cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Resolved! Solved

Original topic:

VPN ile Güvende miyiz?

(Topic created on: 06-13-2024 01:11 AM)
1182 Views
Anonymous
Not applicable
Options
Diğer
Dostlar birçoğumuz VPN'lerin bizi internette anonimleştirdiğini daha güvenli deneyim sağladığını düşünür. Peki gerçekten öyle mi? Gelin buna detaylıca bakalım.

İnternet Operatörünüz Herşeyi Görüyor

İnternet sağlayıcınız her aratmanızı görüyor dostlar. Bunu bilmiyor olabilirsiniz. Hemen nasıl olduğunu açıklayayım. 

World Wide Web'de yani her gün kullandığımız ağlarda HTTP ve HTTPS olarak 2 farklı bağlantı isteği göndeririz. HTTPS, HTTP'nin şifrelenmiş biçimidir. Bağlantılarımız şifreli bir şekilde sağlanır. **bleep** ne mi?

İnternet sağlayıcınız örneğin Google'a Samsung aratması yaptığınızda HTTP bağlantısı ile Google üzerinden Samsung aratması yaptığınızı görür. Aynı aramayı HTTPS üzerinden yaptığınızda sağlayıcınız Google üzerinden aratmasın yaptığınızı bilir ancak ne arattığınızı göremez. 

Endişelenmeyin! Günümüzde bağlantıların bir çoğu HTTPS üzerinden sağlanır. Ancak yinede sağlayıcınız nerede aratma yaptığınızı bilir.

VPN ile Sağlayıcımızdan Gizlenebilir miyiz?

Cevap Evet. Ancak devamı var:

İnternet sağlayıcınızdan gizlendiniz evet. Ancak bu sefer aynı bilgileri VPN sağlayıcınıza verdiniz. Ücretsiz VPN'ler bu verileri saklayıp satarlar. 

Devlet VPN sağlayıcınız ile iletişime geçerek herşeyinize erişebilir. İnternet sağlayıcınız için de aynı şey geçerlidir.

Bütün VPN'ler Böyle mi?

Aslında birçoğu böyle. Ancak bazı VPN'ler ne arattığınızı ne görür ne de kaydını tutar. Tamamen gizli kalmanın yolları da var. 

Ne Öneriyorum?

Mullvad VPN'i hiç duydunuz mu? Siber güvenliğin merkezi İsveç merkezli bir şirketten çıkan bir VPN. Bu VPN tamamen ücretlidir. Ücretsiz sürümü bulunmuyor ve yerel fiyatlandırma uygulanmıyor. Ancak her bir kuruşuna değecek bir yazılımdır. 

Hiç bir veriniz tutulmuyor. Mesela geçtiğimiz aylarda İsveç polisinin Mullvad kapısına bir suçluyu yakalamak amacıyla gittiğini ve Mullvad'ın bizde veri yok gerekçesiyle polisi geri çevirdiği haberleri de büyük beğeni topladı.

Kullanacaksanız ücretli yazılımlar kullanın dostlarım. Verilerinizi riske atmaya hiç gerek yok.

2 Solutions

Accepted Solutions
Solution
Anonymous
Not applicable
Diğer
Benden de bir bilgi.
Bir vpn yüklemek istediğinizde gerçekten güvenli mi olduğunu işaretledigim yazı varsa anlayabilirsiniz. 1718230500887.jpg1718230500916.jpg1718230806289_1718230806285_0.jpg

View solution in context

0 Likes
Solution
Diğer
Emeğine sağlık hocam güzel bilgilendirme 👌 Bir de Samsung Max VPN var Samsung'un, eski Opera Vpn, uzun süre kullanmıştım, gayet te memnun kaldım hem vpn hem de veri tasarrufu sağlıyor ancak Samsung un olmasına rağmen niye popüler değil anlamış ta değilim 😅 O nasıl güvenilirlik açısından?

View solution in context

46 Comments
Solution
Anonymous
Not applicable
Diğer
Benden de bir bilgi.
Bir vpn yüklemek istediğinizde gerçekten güvenli mi olduğunu işaretledigim yazı varsa anlayabilirsiniz. 1718230500887.jpg1718230500916.jpg1718230806289_1718230806285_0.jpg
0 Likes
Sisyphe
Expert Level 5
Diğer
Eline sağlık 👍
0 Likes
Anonymous
Not applicable
Diğer
Teşekkür ederim hocam
Anonymous
Not applicable
Diğer
Eline sağlık bu arada, bir solukta okudum resmen
0 Likes
Anonymous
Not applicable
Diğer
Teşekkür ederim hocam. VPN ler maalesef çok önemli ancak önemsizleştirilen bir konu
Anonymous
Not applicable
Diğer
Evet. Ayrıca herkes play storeden bir vpn yüklediğinde her şeyin bittiğini ve kurtulduğunu sanıyorlar.
0 Likes
Anonymous
Not applicable
Diğer
Aynen öyle. Bir de SPN isminde bir sistem var ki forumdaki dostlarımızın pek kavrayabileceği konu değil açıkçası. Amacım küçük düşürmek değil bu SPN sadece PC ye yönelik o yüzden dedim aslında
Anonymous
Not applicable
Diğer
Bende ilk defa duydum doğrusu :)
0 Likes
Lian1
Active Level 6
Diğer
23 yıllık siber güvenlikçiyim Dile kolay 23 yıl şu gönderinin ne altında ne de başlığında bir tane doğru info yok arkadaşlar kolay gelsin 🙂
0 Likes