Original topic:

galaxy watch safir cam konusu?

(Topic created on: 10-20-2025 07:20 PM)
284 Views
Fatih_han
Active Level 4
Options
Giyilebilir Cihazlar

selam millet. galaxy watch 7 44mm sahibiyim. alirken safir cam olması ilgimi çekti. saatci arkadaslara sordugumda safir camın sadece elmasla çizilebildigini ve bi akıllı saatte bulunmasını ilginç buldular. saatimi severek yaklaşık 5-6 aydir kullanıyorum. bu sureçte bazen koruyucu camlı kılıf da taktım ama dokunmatigi ve ekran kalitesini kötüleştirdiği icin pek kullanmadım ayrıca safir cam oldugu için gerek de duymadım fakat geçenlerde ekranda çizikler farkettim. normalde saatin üstündeki lekelerden sandim ama ne kadar silsem de çıkmadı ve tırnağımla dokununca çizik olduğu bariz. sorum şu ki samsung bizi kandırıyo mu? yoksa safir cam böyle bişey değil mi? benim saatçmi yalancı??

image
belli oluyodur umarım.

14 Comments
fansema
Active Level 8
Giyilebilir Cihazlar
Üst düzey her akıllı saatin safir kristal olduğu iddia ediliyor gerçekliğini bilmiyorum ben de. Aynı saate sahibim 10 ay oldu herhangi bir çizik yok
Fatih_han
Active Level 4
Giyilebilir Cihazlar
arkadaşlar bi konuda markalar tarafından yalan soyleniyosa beğenerek yada paylasarak hakkımızı arayabiliriz. hic birimiz o paraları ağaçtan toplamiyoruz..
0 Likes
Giyilebilir Cihazlar
Safir cam çizilmez değil çizilmeye dayanıklıdır beton bir duvar gibi yerlere sürterse cizilebilir cam gerçekten safir bu arada diğer yorumlar asılsız
RaGoN
Active Level 10
Giyilebilir Cihazlar
Safir cam diye çizilmeyecek diye bir şey yok. Kum çizebilir mesela. Cep kumu dediğimiz materyal çizebilir. Gemini böyle diyor:

Bu mükemmel ve çok yerinde bir sorudur. "Cep kumu" veya daha teknik adıyla silis kumu (kuvars kumu), safir cama karşı en büyük günlük tehdidi oluşturan maddedir.
İşte sertlik skalasına göre durum:
* Safir Cam (Galaxy Watch 7): Mohs sertlik skalasında 9.
* Kuvars Kumu (Silis Kumu): Mohs sertlik skalasında 7.
Sonuç ve Açıklaması
Normal şartlar altında, 9 sertliğindeki bir malzeme, 7 sertliğindeki bir malzeme tarafından çizilemez.
* Pantolon cebinizde biriken "cep kumu"nun büyük bir kısmı, esas olarak silisyum dioksitten oluşan kuvarstır (kumun ana bileşeni).
* Safir cam, bu kuvars parçacıklarının (7) neden olacağı çizilmelere karşı üstün bir dirence sahiptir.
Ancak dikkat edilmesi gereken noktalar:
* "Kirli" Kum: Cep kumu, sadece kuvarstan oluşmak zorunda değildir. Çok nadir durumlarda, daha sert mineraller (korindon gibi) veya sanayi artıklarından gelen parçacıklar içerebilir. Ancak bu, çok düşük bir ihtimaldir.
* Kaplama (Coating): Safir camın üzerinde, parlamayı azaltmak veya parmak izini önlemek için kullanılan bir yağ itici (oleofobik) kaplama olabilir. Bu kaplama, camın kendisinden daha yumuşaktır ve kuvars kumu tarafından kolayca çizilebilir. Bu çizikler genellikle yüzeyde kalır ve camın kendisinde değildir, ancak ışık altında görünebilir.
* Halk Dilinde Kum: Plaj kumu veya inşaat alanından gelen kum, cep kumundan daha büyük ve sert parçacıklar içerebilir, bu da riski bir miktar artırır.
Nihai Karar:
Safir cama sahip Galaxy Watch 7'nizi pantolon cebinizde taşımak (anahtar veya bozuk parayla karışmadığı sürece), çoğu kuvars kumundan kaynaklanan çizilmelere karşı çok güvenlidir. Gördüğünüz olası ince çizgiler büyük ihtimalle camın üzerindeki kaplamadan kaynaklanır, camın kendisinden değil.
Yine de, maksimum koruma için saati cebinizde taşımak yerine bileğinizde bırakmanız her zaman en iyisidir.
Fatih_han
Active Level 4
Giyilebilir Cihazlar
hocam öyle kumlu bi ortamda bulunmadım kapıya çarptı max
0 Likes
RaGoN
Active Level 10
Giyilebilir Cihazlar
Pantolon ceplerinde de kum gibi materyal kendine birikebiliyor. Cebe koyduysanız da olabilir. Bir de ekrandaki yansımaları ve parmak izlerini azaltmak için camın üzerinde camın kendisinden daha yumuşak oleofobik kaplama oluyor. Çizilen o kaplama da olabilir.
0 Likes
Fatih_han
Active Level 4
Giyilebilir Cihazlar
hocam şarj dısında sürekli kolumda ama o kaplama konusunu araştırıcam..
0 Likes
Azer50
Expert Level 2
Giyilebilir Cihazlar
Uzun zamandır İstanbul Havalimanı'nda çalışıyorum sürekli x-ray'dan geçiyorum Günde en az 15 kere hiçbir reklam koruyucu yok Sürekli ilk sırayı sürtüyor Ben de nokta çizdik çok ben de bu saati bu konuda çok sevdim ama başınıza geldiğini gördükten sonra daha çok dikkat edeceğim Geçmiş olsun
0 Likes
alierenkocamann
Active Level 10
Giyilebilir Cihazlar
Konudan bağımsız kordonun tam fotoğrafını bileğinizde atabilir misiniz bide linkini
0 Likes