cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Original topic:

ANDROİD 12 İLE GELEN GİZLİLİK NE SAĞ KÖŞEDE BELİREN YEŞİL NOKTA NEDİR ?

(Topic created on: 01-25-2022 06:22 PM)
56404 Views
A715FRAMAZANERDEMA73
Expert Level 5
Options
Diğer

Android 12 Gizlilik Paneli ile uygulama erişimlerini düzenleyin:

• Adım #1: Android 12 Gizlilik Paneli’ni açın.

• Adım #2: Hangi uygulamaların hangi bilgilerinize eriştiğini görün.

• Adım #3: Düzenlemek istediğiniz izne dokunun.

• Adım #4: İzni Yönet butonuna dokunun.

• Adım #5: Uygulamanın hangi bilgilere erişebileceğini seçin.

• Hızlı yöntem için;

• Adım #6: Bildirim ekranını açın.

• Adım #7: Kamera ya da mikrofon özelliğini kapatın.

Adım #1: Android 12 Gizlilik Paneli’ni açın:

image

Android 12 sürümü ile birlikte gelen en dikkat çeken özelliklerden biri olan Gizlilik Paneli ile birlikte, cihazınızda yüklü olan mobil uygulamaların eriştiği bilgilerinizi kolayca görebilir ve birkaç basit işlem ile erişim bilgilerini düzenleyebilirsiniz. Bu özellik ile birlikte tıpkı iOS cihazlarda olduğu gibi kamera ya da mikrofonunuz açık olduğu zaman cihazın sağ üst köşesinde yeşil bir nokta göreceksiniz. 

Adım #2: Hangi uygulamaların hangi bilgilerinize eriştiğini görün:

image

Gizlik Paneli sayfasının ana ekranında, cihazınızda yüklü mobil uygulamaların son 24 saat içinde hangi bilgilerinize ulaştığını göreceksiniz. Bu bilgiler kamera, mikrofon, konum ve kişi bilgilerinden oluşuyor. Ana ekran üzerinden yalnızca hangi saatte, hangi uygulama, hangi bilgiye erişti gibi temel erişim bilgilerini görürsünüz. 

Adım #3: Düzenlemek istediğiniz izne dokunun:

image

Gizlilik Paneli ana ekranında temel olarak kamera, mikrofon, konum ve kişi bilgilerinizin hangi mobil uygulamalar tarafından kullanıldığı göreceğini söyledik. Çok daha detaylı bilgi edinmek için söz konusu bilgi erişim iznine ya da düzenleme yapmak istediğiniz uygulamaya dokunun.

Adım #4: İzni Yönet butonuna dokunun:

image

Gizlilik Paneli üzerinden temel kamera, mikrofon, konum ve kişi bilgilerinize erişim bilgilerinizi gördükten ve detaylara girdikten sonra karşınıza biraz daha fazla detay içeren bir ekran çıkacak. Buradan sayfanın en altında bulunan İzni Yönet butonuna dokunarak söz konusu uygulama ve izin hakkında düzenlemeler yapabilirsiniz.

Adım #5: Uygulamanın hangi bilgilere erişebileceğini seçin:

image

Bu nokta daha önce iOS işletim sistemine sahip bir cihaz kullanmış kişiler için son derece tanıdık gelecek çünkü benzer bir yapı kullanılıyor. İzni Yönet butonuna dokunduktan sonra söz konusu uygulamanın kameranıza, mikrofonunuza, konumunuza ya da kişilerinize erişip erişmeyeceği konusundaki tüm izinleri düzenleyebilirsiniz.

Adım #6: Hızlı yöntem için Bildirim ekranını açın:

image

İlk 5 adım, uygulama ve bilgi odaklı erişim izinlerini düzenlemek için atılacak adımlardı. Android 12 ile birlikte bir de hızlı yöntem geliyor. Ekranın üst noktasını aşağı kaydırarak ulaşabileceğiniz bildirim ekranı, yeni güncelleme ile birlikte çok daha gelişmiş olacak ve pek çok özelliğe buradan ulaşabileceksiniz.

Adım #7: Kamera ya da mikrofon özelliğini kapatın:

image

Bildirim ekranını açtığınız zaman Wi-Fi, bluetooth, konum özelliklerini açma / kapatma butonu gibi kamera ve mikrofonu da açma / kapatma butonları göreceksiniz. Göremezseniz de ekleyebilirsiniz. Buradan mikrofonu ya da kamerayı kapattığınız zaman tamamen kapatmış oluyorsunuz. Cihazınızda yüklü olan tek bir mobil uygulama dahi, erişim izni olsa bile, mikrofon ya da kameranıza erişemiyor. İşte güvenlik diye ben buna derim.

ŞİMDİ TANIYALIM

One UI 4.0 güncellemesinden sonra sağ üst köşede görünen yeşil nokta! Yeşil noktanın kimliğini merak ediyorsanız, yeşil noktanın kimliğine bakalım.

One UI 4.0, Android 12 sürümünü temel alır ve Android 12'nin temel özelliklerinden biri olan güvenlik hizmeti sağlar.

image

Bu One UI 4.0 güncellemesinden sonra yeni yeşil noktayı ekrandaki bir hatadan ziyade kullandığınız izinleri size bildiren bir bildirim LED göstergesi olarak düşünebilirsiniz.

Yeşil noktanın işlevi nedir?

image

Yeşil nokta sağ üst köşede yer alır ve kamera ve mikrofon izinlerinin kullanımını bildiren bir bildirim LED göstergesidir.

Şu anda kullandığım uygulamanın iznini kullandığımda yeşil bir gösterge beliriyor ve detaylı kullanım geçmişini kontrol etmek için aşağıdaki gibi kontrol edebilirsiniz. 

image

Üst çubuğu indirdikten sonra, sağ üstte bulunan göstergenin simgesine veya simgesine bastığınızda, üst hızlı panelde mevcut izne sahip uygulama görüntülenir.

Çoğu durumda, izni her zaman izin verecek şekilde ayarlarsanız, her kullandığınızda LED göstergesinin görüntülendiğini görebilir ve her seferinde izin vermek istiyorsanız, izni gizlilik koruması aracılığıyla değiştirebilirsiniz.

Ne yazık ki, Android 12 politikası gereği LED göstergesi kapatılamıyor veya devre dışı bırakılamıyor, bu nedenle kullanım haklarını kontrol etmek uygundur ancak LED göstergesinden rahatsız olan kullanıcılar için ON OFF'un açılamaması üzücüdür.

Güçlü ayrıcalıklar özelliğini kullanma

image

One UI 4.0'dan izinlerle ilgili kısım biraz daha güçlendi, özellikle Gizlilik sekmesinde nasıl, nerede ve hangi izinleri kullandığınızı görebilir, hangi izinleri kullandığınızı söyleyebilirsiniz.

Ayarlar - Gizlilik menüsüne giderseniz, kullandığınız uygulamaların izinlerini yönetebilir, izinlerin ne zaman kullanıldığını kontrol edebilir, kaç uygulamanın kullanıldığını ayrıntılı olarak görebilir ve izinleri düzenleyebilirsiniz.
12 Comments
Rose67_
Expert Level 5
Diğer
Bilgilendirme için teşekkürler 😊
Diğer
Rica ederim 🙂
Dark_Side
Expert Level 5
Diğer
Teşekkürler kardeşim. Android 12 ile gelen bence en önemli özelliklerden birisi belki de birincisi...
Diğer
Evet öyle en iyi bu oldu bence
Rose67_
Expert Level 5
Diğer
Ya bu yeşil nokta olayı çok iyi olmuş
Diğer
Evet çok iyi oldu en sevdiğim özellik
Diğer
Kesinlikle A12 nin en önemli geliştirmesi, teşekkürler
Diğer
Evet dediğiniz gibi rica ederim