
Options
Diğer

Şimdi, Android telefonlara virüs bulaşma ihtimali, aslında diğer mobil sistemlere göre biraz daha yüksek. Bunun birkaç sebebi var. Birincisi, Android dünyada en çok kullanılan mobil işletim sistemi. Dolayısıyla, kötü niyetli yazılım geliştiricileri de en çok kullanılan bu platforma yöneliyor. Çünkü ne kadar çok kullanıcı varsa, o kadar fazla kurban bulma şansları var. iPhone gibi sistemler ise kapalı bir ekosisteme sahip. Apple, kendi uygulama mağazası dışındaki kaynaklardan uygulama yüklenmesine izin vermiyor. Bu, bir nevi güvenlik katmanı sağlıyor. Android’de ise Play Store dışından uygulama indirip yüklemek mümkün. Yani Android, bu konuda daha özgür ama aynı zamanda daha riskli.

Ama yanlış anlama, bu Android’in güvensiz olduğu anlamına gelmiyor. Google, güvenliği sağlamak için sürekli güncellemeler yapıyor ve Play Store’daki uygulamaları sürekli tarıyor. Yani sıradan bir kullanıcı için büyük bir tehlike yok, özellikle dikkatli kullanıyorsan. Ama işte dediğim gibi, eğer Play Store dışında uygulama indiriyorsan, korsan yazılımlarla uğraşıyorsan veya şüpheli linklere tıklıyorsan, diğer sistemlere göre Android’de virüs kapma ihtimalin biraz daha yüksek oluyor.

Bir de Android’in açık kaynaklı olması durumu var. Android’in çekirdeği açık kaynaklı olduğu için, geliştiriciler üzerinde daha fazla değişiklik yapabiliyor. Bu da, kötü niyetli kişilere sisteme sızma konusunda daha fazla fırsat sunabiliyor. Diğer sistemler, özellikle iOS gibi kapalı sistemler, bu konuda daha sıkı ve dışarıdan müdahaleye daha kapalı.

Sonuç olarak, Android diğer sistemlere kıyasla biraz daha açık bir platform olduğu için, virüs kapma ihtimali biraz daha yüksek. Ama bu, tamamen senin nasıl kullandığına bağlı. Eğer güvenilir uygulamalar indirir, şüpheli bağlantılardan uzak durur ve cihazını güncel tutarsan, endişe edecek pek bir şey kalmaz. Yani, Android'in virüs kapması kolay değil ama riskleri kontrol altında tutmak senin elinde.

 
Peki bu zararlı yazılımlardan nasıl korunuruz? Gerçekten bulaşabilir mi ? (Şahsi sizinle uğraşan biri varsa amacına her zaman ulaşır)
 
 Android telefonlara virüs bulaşabilir. Belki de çoğu insan bu durumu göz ardı ediyor ama Android telefonlar, özellikle yanlış bir kullanımda, zararlı yazılımlara karşı savunmasız kalabilir. hemen açıklayayım.

Android, her ne kadar güvenli bir sistem olsa da yanlış bir kaynaktan uygulama indirirsen, şüpheli linklere tıklarsan ya da korsan uygulamalara yönelirsen başına bela alabilirsin. Çünkü korsan uygulamalar en büyük tehditlerden biri. Ücretsiz diye bir yerden bir oyun ya da uygulama indirirsin, sonra bir bakarsın telefonun tuhaf davranmaya başlamış. İşte bu yüzden en sağlıklısı, her zaman Play Store gibi güvenilir yerlerden uygulama indirmektir. Play Store bile bazen risk taşıyabiliyor, o yüzden yüklemeden önce yorumlara göz atmak ve uygulamanın senden hangi izinleri istediğini dikkatle incelemek çok önemli.

Tabii ki sadece uygulama indirirken değil, mesajlarla veya e-postalarla gelen linkler de tehlikeli olabilir. Şüpheli bir linke tıklayıp farkında olmadan telefonuna zararlı bir yazılım indirebilirsin. Bir de halka açık Wi-Fi ağlarına bağlanırken dikkatli olman lazım. Her bulduğun Wi-Fi’ye bağlanmak cazip gelebilir, ama bazen bu ağlar güvenli değildir ve bilgilerini çalmak isteyen birilerinin işine yarayabilir. Samsunglarda ayarlardan otomatik engelleyiciyi açmanızda kalkan görevi görür. 

Bir de güvenlik yazılımları meselesi var. Android için birçok antivirüs uygulaması mevcut. Kaspersky, Norton, Bitdefender gibi yazılımlar hem telefonunu düzenli olarak tarar hem de zararlı yazılımları bulup silmene yardımcı olur. Ama en önemli şey, cihazını sürekli güncel tutman. Android güncellemeleri sadece yeni özellikler eklemez, aynı zamanda güvenlik açıklarını kapatır. Güncellemeleri atlamak, telefonu zararlı yazılımlara karşı daha savunmasız hale getirebilir.

Peki, telefonuna virüs bulaşıp bulaşmadığını nasıl anlarsın? Öncelikle telefonunun performansında bir düşüş **bleep** edersen bu bir ipucu olabilir. Virüsler, arka planda çalıştıkları için cihazı yavaşlatırlar. Ayrıca, tarayıcında veya uygulamalarında birdenbire sürekli reklamlar görmeye başlarsan,(bunlar genelde toplum tarafından ayıplanan şeylerin reklamları olur) telefonunda istenmeyen yazılımlar olabilir. Mobil veri kullanımın ve pil tüketiminin aniden artması da kötü amaçlı yazılımın habercisi olabilir. (Panik yapma hemen belki pilin eskidir.)

Sonuç olarak, Android telefonlar virüslere karşı tamamen bağışık değil. Ancak sen dikkatli davranırsan, virüs kapma ihtimalini çok düşük tutabilirsin. Güvenmediğin kaynaklardan uygulama indirmeyip, şüpheli linklere tıklamayıp, telefonunu düzenli olarak güncel tutarsan, gayet güvende olursun. Bu işin sırrı aslında bu kadar basit: Dikkatli kullanım! (Hedef olmayın)



Umarım bu yazı seni sıkmadan biraz olsun yardımcı olmuştur. Dikkatli kullanım alışkanlıkları edindiğinde, telefonunu uzun süre sorunsuzca kullanırsın. Başınıza birşey gelirse siberizmle irtibata geçin (fena yazılımcı) 😃
68 Comments
Solution
CanerS21Fe
Expert Level 5
Diğer
Okulda size hangi yazılımı öğretiyorlar.
Solution
anusername
Expert Level 5
Diğer
9. Sınıfta Python ile başladık hocam, 10. Sınıfta C#(c sharp) ve Arduino öğrendik temelleri filan. 11. Sınıfta Java javascript öğretiyorlar programlama dili olarak. Metin işaretleme dili olarak 11. Sınıfta html (hyper text markup language) ve css (cascading sytle sheets) öğretiliyor. 12. Sınıfı bilmiyorum 11. Sınıfım
Solution
CanerS21Fe
Expert Level 5
Diğer
Hımm anladım hocam. Sendeki herhalde meslek lisesi olunca yazılım dersi var. Bizdeki okul anadolu liseli olunca yazılım dersleri yoktu. O yüzden yazılım bilgim şuan çok yok diyeyim. Ama öğrenmeyi düşünüyorum.
Solution
anusername
Expert Level 5
Diğer
Hocam bazıları meslek liselerine karşı aşırı ön yargılı. Öğrenciler berbat ama gerçekten eğer hayallerin varsa harika bir yer. Üniversite için hazırlık olmuş oluyor hem. Başlamanı öneririm kesinlikle.
Solution
CanerS21Fe
Expert Level 5
Diğer
Zaten meslek lisesi dediğin gibi temel öğrenimler kazanabileceğin güzel bir lise. Bakalım duruma göre benim okul bitti ama yks çalışıyorum seneye ybs bölümünü kazanayım zaten yazılım öğrenmeye başlayacağım ama ondan öncede biraz öğrensem iyi olur araştırdığım kadarıyla youtube'da bu hintli abileri falan izleyin diyorlar bu konuda bilgin varmı?
Solution
anusername
Expert Level 5
Diğer
Hocam Hindistan yazılım sektöründe çok gelişmiş bir ülke. Bu nedenle çok başarılı yazılımcılar yetiştiriyor ülke. Ayrıca sadece yazılımda değil teknolojide de çok gelişmiş. Hintli abilerin yararı olacaktır elbette adamlar öğretiyorlar iyi güzel.
Solution
CanerS21Fe
Expert Level 5
Diğer
Anladım hocam teşekkür ederim.
Solution
anusername
Expert Level 5
Diğer
Rica ederim hocam
KİRMAN34
Active Level 7
Diğer
Şimdi araştırdım da ilk trol virüs diyorlar sonunda sistem çöküyormuş.
Solution
Siberizm
Active Level 6
Diğer
Troll falan ama o kadar etkili ki hocam. Normal bir virüs bile bu kadar ün salamazdı