cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Resolved! Solved

Original topic:

Watch serisi batarya kıstası ve amoled yanığı riski

(Topic created on: 10-04-2023 01:28 PM)
472 Views
WYREX
Active Level 5
Options
Giyilebilir Cihazlar
BATARYA

Uzun bir süredir Galaxy ailesinden nerede ise tüm serilerden saatler kullandım. Ancak geçen onlarca yılın ardından bile hala bu saatlerin bir haftalık performans veren modelleri ile karşılaşamadık. Çinli ve WearOS kullanan rakibi şimdi yeni modeli ile 3 günlük batarya performansı sunmayı hedeflerken biz hala az kullanımda bir buçuk güne geldiğine şükrediyoruz. Samsung'un düşük güç modu içeren bir güncelleme ile saat arayüzünü görebileceğimiz, aynı zamanda da bildirimlere erişebileceğimiz bir ekstra batarya tasarruf modu çıkarması gerekiyor. 

Ekstra olarak cihaz neden bu kadar kısa batarya kullanım süresi veriyor anlamış değilim. Yalnızca bildirimlere bakıp, günde belki 10 kez zamanı kontrol ediyorum. Rakip firmalar benzeri saatlerde 2 haftalık kullanım sürelerine ulaşıyorlar.

Forumda olduğum için marka veremeyeceğim ancak başka bir WearOS saat üreticisi ekranın üzerine eklediği 2.ultra düşük güç performans ekranı ile hem AOD(AlwaysOnDisplay)'i çok düşük güç tüketimi ile sağlıyor hem de batarya süresini nerede ise bir haftaya çıkarıyor. 

Dolayısı ile artık Samsung "Ekranı bir tık büyüttük, Bezel geri geldi sevinin!" demek yerine majör değişiklikler yapıp batarya performansında iyileştirmeye gitmeli. 

Ekstra olarak günlük şarj ettiğimiz bataryaların ömrü günden güne kısalıyor. Dolayısı ile bir tarafta 30 günlük batarya ömrü olan bir saate göre çok daha seri bir şekilde bataryamızı eskitiyoruz. Bu da batarya yenilemesi ve doğaya daha fazla zarar demek.

AMOLED YANIĞI RİSKİ 
2.sorun ise universal gestures özelliğini açtığımızda uyku modunda iken hafif kıpırdamalar ile ekranda beyaz fontlu metinler beliriyor. Ekranınızı açmanız gerekiyor kullanmanız için vs. diye. Bu beliren font belki de bir dakika boyunca öyle kalıyor. Ve güç tasarrufunda olsun - olmasın daima en minik harekette ekrana geliyor ve uzun süreler aynı şekilde duruyor. Umarım Amoled yanağına sebep olmaz. Bunun hızlı bir şekilde çözülmesi gerekiyor. 

DİPNOT
Muhtemelen ben X saatim ile 3 gün, 4 gün batarya ömrü alıyorum vs diyen insanlar olabilir ancak arkadaşlar yalan söylemenin hiç bir anlamı yok. Saati akşamları kapatıp gündüzleri sadece bildirim almak için kullanırsanız belki olabilir ancak bunun dışında normal kullanımda bunun mümkünatı yok. 

Ekstra olarak saat kimi zaman batarya süresini yanlış ölçüyor. Örneğin saatin bataryası korunsun diye %80 civarında şarj ederseniz, son şarj süresine onu katmıyor. Ne zaman saati full'lediyseniz o tarihten itibaren saymaya devam ediyor. Dolayısı ile kesin batarya ölçümü yapmak istiyorsanız saati ve tarihi kayıt ederek yapabilirsiniz.

Umarım bir samsung yetkilisi bu post'u umursar.
10 Comments
Aykut
Expert Level 5
Giyilebilir Cihazlar
Watch 4 kullanıyorum. Aod açık iken 1.5 gün veriyor. Kapalı olduğunda 2 gün 10 saat. Benim için gayet yeterli süreler. Çok uzun pil ömrü arıyor iseniz huawei saatlere bakabilirsiniz
0 Likes
WYREX
Active Level 5
Giyilebilir Cihazlar
2 gün 10 saat için saati akıllı bileklik gibi kullanmanız gerekiyor. Arada bir hava durumu, sesli aktif etme kapalı Google Assistant kullanıyorum Watch 5 Pro ile 3.5 gün alıyorum. Ki bu durum bataryam seninkinin nerede ise 2 katı iken gerçekleşiyor. Yoğun kullanımda ise bu batarya süresi çok daha düşüyor. Ekstra olarak Huawei saatler piyasada şu anda satış olarak liderliği sürdürüyor. Burada ürün önerisi aramıyorum, Samsung'un yaptığı 2 majör hatadan bahsediyorum. Böyle devam ederse yalnızca Samsung ekosistemi içerisinde satış yapabilecek. Huawei saatleri övmek istemiyorum ancak cihaz uyumluluğu açısından da Samsung'a oranla çok daha iyi bir iş ortaya konmuş. Sesli asistan dışında özellikleri desteklerken, Samsung ecg'sinden bir çok özelliğini Samsung olmayan cihazlarda ya kullanıma sunmuyor ya da sorunlu çıkarıyor.

Kısa bir süre sonra Pixel Watch 2, Snapdragon işlemcisi ile duyurulacak ve muhtemel batarya performansı çok daha artmış olacak.

Amerika ve Avrupa gidip bir günlük batarya ömrüne sahip saat almaktansa şu anda da olduğu gibi Garmin, Apple Watch Ultra ya da Huawei'in Watch ve Ultimate serisinden almaya devam edecek. Çoklu GPS, uzun batarya ömürleri ve özel işletim sistemleri yüzünden.

Dolayısı ile sorun burada bataryayı beğenmiyorsan alma değil, şurada şöyle açık var ve kullanıcılar bunu istiyor konusu
Mustafa3437
Expert Level 5
Giyilebilir Cihazlar
Apple Watch Ultra 1 günü çıkarmıyor. Yoğun kullanımda vadettiği süre 18 saat. Huawei saatler de Wearos kadar gelişmiş değil. Standart her saatin yaptığı ölçümleri yapıyor. Sadece bataryası uzun. Yeni çıkan Xiaomi markanın Wearos akıllı saati de ortalama 3 gün gidiyor. Wearos olup da uzuuuuun batarya ömürlü saat göremedim daha.
WYREX
Active Level 5
Giyilebilir Cihazlar
Apple Watch Ultra bir günü çıkarmıyor sözüne kahkaha atarak güldüm :))

Apple Watch Ultra 18 saat LTE bağlantılı olarak gidiyor. **bleep** çoklu GPS, 1.5 saat uygulama kullanımı, 60 dakika workout ve arkada music stream ederken oluyor :)) Bizim saatlerin Türkiye versiyonlarını hiç birisinde LTE yok. Ve o 18 saatte LTE Apple Watch Ultra'da daimi bir şekilde açık. Kimi telefonlar bile bu kullanımda 18 saat götürmüyor :))

Normal kullanımda ise ki yine Samsung saatlerden fazla olarak 36 saat sürüyor ancak burada da 8 saat yine LTE ve çoklu GPS var. Bu iki özellik de bizim saatlerde mevcut(LTE yurtdışı kimi cihazlarda var ancak çoklu GPS yok.) değil. Açıkken diğer aktivite, bildirim kontrolü de günlük olarak devam ediyor.

Ekstra olarak yukarıda da bahsettiğim gibi çoklu GPS, ekstra dayanıklı kasa, yüksek ısı, düşük ısı koruması, 100 metre suya dayanıklılık gibi özellikleri de var.

Burada da bitmiyor güç tasarruf modunda kaç gün gittiğini ve kullanıcıların kaç gün aldığını da bir zahmet araştırıp bakın :))

O zaman görürsünüz Apple Watch Ultra bir gün bile gitmiyor mu sözünü :))
0 Likes
WYREX
Active Level 5
Giyilebilir Cihazlar
Ekstra olarak belli ki araştırmamışınız o yüzden ben direkt söyleyeyim TicWatch Pro 5 yurtdisinda çok popüler WearOS işletim sistemine sahip bir saat. 80 saatlik kullanım süresi var :)

Bunu birde düşük güç tasarrufunda kullandığınızı düşünün.
0 Likes
Mustafa3437
Expert Level 5
Giyilebilir Cihazlar
Konuya başlarken kahkaha attım diyerek başlamanızı yadırgadım açıkçası siz ile seviyeli bir şekilde tartışamayacağımızı anladım nitekim bilgi paylaştıkça çoğalır gardınızı almanız yeniliklere ve bilgiye kapalı olduğunuz anlamına geliyor :)

İlk mesajımda hiçbir marka modeli savunmadım bunu da belirteyim çoğu markanın tasarım,aksesuar için yaptığı saatler düşük bataryalı genelde.

Apple Watch Ultra'yı uzun pil ömrü diye seçtiklerini söylediniz. Pil ömrü için Apple watch seçen yoktur. Üstelik şikayetvarda bir çok pil ömrü ile ilgili şikayet mevcut. Her seyi kapattığım halde uzun gitmiyor diyenler de bi hayli fazla üstelik bu marka bu cihazı yaparken bataryanın böyle olacağını düşünememiş mi :) Siz kendiniz açıklamadan pil ömrü watch ultra dediğiniz için yazdım ben. Watch Ultra her ne açık olursa olsun 18 ya da 36 saat yeterli değil ayrıca.

Evet gelelim Apple Watch 8 ya da 9 testlere Gps ve Gps+Cellular iki ayrı model. Pil ömründe Apple'ın yaptığı testlerde frk yok iki modelde de yogun 18 ve düşük 36 saat resmi açıklama bu. Evet düşük güç modunda da Apple Watch 8(9 her neyse) 36 saat veriyor. Yani senin tabirinle bileklik gibi kullanıp 36 saat :) Hop bileklik gibi kullanmadığınız halde 3.5 gün Watch 5 Pro ama eleştiriyorsunuz. :)) WU aynı seviye değil fiyat frki bir hayli fazla. Dolar olarak da tl ile de. Ben 35 binlik saat takıyorsam bataryası 1 hafta gitmesi lazım ya da dolar olarak iphone fiyatında bir saatin bataryası 1 hafta gitmesi lazım.

Ticwatch Pro 5 pil ömrünü bilmiyorum. 80 saat kimine fazladır kimine azdır. Bana göre bir saat minimum 7 gün normal kullanımda gitmeli :) Üstelik uygulaması özellikleri Türkçe olmayan ya da Türkiye'de çalışmayan saatlere bakmıyorum.

100 metre suya dayanıklı,ekstra dayanıklı gibi alakasız şeyler yazmışsınız onlara hiç girmiyorum :))

Bilgi paylaştıkça çoğalır marka savunmak yerine geri bildirim yapmak gerekiyor. Kullananların da en çok şikayet ettiği konuya bakalım bi

Bu arada ne Samsung fanıyım ne de Samsung watch fanı watch 4 e sahibim 2 gün gidiyor gece uykumu oksijeni ve horlamayı ölçtüğü halde ama bana yetersiz geliyor bu yüzden kullanmıyorum, altta 2.el getmobilden baktığım iphoneları görebilirsiniz
Kullananlar batarya yeterli değil diyorsa sen kahkaha atiyorsan atabilirsin problem değil :)Screenshot_20231004_125650_Chrome.jpg
WYREX
Active Level 5
Giyilebilir Cihazlar
İnsanlar Apple Watch Ultra'yı series 8'e oranla daha uzun batarya performansı ve outdoor sporlar için tasarlanmış özellikleri için tercih ediyorlar. Şikayetvar gibi tek bir siteye bakacak olursanız o zaman Watch 5 Pro'nun da batarya performansı, Watch Ultra'daki gibi en olumsuz özelliği olarak gözüküyor, ki değil.

Görsellerde outdoor sporlar olmasının yanı sıra GPS'i Apple Watch Ultra gibi Çoklu GPS ve sürekli Apple'daki gibi kontrol eden algoritmaya sahip olmadığı için spor sonrası aşırı derecede sapmaya sebep oluyor. Bu da adımlarda ve mesafede şaşmaya sebep oluyor. Görsel ekleyeceğim, bakarak insanların Watch 5 Pro'nun GPS'i ile nasıl dalga geçtiğini görebilirsiniz. Çünkü aşırı komik bir durum.

Ekstra olarak Apple Watch Ultra'nın batarya performansının kötü olduğunu yanlış anlamayın ancak akıllı saatler konusunda, konudan bihaber insanların kötü düşüneceği kararındayım. Başka bir açıklaması yok çünkü :)

Global kaynakların (Tom's Guide, Computerbild,de vs...) gibi kaynaklar bu kadar çok, stabil ve minimum hata payı ile çalışan özellikler için bu cihazın çok iyi batarya performansı verdiğini söylüyor. İngilizce ya da Almanca biliyorsanız kontrol edebilirsiniz :) Sadece tek site ile olmuyor çünkü.

Iyi forumlar
0 Likes
WYREX
Active Level 5
Giyilebilir Cihazlar
Örnek harita durumu. Soldaki GW5 Pro sağdaki ise Garmin Forerunner 235. 230 euro şu an AmazonDE'de. Galaxy Watch 5 pro ise 316 euro. GW5Pro'dan daha ucuz saatler bile daha stabil antrenman durumu sunuyorken, daha özellikli Apple Watch ultra kadar performans veremiyorken, gelip fanboy olmaya gerek yok. Eğer Samsung müşteri yelpazesini genişletmek istiyorsa, batarya kıstasında da göz atmalı.Screenshot_20231004_131039_Reddit.jpg
Mustafa3437
Expert Level 5
Giyilebilir Cihazlar
Samsung saatlerdeki ölçümlerin bazılarının yanlış olduğunun ben de farkındayım. Sadece adım değil gece Spo2 (oksijen) ölçümlerinde de hata var sanırım ve 3 nesildir aynı sensörü kullaniyorlar galiba. Bir de her gün aynı yolu yürüdüğüm halde gps de şaşma oluyor bazen. 2 3 4 günlük pil ömürleri bir zaman sonra sıkıyor insanı gerçekten watch 4 ü ben 1 senedir kullanıyorsam 8 9 ay kutusundadır. Huawei Wearos olsaydı alabilirdim.
0 Likes