cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Resolved! Solved

Original topic:

Antivirüsler Nasıl Çalışır? Gerekli mi?

(Topic created on: a week ago)
1027 Views
Siberizm
Expert Level 5
Options
Diğer

Nabıyonuz? Antivirüs konusunda birçoğumuz kararsız kalıyor. 'Kullanmalı mıyım?' hangisi daha iyi gibi sorular arasında kalıyor. 

Bu sorulara cevap vermemiz için Antivirüsler nasıl çalışır öncelikle onu anlamalıyız

『Ev Koruması (Proaktif)』

Dostlar ev korumasında antivirüsler tehdidi en başta denetler. Yani bir program indirdiğiniz zaman taranır ve eğer tehdit varsa engeller.

『Şirket Koruması (Reaktif)』

Bu çözümde ise tehdit en başta taranmaz. Program indirilir. Kurulur. Çalıştırılır. Antivirüs eğer çalışma sürecinde tedhit algılamışsa diğer sistemlere ulaşmasını engeller.

Uzun lafın kısası ev koruması tehdidi kapıda bulmaya çalışırken şirket koruması tehdidi içeri alır kontrol eder ve yayılmasını engeller.

Peki bunu niye anlattım?

Antivirüs seçimleri için anlattım dostlar. Bazı antivirüsler Proaktif korumaya birebirken bazıları ise Reaktif korumada kararlıdır. Seçimler buna göre yapılmalıdır.

EŚET harika bir proaktif koruma sağlarken McAfee evde patlar. Şirket için daha iyidir. Evde kullanılan antivirüs kesinlikle McAfee olmamalıdır patlatır.

『Gerekli mi?』

Bunun cevabını kendiniz vermelisiniz. Eğer bilinçli bir kullanıcıysanız girdiğiniz çıktığınız yerler, kullandığınız programlar belliyse antivirüse pek ihtiyacınız yoktur, boş yük edinirsiniz.

Ancak tam tersi kurcalamayı seviyorsanız uygun bir proaktif koruma sağlamanız gerekebilir.
Resolved!
Siberizm
Expert Level 5
Diğer
Size hak veriyorum hocam kesinlikle. Ben bir gelistiriciyim. Kodlarla haşır neşirim terminal olmazsa olmazım. Siz ev kullanıcısı olarak terminale ihtiyaç duymak istemiyorsunuz. Korkutuyor belki haklısınız.

Bu konuda Linux dev adımlar attı mesela. Uygulama indireceğiniz zaman o zahmetli kodlara gerek duyulmuyor. Oyun konusunda direkt Steam destek sunuyor falan. Gelişiyor, belki yavaş gelişiyor ancak Herkes bir gün Linux'cu olacak 😎
Citos
Active Level 7
Diğer
İnşallah hocam, o günü sabırsızlıkla bekliyorum 😊
0 Likes
Siberizm
Expert Level 5
Diğer
Android Linux tabanlı. Sizide Linux'cu yapmışız çoktan
Citos
Active Level 7
Diğer
Evet hocam biliyorum, microsoft bile linux desteği eklediyse windows'a, linux çok iyi ilerliyor demektir. Evet hocam, linux'u seviyorum.
0 Likes
Siberizm
Expert Level 5
Diğer
WSL... Tamamen unutmuşum. Son durumu nasıl acaba merak ettim. Bilginiz varsa paylaşırsanız çok sevinirim hocam
Citos
Active Level 7
Diğer
Kusura bakmayın hocam, WSL üzerinden linux hiç denemedim. Github da bir yazılım ararken tesadüfen görmüştüm Microsoft wsl'i ama hiç merak edip bakmadım doğrusu.
0 Likes
Solution
narcosis
Expert Level 5
Diğer
hiç gerek yok bence 😊 cihazda takıldığım yerler belli riskli yerlerle hiç işim olmaz
Siberizm
Expert Level 5
Diğer
Bilinçli kullanıcı olmanın verdiği rahatlık 😅🙏🏻
narcosis
Expert Level 5
Diğer
aynen öyle valla 😂
Solution
Diğer
Antivirüs yerine güzel bir dns de tercih edebilirsiniz. Hem cihaza yük olmaz hem de zararlı yazılımları ve reklamları bloklamış olursunuz.
0 Likes