cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Original topic:

Pili nasıl ve ne sıklıkla şarj etmeliyiz?

(Topic created on: 02-22-2021 09:23 AM)
1655 Views
Anonymous
Not applicable
Options
Diğer

Çoğu Samsung cihazda ve tüm Apple cihazlarda olan bir batarya sorunu var maalesef. Şirketler fabrikadan çıktıktan sonraki ilk güncellemeyi verdiği an cihazın pil ömrü azalıyor. Peki bundan sonrasında ne yapmalıyız? Bunları anlatacağım umarım faydalı olur.

iPhone 8 ve SE2 kullanıcısı olarak pil sorunlarını çok çekiyorum ve ufak bir araştırma sonucu bunların S10e cihazında da faydalı olduğunu gördüm. İlk başta siz cihazı şarja bağladığınızda cihazda neler oluyor buna bakalım:

Cihazı şarja bağladığınız zaman batarya üzerinde bir stres oluşur. Bu batarya stresi % kaçta bağladığınıza göre değişir. Diyelim ki cihazı şarja %20 seviyesinde bağladınız. Cihaz bataryayı doldurmak için yüksek bir enerji çekecek bu yüzden yüksek bir batarya stresi oluşacak. Bu batarya stresi, cihaz %60-80 seviyelerinde çıktığı zaman düşer. Çünkü cihaz batarya stresini düşürmek için daha düşük bir enerji çekecektir.

resim_2021-02-22_084320.png

Şunu çoğunuz farketmiştir cihazlar farklı şarj seviyelerinde farklı sürelerde şarj oluyor. Örneğin cihazı %80-100 arası doldurmak %30-50 arasını doldurmaktan daha uzun sürer. Sebebi de yine batarya stresini azaltmak için yapılan bir durum.

Bir diğer sorun ise telefonu gece şarja bırakmaktır. Bunu da şöyle anlatayıım:

Gece saat 12'de şarja bıraktığınız cihazınız atıyorum saat 1:30'da doldu yani %100 seviyesine ulaştı, tam şarj tamamlandı. Bilirsiniz ki cihaz arkaplan işlemleri ve şebeke nedeniyle kullanmasınız bile çok az düzeyde şarj harcar. Haliyle bir yandan batarya boşalırken bir yandan doldurulduğu için bataryaya zarar verecektir. Bunu Apple iyileştirilmiş pil şarjı özelliğiyle çözdü. Bu özellik şu işe yarıyor: Cihaz sizin hangi sıklıkla şarja bağladığınızı, hangi saat aralığında bağlandığını ve hangi saatlerde cihazı kullandığınızı tespit ediyor ve eğer siz şarja bağlayıp cihazı uzun süre kullanamayacaksanız veya uyuyacaksanız cihazı %80 seviyesine kadar dolduruyor ve siz tekrar kullanacağınız saatin 1.5 saat öncesinden telefon otomatik olarak şarj olmaya devam eder. Yani siz uyandığınızda aslında telefon şarjı daha yeni dolmuş oluyor.

Batarya bunu sevmez: Şarjda kullanım

Şarjda cihazı kullandığınız zaman üstte de belirttiğim gibi hem boşaltım hem de şarj olduğu için bataryaya zarar veriyor. Eğer acil bir işiniz yoksa cihazı şarjda kullanmayın. OYUN OYNAMAK VE DİZİ İZLEMEK ACİL BİR DURUM DEĞİLDİR hatırlatayım dedim.

Orijinal adaptör ve kablo kullanın:

Orijinal adaptör tamamen cihazınız için test edilmiş ve üstte belirttiğim batarya stresini korumak için optimize edilmiştir. Ancak sonradan aldığınız adaptörler düz mantık yani sürekli aynı voltajı verip bataryanıza zarar verecektir.

Hızlı Şarj mı yoksa Normal Şarj mı:

Normalde telefonun hızlı dolması bize bir avantaj gibi gelebilir ama aslında zararı bile vardır. Hızlı şarj, adaptörden cihaza maksimum enerji çeker. Haliyle cihaz ısınır ve batarya stresi maksimum seviyelere çıkar. Eğer acil bir işiniz varsa hızlı şarja takmanızda sorun yok. Ancak acil bir işiniz yoksa yavaş şarj öneririm. Özellikle gece şarja bağlayanlar için.

Batarya döngüsü nedir:

Batarya döngüsü cihazınız 500 defa tam şarj olduğunda bir döngüsü tamamlanmış olur. Bu döngü tamamlandığı zaman bataryanın kullanım süresi tamamlanmış hatta ve hatta bataryanız tabiri caizse ölmüş olur. Artık eskisi gibi performans alamayacaksınızdır bataryanızdan. Her gün ve %20 seviyelerinde şarja bağladığınız cihaz tam 5 gün sonra 4 defa tam şarj olmuş olur. Bakıldığı zaman aslında 5 gündür tamamen şarj oluyor değil mi. Ancak cihazı tam doldurmak demek bataryayı %100 şarj etmek demek. Ama %20 seviyesinde bağladığınız cihaz %80 şarj oluyor. Yani tam şarj olmuyor.

Batarya döngüsü ne zaman tamamlanır:

Batarya döngüsünü siz kendinize göre hesaplayabilirsiniz. Örneğin üstteki örnekteki gibi cihazı günde bir defa şarja takıyorsunuz ve her seferinde %20 seviyesinde olduğunu baz alarak:

Cihaz bir ayda tam 24 defa tam doluyor. Bunu yıl hesabına vurduğumuz zaman bir yılda 288 defa tam dolum gerçekleşiyor. 500'den 288'i çıkarttığımız zaman  212 sonucunu elde ederiz. Bu şu anlama geliyor. Cihazınızın bataryası öldüğü zaman garantinin bitmesine yaklaşık 3 ay var.

''Evet arkadaşlar bugün sizlere şarj hakkında bilgi vermeye çalıştım. Belki çoğunuz buradaki kavramları yeni öğrendi ancak olanlar en basit şekilde bu şekilde anlatabilirdim. Umarım faydalı olmuştur iyi günler...''

29 Comments
Anonymous
Not applicable
Diğer

Moderatörler lütfen içinde Apple geçti diye silmeyin 1 saattir bunu yazmakla meşguldüm.

sahinA31
Active Level 5
Diğer
belki silerler kopyala yazıları
Anonymous
Not applicable
Diğer

Kopyaladım kopyaladım teşekkür ederim 😊

MeHmEt99
Expert Level 5
Diğer
yararlı bilgi 👍