cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Original topic:

Telefon İşlemcisi Nedir? Telefon İşlemci Hızı Nasıl Artırılır? {Detaylı Anlatım}

(Topic created on: 03-25-2022 06:11 PM)
414 Views
flora_
Expert Level 5
Options
IT & Hafıza
Herkese Merhaba 👋
 
Bugün sizlere, işlemci hakkında detaylı bilgi vermek istedim. Umarım yardımcı olabilirim^^
 
Haydi başlayalım! 
 

Telefon İşlemcisi Ne İşe Yarar? Telefon İşlemci Çeşitleri Nelerdir

 
İlk olarak bilgisayarlar sayesinde yaygınlaşan işlemciler, günümüzde akıllı telefonlar ve tabletler dahil elektronik ürünlerin çoğunda kullanılıyor. Bu nedenle “telefon işlemcisi” adıyla bilinen, tamamen mobil cihazlara özel işlemciler de üretiliyor. Bilgisayar işlemcileriyle benzer bir mantığa sahip olan telefon işlemcileri, markası ve modeli **bleep** etmeksizin tüm akıllı telefonların temel bileşenlerinden birini oluşturuyor. Peki telefon işlemcisi nedir , çeşitleri nelerdir ve telefon işlemci hızı nasıl artırılabilir? İşte telefon işlemcileriyle ilgili bilmeniz gereken tüm detaylar…
 
 
Neredeyse tüm gün yanınızdan ayırmadığınız telefonunuzun bazı uygulamaları gereken hızda çalıştıramadığına, takıldığına hatta kapandığına tanıklık edebilirsiniz. Doğrudan telefonların işlemcileriyle ilgili olan bu tarz durumlar, üst segment akıllı telefonlarda dahi yaşanabiliyor. İşte bu noktada telefonunuzdaki işlemcinin önemi ortaya çıkıyor. Siz de birçok kişi gibi sonrasında ciddi problemler yaşamamak ve pişman olmamak için ” Telefon işlemcisi nedir ?” ya da “Telefonda işlemci çekirdek sayısı nedir?” gibi soruların cevaplarını öğrenebilir, böylece kendiniz için en uygun işlemciye sahip telefon modelini bulabilirsiniz.
 
 
Telefon işlemcisi nedir sorusunu yanıtlarken telefonda işlemcinin ne işe yaradığına bakmakta fayda var. Telefonların beyni sayılan işlemciler, cihaz hızını doğrudan etkiledikleri için en önemli donanımlar arasında yer alıyor. Çeşitli marka, model, teknoloji ve özellikler içeren telefon işlemcilerinin en temel fonksiyonunu ise cihazın işlem gerçekleştirme hızı oluşturuyor. Bu yüzden telefonunuzda ihtiyaçlarınıza yönelik bir işlemci bulunmadığı takdirde donma, takılma, yavaşlama ya da kapanma gibi sorunlarla karşılaşabiliyorsunuz. Sonuç olarak telefon işlemci arızası gibi problemlerle uğraşmamak ve telefon işlemci hızı arttırma gibi verimli işlemlerden faydalanabilmek için işlemcileri tanımanız ve performans iyileştirici adımları bilmeniz gerekiyor.
 
Dünya çapındaki en popüler telefon işlemcisi markalarından biri olan Qualcomm, Snapdragon serisi için ürettiği işlemci modelleriyle Samsung’tan Xiaomi’e, Oppo’dan Huawei’e kadar birçok akıllı telefon üreticisinin birbirinden farklı modellerinde kullanılıyor. Ayrıca diğer popüler bir işlemci markası olan MediaTek dışında HiSilicon ve Samsung Exynos gibi değişik telefon işlemcisi markaları da bulunuyor. Ancak bir işlemcinin gerçek anlamda performansını etkileyen kriterlerin başında markası değil; çekirdek sayısı, işlemci frekansı ve mimarisi geliyor. Bu üç başlık altındaki değerler arttıkça telefonların performansı da iyileşiyor.
 
“Telefonda CPU nedir?” sorusu kadar önemli bir soru olan “Telefon işlemcisi çeşitleri nelerdir?” sorusunun cevapları da işlemci özelliklerine göre değişiklik gösteriyor. Örneğin; Dual-core, quad-core ya da octa-core gibi işlemci çeşitleri cihazdaki çekirdek sayısını ifade ederken 32bit veya 64bit gibi veriler ise cihazın saniye başına gerçekleştirebildiği işlem oranını simgeliyor. Ek olarak telefonunuzun işlemci değerleri yüksek olmasına rağmen **bleep** **bleep** yavaşlama, takılma ya da kapanma gibi problemlerle karşılaşıyorsanız teknik bir sorun olabileceğini de aklınızda bulundurmalısınız.
 
 
 
Daha İyi Bir Performans İçin Telefon İşlemci Arttırma Yolları Nelerdir?
 
Bilgisayarlarda olduğu gibi telefonunuzun işlemcisini beklentileriniz doğrultusunda değiştiremiyor olsanız da ister iOS ister Android olsun; işletim sistemi **bleep** etmeksizin, belirli adımları uygulayabilir ve hız konusunda telefonunuzdan maksimum verimi alabilirsiniz. Telefon işlemci arttırma için tercih edebileceğiniz yöntemler ise şunlar;
 
Telefonunuzun ana ekranını her zaman temiz tutun. Çok fazla pencere, klasör, uygulama ve eklenti, ekstra güç ve pil tüketeceği için hem cihazın hızını hem de bataryasını olumsuz yönde etkiler.
“Launcher” olarak da bilinen telefonunuzdaki başlangıç yöneticisini değiştirebilirsiniz. Daha kullanıcı dostu, daha az kaynak kullanan bir launcher ile genel olarak telefonunuzun performansını ciddi oranda iyileştirebilirsiniz.
Android cihazlarda standart olarak gelen Google Chrome internet tarayıcısı yerine çok daha az güç tüketen farklı bir tarayıcı tercih edebilirsiniz. Bu da büyük ölçüde Android telefon işlemci hızı arttırma konusunda size yardımcı olur.
Gözünüzden kaçabilecek gereksiz uygulamaları kaldırabilir veya çok kaynak tüketen Facebook gibi uygulamaların daha hafif versiyonu olan Lite versiyonlarını tercih edebilirsiniz. Böylece telefonunuzda %15’e kadar hızlanma sağlayabilirsiniz.
Antivirüs uygulamaları telefonunuzun güvenliğini sağlasa da her işlemi kontrol ettikleri için cihazın önemli ölçüde yavaşlamasına da sebep olur. Bu yüzden telefonunuzu hızlandırmak için antivirüs uygulamalarını da kaldırabilirsiniz.
Güncellemeleri **bleep** **bleep** kontrol edip, yüklemeniz de telefon işlemci hızı arttırma konusunda fayda sağlayabilir. Ancak her güncellemenin cihazları daha hızlı hale getirmeyebileceğini unutmamak gerekir.
En **bleep** göz ardı edilen basit işlemlerden biri de telefonu yeniden başlatmak. Günler, haftalar hatta aylar boyunca kapatılmayan telefonlarda özellikle arka planda çalışan uygulamalar zaman içinde birikeceği için yavaşlamaya sebep olabilir. Bu yüzden ara sıra telefonunuzu yeniden başlatmalısınız.
Telefonları hızlandırdığını iddia eden her uygulamaya inanmayın. Bu tarz programlar telefonunuzda ekstra bellek ve güç tüketerek daha çok yavaşlamaya sebep olabilir. Haliyle çalışan uygulamaları programlarla otomatik olarak değil, elle kapatın.
 
 
 
 
Postumuzun sonuna gelmiş bulunmaktayız, umarım yardımcı olabilmişimdir.
 
Okuduğunuz için teşekkürler. 😊
8 Comments
Dark_Side
Expert Level 5
IT & Hafıza
Bilgilendirme için teşekkürler kardeşim 😊🌹
flora_
Expert Level 5
IT & Hafıza
Rica ederim 😊
IT & Hafıza
Gayet güzel 👍 Emeğine sağlık 😍
flora_
Expert Level 5
IT & Hafıza
Çok teşekkürler mehmet abimm 😍
IT & Hafıza
Rica ederim 🤗
IT & Hafıza
Çok teşekkürler yeni yazı hatası yapma enxyos değil egnazyoz olucak böyle konularda dikkat et😂😂😂😂isaişssşw
flora_
Expert Level 5
IT & Hafıza
Rica ederim😂
0 Likes
Anonymous
Not applicable
IT & Hafıza
Bilgilendirme için teşekkür ederiz Ayrıca şunu belirtmek isterim ki cihazlarda kendiliğinden yüklü gelen antivirüs uygulamalarını cihazdan silmeyin
0 Likes