cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Original topic:

Android Sürüm Dağıtımı Neden Uzun Sürüyor?

(Topic created on: 05-22-2024 11:05 PM)
520 Views
Anonymous
Not applicable
Options
Diğer
Upuzun bir konu hazırladım. Umarım okurken sıkılmazsınız...

Android Nesil Yükseltme güncellemeleri neden uzun sürüyor?

Nesil yükseltme güncellemeleri Android 13'ten Android 14'e yükseltme gibi düşünebilirsiniz. Bu Android yükseltme güncellemeleri farkettiyseniz sürüm çıktıktan sonra 1 yıl içerisinde dağıtım tamamlanıyor.

Sadece Samsung değil, genel bir konu üzerinde tartışmak istiyorum dostlarım.

Öncelikli sebeplerin listesinden başlayalım dilerseniz

1 - Cihaz entegrasyonu
2 - Arayüz entegrasyonu

Pekala. Konumuza başlayalım


Android Sürüm Dağıtımları Neden Uzun Sürüyor?

1 - Cihaz Entegrasyonu:

Dostlarım her markanın bir çok modeli bulunuyor. Bu modellerinde en az 2 varyasyonu oluyor. Popüler bir marka her bir modele genelde en az 2 Android yükseltme güncelleme sözü verir. Bir marka bir yılda ortalama 3 - 4 model çıkarır. 

Biz 4 model, 3'er model varyasyonu ve 5'er yıllık güncelleme üzerinden düşünelim. Yani Samsung'un Politikası üzerinde devam edelim.

Örnek Modelimiz:Ax4 Serisi

Ax4 5G modelleri 2023 yılında piyasaya sürüldü. Seri A04, A14, A34 ve A54 modellerini içeriyor. Her bir modelin 3 varyasyonu olduğunu varsayalım (A34 6 128, 8 128, 8 256 gibi). 

Sadece A34 güncellemesi için 3 ayrı güncelleme yazılmak zorundadır. RAM ve Depolama değişken etkenlerine Android uyumluluğu yazılmalıdır.

Her bir modelin 3 ayrı varyasyonu olduğunu varsayarsak 4 ayrı modele toplam 12 farklı uyumluluk yazılmak zorundadır. Bu 12 farklı entegrasyon 5 yıllık güncellemeye tabii tutulacağını düşünün. Yani 2028'e kadar bu modellerin güncelleme alacağını düşünelim 

Her yıl toplam 12 ayrı varyasyonla modellerin piyasaya sürüldüğünü düşünelim. Samsung'un 2028'e kadar 2023 yılından itibaren toplam 60 ayrı modele güncelleme yazması gerekecek.

60 ayrı varyasyona aynı anda güncelleme vermek çok zordur. 1 yıl içinde tamamlamak için Güney Kore merkezli Samsung'umuz çabalamak zorundalar. 

Unutmayınki her modelin işlemcisi kamerası RAM'i vs. farklı ve Android'in bunları tanıması için bir çok kod değişimi yapılmak zorundadır

"Eskiden güncellemeler daha hızlı gelirdi
Dediğinizi duyar gibiyim. Eskiden güncellemelerin daha hızlı gelmesinin sebebini konumuzun ilerleyen satırlarında size aktaracağım.

2 - Arayüz Entegrasyonu:

Biliyorsunuz ki elimizde tuttuğumuz telefonlarOne UI isimli bir arayüz modeli kullanıyor. One UI Samsung cihazların Kilit Ekranı dizaynından tutun Ayarlar sekmesine kadar tüm kullanıcı etkileşimini içeren arayüzdür.

Saf Android hiç kullandınız mı?
Casper, Venus, Lenovo gibi telefonlar kullanmışsanız saf Android'i deneyimlemiş olabilirsiniz. Saf Android, Google'ın Android'i geliştirirken kullanıcıya varsayılan olarak sunduğu arayüzü içerir. 

Samsung, Xiaomi, Oppo, Techno gibi markalar saf Android'in arayüzünü değiştirip bizlere farklı isimlerle kendi modladıkları arayüzleri sunarlar. Örneğin Samsung One UI, Xiaomi Hyper OS (eski adıyla MiUI), Oppo Color OS gibi isimlerle gelirler.

Peki dostlarım bu arayüzler nasıl yazılıyor merak ediyor musunuz? Yani düşünsenize her Android sürümü çıktığında arayüzü sıfırdan yazmak... Ne kadarda caydırıcı değil mi? Bu caydırıcılığı bu markalar her yıl çekmek zorundalar. Tamam arayüzü sıfırdan yazmıyorlar ancak hali hazırda yazılmıştır UI'larının kodlarını yeni bir Android sürümüne taşımak zorunda kalıyorlar.

One UI güncellemelerinin gecikme sebeplerini tartıştığımız bir konum vardı. O konumu okuyan dostlar arayüzünde her modele farklı bir şekilde modlanarak sunulduğunu hatırlayacaklardır. 

Arayüz ve Sistem entegrasyonu çok uzun bir süreç gibi görünüyor değil mi? Aslında evet çok uzun bir süreç.


Peki kardeşim
Eskiden Güncellemeler Daha Hızlı Geliyordu
Bunu nasıl açıklayacaksın? İkna et bizi

Diyebilirsiniz. Hemen cevaplandırayım

Eskiden cihazlar aynı tip çıkardı. Şu anda olduğu gibi aman aman farklılıkla çıkan modeller yoktu. Modellerin varyasyonları her modelde yoktu. Eskiden bir arayüz geliştirme derdi yoktu mesela. RAM'ler en baba 4 GB olurdu. İşlemci tipleri neredeyse aynı şekilde çalışıyordu. 1 yılda 12 varyasyon model çıkmıyordu. 

Bütün bunları ve daha fazlasını göz önünde bulundurursak entegre etme derdi çok yoktu. Ayrıca en iyi model maksimum 1 yükseltme alıyordu

Samsung kullanan dostlarımız hatırlayacaktır. Eskiden One UI yoktu.TouchWhiz  isminde bir başlatıcı sistemin içine gömülü gelirdi. Hatta şu anda bile Touch Whiz başlatıcısını indirip kullanabilirsiniz. 

Apple Nasıl Hızlı Güncelleme Veriyor Peki?

Dostlar Apple cihazının herşeyini kendi üretiyor. Kendi işletim sistemlerinide bu donanımlar üzerine yazıyor. Apple her yıl yeni bir mobil işlemci çıkarıyor ancak her yeni işlemci sıfırdan bir mimari ile gelmiyor. Aynı tip mimariler kullanılıp kodun işlemciyi tanıması sağlanıyor.

Android. Cihazlar ise genel olarak toplama cihazlar denilebilir

Bir masaüstü bilgisayar misali :)


Unutmadan
Bilgisayarlar Nasıl Anında Güncelleme Alıyor,

Dostlarım bir çoğumuz bilgisayarında Windows sistemler kullanıyor. Bazılarımız Linux. Bütün bilgisayarlar birbirinden alakasız parçalara sahipken nasıl bir güncellemeyi anında alabilirki?

Microsoft geliştirici merkezli Windows, kendi çapında bir zekaya sahiptir. Bazen bu BIOS kısmına da yansıyabilir. Üretici BIOS'a bir zeka eklemiş olabilir.

Bu zeka sistemleri cihazınızda bulunan donanımların modellerini öğrenerek işletim sistemine bu donanımların bulunduğunu söyler. Bunu öğrenen Windows bulduğu donanımın sürücülerini ya önceden yüklenmiş şekilde direkt çalıştırır, ya da güncelleme ile beraber cihazınıza kendisi yükler.

Bulamadı mı? İnternette sürücüleri elle bulup indirme imkanınız bulunuyor

Özet

Uzun lafın kısası dostlarım eskiden şimdiye nazaran bu kadar entegrasyon durumu yoktu. Güncellemeler hızlı geliyordu.

Apple kendi ürettikleri donanımlar sayesinde hızlı güncellemeleri entegre edebiliyor

Bilgisayarlar cihazda bulunan küçük zekalar sayesinde donanımı otomatik tanıyor
11 Comments
Anonymous
Not applicable
Diğer
eline sağlık 😊
0 Likes
Anonymous
Not applicable
Diğer
Teşekkürler hocam
_EFE_
Active Level 8
Diğer
Bilgilendirici bir yazı olmuş 👍
Anonymous
Not applicable
Diğer
Eline sağlık hocam.
Anonymous
Not applicable
Diğer
Teşekkürler hocam
Diğer
Bu kadar model çıkarırsan hangısıne guncelleme vereceğini şaşırır tabı kore nüfusundan fazla modelı var samsungun
0 Likes
Anonymous
Not applicable
Diğer
Yılda 60 ayrı güncelleme yazılıyor. Garip...
0 Likes
Emmi_S22Plus
Expert Level 1
Diğer
daha önceki yorumlarımda da kısaca değindim. güncelleme gecikmesin asıl sebebi Samsung'un pazar payı endişesi nedeniyle yanlış üretim politikasından kaynaklı demiştim. çünkü çok farklı model üretmesi bir o kadar çok donanım farklılığı ve yazılımlar gerektirir demiştim. karşılaştırma yapmak için iPhone'un sınırlı sayıdaki modelini ve yazılım güncellemesi politikasını örnek göstermiştim. Sizin paylaşımınız benim yorumumu doğrular nitelikte
0 Likes
Anonymous
Not applicable
Diğer
Elinize sağlık hocam. Ben denk gelmedim sanırım yorumlarınıza