cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Resolved! Solved

Original topic:

Telefonlarda Planlı Eskitme: Cebinizdeki Gizli Tuzak

(Topic created on: 06-24-2024 12:41 AM)
1328 Views
Anonymous
Not applicable
Options
Galaxy S
Telefonlarda Planlı Eskitme: Cebinizdeki Gizli Tuzak

Akıllı telefonlar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Her yıl piyasaya sürülen yeni modeller, kullanıcıları cezbetse de, mevcut telefonlarımızın neden aniden yavaşladığını veya sorun çıkarmaya başladığını hiç merak ettiniz mi? İşte burada devreye giren kavram: planlı eskitme.

Planlı Eskitme Nedir?

Planlı eskitme, ürünlerin kullanım ömrünün üretici tarafından kasıtlı olarak sınırlandırılmasıdır. Bu strateji, tüketicilerin belirli bir süre sonra yeni ürünler satın almasını teşvik etmek amacıyla uygulanır. Telefonlarda planlı eskitme, çeşitli yöntemlerle karşımıza çıkar:

1. Yazılım Güncellemeleri

Performans Azalması:
Yeni yazılım güncellemeleri, eski telefonların performansını düşürebilir. Bu durum, telefonun yavaşlamasına, pil ömrünün kısalmasına veya bazı uygulamaların düzgün çalışmamasına yol açabilir.

Uyumsuzluk: 
Yeni işletim sistemi güncellemeleri, eski donanımlarla tam uyumlu olmayabilir.

2. Donanım Eskitmesi

Batarya Sorunları:
Telefon bataryalarının belirli bir süre sonra kapasitesini kaybetmesi, kullanıcıları yeni bir telefon almaya teşvik edebilir.

Parça Kalitesi:
Bazı bileşenlerin belirli bir süre sonra bozulacak şekilde tasarlanması, telefonun ömrünü kısaltabilir.

3. Tasarımsal Değişiklikler

Yedek Parça Temini ve Tamir Zorluğu:
Telefonların tamirini zorlaştıracak şekilde tasarlanması, tamir maliyetlerini artırır.

4. Psikolojik Faktörler

Yeni Modellerin Pazarlanması: 
Sürekli yeni modellerin tanıtılması, mevcut telefonun modasının geçtiği algısını yaratır.

Özellik Güncellemeleri: 
Yeni özelliklerin cazip hale getirilmesi, kullanıcıları mevcut telefonlarını değiştirmeye teşvik eder.

Planlı Eskitmenin Etkileri

Planlı eskitme, hem tüketiciler hem de çevre üzerinde önemli etkilere sahiptir:

- Ekonomik yük
- Çevresel etkiler
- Tüketici memnuniyetinin azalması

Tüketiciler Ne Yapabilir?

Planlı eskitmeye karşı bilinçli tüketici adımları atarak, bu durumun etkilerini azaltabiliriz:

1. Dayanıklılığı ön planda tutmak
2. Marka ve ürün araştırması yapmak
3. Güncelleme politikalarını araştırmak

Sonuç

Planlı eskitme, modern tüketim ekonomisinin bir gerçeği olup, farkındalık ve bilinçli tüketim alışkanlıkları ile etkileri azaltılabilir. Teknoloji dünyasında akıllı tüketiciler olarak, bilinçli seçimler yaparak hem cebimizi hem de çevremizi koruyabiliriz.

Bu konuda daha fazla bilgi edinmek ve bilinçli tüketici olma yolunda adım atmak, hem kişisel ekonomimize hem de çevremize katkıda bulunacaktır. Unutmayın, akıllı telefonlar hayatımızı kolaylaştırmak için var; ancak onları akıllıca kullanmak da bizim elimizde.

Evet planlı eskitme konusunu olabildiğince detaylı olarak anlattım. Fikir ve düşüncelerinizi yorumlara bekliyorum.

16 Solutions

Accepted Solutions
Solution
Anonymous
Not applicable
Galaxy S
Elinize sağlık hocam. Bu konu kesinlikle es geçilemez önemli bir konu.

View solution in context

Solution
Sisyphe
Expert Level 5
Galaxy S
Kesinlikle var olan bir şey.

View solution in context

Solution
Sisyphe
Expert Level 5
Galaxy S
Emeğine sağlık kardeşim 👌

View solution in context

Solution
Anonymous
Not applicable
Galaxy S
Gayet güzel anlatmışsınız hocam. Bu planlı eskitme genel olarak malum Çinli marka daha çok uyguluyor

View solution in context

Solution
ugurduru
Active Level 2
Galaxy S
Kesinlikle haklısın

View solution in context

Solution
SonerA345G
Expert Level 3
Galaxy S
Birçok marka planlı eskitme yapıyor fakat planlı eskitme yapmayan tek bir markaya şahit oldum o da Oneplus dır,Oneplus 5T sinden tut en son modele kadar olan telefonları takır takır hala çalışıyor.

View solution in context

Solution
SonerA345G
Expert Level 3
Galaxy S
Faydalı bir konu olmuş,emeğine sağlık

View solution in context

Solution
dolphin56
Active Level 10
Galaxy S
Haklısın kardeşim çok kez karşılaştık bu durumla

View solution in context

Solution
Anonymous
Not applicable
Galaxy S
eline sağlık 😊👍

View solution in context

Solution
Galaxy S
Katılıyorum duy samsung

View solution in context

Solution
Galaxy S
eline sağlık,umarım bazıları anlarda markayı biraz zarar ettirmenin bütün sorunları çözeceğini anlayabilirler.

View solution in context

Solution
shizerk
Active Level 8
Galaxy S
güvenlik güncellemesi atıyoruz diye hem kamerayı hem pili mahvediyorlar :)

View solution in context

Solution
Galaxy S
Çok önemli bir konuya değinmişsin kardeşim emeğine sağlık 👍

View solution in context

Solution
Anonymous
Not applicable
Galaxy S
Güzel konu, teşekkürler, anlatım için.. 👍🏼

View solution in context

Solution
ATC_Closed
Expert Level 2
Galaxy S
Elinde sağlık kardeşim 🫡

View solution in context

Solution
DarkOrbitA34
Active Level 8
Galaxy S
Aynen öyle artık telefon markaları eski kaliteyi yakalaması gerek kardeşimde galaxy a3 2016 vardı kendi kullanıyordu bende 1 yıl kadar kullandım 8 yıllık cihaz ısınmasa daha kullanırdım ama şundan 2 3 yıl önce çıkan telefonları kullanamıyoruz bile seri üretimle beraber kalitesizleşti bide çok bir yenilik olmuyor yeni çıkan bir alt model önceki serinin üst modelinin islemcisiyle piyasaya sürülüyor ya şimdi bana altı üstü 10 15 bine telefon alıyorsun amiral gemisi mi bekliyorsun diyebilirsiniz ama 2019 2020 yıllarında bu paraya neler alınıyordu siz düşünün şimdi verginin vergisinin alındığı dönemde ne kutulardan şarj cihazı çıkıyor ne de paramız adam akıllı telefonlara yetiyor orta segment diye bizde tercih edilen telefonları yurt dışında küçük çocuklar kullanmaz yani burda fanboyculuğa gerek yok benim de ilk telefon seçerken tercihim elma değil samsung ama böyle bazı özelliklere öncülük eden bir firmanın rakiplerinden hızlı şarj olarak geri kalması ve orta segment bazı cihazlarda daha damla centik plastic kasaya ve mini fırın gibi exynos işlemciye yer vermesini yakıştıramıyorum güncelleme politikası da saçma geliyor amiral gemisi de olsa 7 yıl sorun çıkarmayacak telefon sanmıyorum (ultra modeller hariç) sözün özü zaten para kazanmaya yönelik bir politikanız var bari kullanıcıları memnun edin benim görüşlerim bunlar

View solution in context

19 Comments
Solution
Anonymous
Not applicable
Galaxy S
Elinize sağlık hocam. Bu konu kesinlikle es geçilemez önemli bir konu.
Anonymous
Not applicable
Galaxy S
Bence de öyle hocam, olabildiğince detaylı şekilde anlatmaya çalıştım
Solution
Anonymous
Not applicable
Galaxy S
Gayet güzel anlatmışsınız hocam. Bu planlı eskitme genel olarak malum Çinli marka daha çok uyguluyor
Solution
Sisyphe
Expert Level 5
Galaxy S
Kesinlikle var olan bir şey.
Anonymous
Not applicable
Galaxy S
Markalar her ne kadar inkar etseler de birçoğu bunu yapıyor
Sisyphe
Expert Level 5
Galaxy S
Evet maalesef.
Solution
SonerA345G
Expert Level 3
Galaxy S
Birçok marka planlı eskitme yapıyor fakat planlı eskitme yapmayan tek bir markaya şahit oldum o da Oneplus dır,Oneplus 5T sinden tut en son modele kadar olan telefonları takır takır hala çalışıyor.
Solution
Sisyphe
Expert Level 5
Galaxy S
Emeğine sağlık kardeşim 👌
Solution
ugurduru
Active Level 2
Galaxy S
Kesinlikle haklısın