
Anonymous
Not applicable
Options
- Mark as New
- Bookmark
- Subscribe
- Subscribe to RSS Feed
- Permalink
- Report Inappropriate Content
09-24-2024 10:48 AM (Last edited 09-24-2024 11:16 AM ) in
Diğer
Merhaba değerli forum kullanıcıları nasılsınız umarım gününüz güzel geçmiştir ve geçiyordur bu konumda size forumumuzda özellikle hemen hemen her gün herkesin kontrol ettiği batarya şarj döngüleri ve ömürleriyle ilgili olarak birkaç şey aktarıyor olacağım. Vereceğim bu bilgiler ile bataryanızın ömrünüzü ve şarj döngüsünde çıkan sayısal değerleri nasıl doğru bir şekilde okuyabilirsiniz bundan bahsetmeye çalışacağım. Hadi başlayalım;


İlk olarak Şarj Döngüsü Nedir?
Şarj Döngüsü, batarya kapasitesinin %100’üne eşit bir miktarın, başka bir deyişle kapasitenin tamamının kullanılmasıdır. Örneğin akıllı telefonunuzun batarya seviyesi %100 iken şarjdan çektiğinizi ve %0 seviyesine düşene, yani tamamen boşalana kadar kullandığınızı varsayalım: Bu durumda toplamda %100 oranında kapasite kullanmış olursunuz ve bu, 1 şarj döngüsü anlamına gelir. Ancak şarj döngüsü parçalı kullanımda da geçerlidir.
Örneğin %100 seviyesindeki bir bataryayı %25 seviyesine düşene kadar (%75) kullandığınızda ve %100 seviyesine kadar şarj edip %75 seviyesine kadar (%25) bir daha kullandığınızda (%75 + %25) toplamda %100 oranında kapasite kullanmış ve 1 şarj döngüsünü daha tamamlamış olursunuz.
Şarj döngüsü
Yıllara göre pilin aşınma tablosu
Pil aşınma tablosu
Çoğu akıllı telefonda, tablette, akıllı saatte ve dizüstü bilgisayarda kullanılan Li-Ion teknolojisine sahip bir batarya tipik olarak 300 ila 500 şarj döngüsüne kadar verimli ve sağlıklı bir şekilde çalışabilir.
Bu, ortalama bir bataryanın ortalama bir kullanıcı için yaklaşık olarak 2 ila 3 yıl kadar kullanım ömrü vaat ettiği anlamına gelir.
Bataryanın ne tür sıcaklıklara maruz kaldığı veya nasıl muhafaza edildiği gibi çeşitli ek faktörler bu ömrün kısalmasına veya uzamasına neden olabilir.
Batarya Kapasitesi Neden Düşer?
Bataryalar sınırlı bir ömre sahiptir çünkü içerdiği aktif maddeler çeşitli kimyasal ve fiziksel değişimlere uğrar. Bu değişiklikler genellikle geri döndürülemez türdendir ve hücrenin performansını etkiler.
Esasında bir bataryayı kullanmasanız dâhi zaman içerisinde toplam kapasitesinin bir kısmını kaybetmeye başlayacaktır. Batarya kullanılmadığı sırada dâhi içerisindeki kimyasal reaksiyon atomik düzeyde aktif olmaya devam eder. Tabii ki bir bataryayı kullanmak da, kullanıma bağlı performans kaybına neden olur.
Bataryanın nominal kapasitesi, başlangıçtaki nominal kapasitesinin %80’ine düşmeden önce gerçekleştirilebilecek deşarj döngüsünün sayısı, bataryanın döngü ömrü olarak adlandırılır. 500 ila 1.200 döngülük ömür çoğu batarya için tipiktir ancak batarya, döngü sayısına ulaştığında aniden çalışmayı bırakmaz.
Örneğin 1.000 döngüden sonra %80 kapasitesine düşen bir batarya, %60 kapasitesine düşene kadar, yani tahmini olarak 2.000 döngüye kadar çalışmaya devam edebilir.
Batarya %80 kapasitenin altına düştüğünde çalışmaya devam etse de, ilk günkü performansından uzak bir performans sunacaktır. Bu durum, akıllı telefonunuzu eskisinden daha f arklı şarj etmeniz gerekeceği anlamına gelir.
Bataryanın Şarj Döngüsü Ömrü Ne Kadardır?
Ortalama bir batarya, türüne ve kimyasına bağlı olarak 500 ila 1.200 şarj döngüsü sayısına sahiptir. Li-Ion teknolojisine sahip bir batarya tipik olarak 500 döngüye kadar sorunsuz bir performans gösterebilir.
(Tabii ki zaman içerisinde kullanılabilir kapasite azalacaktır.)
Eğer akıllı telefonunuzda bir gün içerisinde %100 oranında şarj kullanıyorsanız, bu durum bataryanızın takribi olarak 1,5 ila 2 yıl kadar iyi bir performans gösterebileceği anlamına gelir.
- Kullanılan pilin kapasitesi, lityum iyonların kimyasal özellikleri nedeniyle zamanla azalacaktır. Bu durum oldukça normaldir.
- Lityum iyon pilin ömrü yaklaşık 300 ile 500 şarj döngüsü arasındadır. Normal çevre ısısı (25℃) ve kullanım koşullarında, Lityum iyon pil 300 şarj döngüsü (veya yaklaşık bir yıl) boyunca tam kapasitede şarj harcar ve depolar. Bu sürecin ardından pil, ilk kapasitesinin %80’ini kullanmaya başlar.
- Pil ömrünün azalması sistem tasarımına, bilgisayar modeline, sistemin güç tüketimine, kullanılan program ve işletim yazılımının güç tüketimi ve güç yönetim ayarlarına göre değişiklik gösterir. Yüksek/düşük çalışma ısısı ve sıradışı işlemler, pil şarj döngüsünün kısa zamanda %60 veya daha fazla düşmesine neden olabilir.
- Yüksek çevre ısısında şarj olan veya bekletilen pillerin kapasitesinde kalıcı hasar oluşabilir ve pil ömründe hızlı bir düşüş görülebilir. Pil ısısı çok yüksekse veya aşırı ısınırsa, pil şarj kapasitesi belli bir sınırda kalır, hatta tamamen durabilir. Bunlar, sistemin pil koruma mekanizmasının birer parçasıdır.
- Bilgisayarınızı, cep telefonunuzu ve pil kutunuzu radyatör, şömine, ocak, elektrikli ısıtıcı veya 60℃ (140°F) üzerinde ısı yayan diğer ekipmanların yakınına yerleştirmeyin. Pilin fazla ısınması patlama veya sızıntıya yol açarak yangın riski oluşturabilir.
1 Comment
CanerS21Fe
Expert Level 5
Options
- Mark as New
- Subscribe
- Subscribe to RSS Feed
- Permalink
- Report Inappropriate Content
09-24-2024 10:51 AM (Last edited 09-24-2024 10:51 AM ) in
Diğer
Eline sağlık. Bu aralar bende tekrar batarya sağlığına baktırmayı düşünüyorum. 1.5 sene olacak. 1 senelik iken %98'deydi.
