cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Original topic:

Galaxy Watch 4 - 5 - 6 serisi için genel inceleme

(Topic created on: 09-25-2023 07:34 PM)
3450 Views
WYREX
Active Level 5
Options
Giyilebilir Cihazlar
Son günlerde forumda Galaxy Watch ailesinden birisine sahip olmak isteyen bir çok insan var. Ancak bir çok kişi hangi cihazın doğru olup, hangi cihazın ise gerçekten fiyat/performans olduğunu danışarak öğrenmek istiyor. Dolayısı ile bu post üzerinden değerlendirme yapıp, Galaxy Watch ailesinin hangi üyesinden, ne beklemeniz gerektiğinden bahsedeceğim. 

Başlamadan önce şunu da belirtmek isterim ki; güncellerinden olmak üzere nerede ise tüm serileri kullanmış birisi olarak burada hem kullanıcı deneyiminden hem de cihazların teknolojilerinden bahsedeceğim. 

Önce cihazları tek tek, sonra ise WEAR OS, rakip seriler ve alt kategoriler ile ele alacağım. 

GALAXY WATCH 6 47/43MM 

Geçtiğimiz haftalarda piyasaya çıkan Galaxy Watch 6 serisinin açık ara en gözde saati olmasının yanı sıra, en çok beklenen saati olarak da listemizin başında yer alıyor. İnceltilmiş bezel (Döner çerçeve/çerçeve halkası), önceki nesillere göre büyütülmüş Amoled ekranı ve önceki nesillere nazaran performans artışı ile çok şık ve aynı zamanda ise sportif duruyor.

image
Samsung Galaxy Watch 6 Classic

-Bezel
Bezel, Galaxy Watch 4 Classic versiyonunun en can alıcı noktasıydı. Saate kattığı havası ve işlevselliği yüzünden ilgileri üzerine çekmekle kalmıyor, bir o kadar da ekranı koruyordu. 5 serisinde de bunu bekleyen kullanıcılar istediklerini alamayınca bu beklenti Watch 6 serisine sarktı. Sonunda bezel'a kavuşan kullanıcılar incelemelere bakıldığında gayet mutlular. Çünkü yalnızca bezel sistemi gelmedi, aynı zamanda ise günümüz açısından revize edilerek daha ince ve sportif bir yapıya dönüştürüldü.

-Ekran
Tıpkı 5 serisinde de olduğu gibi Watch 6 serisi de ekran tarafında çizilmelere ve çarpmalara karşı safir kristal cam (Saphire Crystal) ile korunuyor. Dolayısı ile önceki serilerde olan Gorilla Glass'dan çok daha iyi bir iş ortaya koyuyor.

-Batarya
Batarya kısmında yıllardır süregelen 40 saatlik kıstas burada da maalesef değişmiyor. Ancak 425mAh'lik bataryasını 5 serisinde de olduğu gibi, hızlı şarj ile 30 dakikada %45 şarj edebiliyorsunuz. Dolayısı ile dışarı çıkmanız gerektiğinde minik bir diş fırçalama ve giyinme sekansında saatiniz %45'e kadar şarj olabilir. 

-------------------------------------------------------------------------------
GALAXY WATCH 6 44MM/40MM

Classic versiyonunun yani sıra base model olarak adlandırılabilecek Watch 6, temiz bir tasarıma sahip. Önceki nesillere nazaran büyük ekranı ve güncellenmiş işlemcisi bu saati ön plana çıkarıyor. 

image
Samsung Galaxy Watch 6

-Ekran 
Keza Classic versiyonunda da olduğu gibi Watch 6, önceki nesillere göre daha büyük bir ekran ile karşımıza çıkıyor. Değersel olarak ise %20 daha geniş ekran ve %30 daha ince çerçeve anlamına geliyor. Safir kristal 5 serisinden sonra base model Watch 6'da da yer alıyor. 

-Batarya
Batarya kısmında ise burada da majör bir değişiklik maalesef göremiyoruz. 40 saatlik bir batarya performansı burada da bizi karşılıyor. 
*AOD(Always On Display) kapalı iken 40, açık isen 30 saat.

GALAXY WATCH 5 PRO 45MM
Serinin sportif çocuğu olan Galaxy Watch 5 Pro, dayanıklılık, uzun batarya, geri izleme (Route workout/track back) gibi özellikler ile karşımıza çıkıyor. Bunun yanı sıra ise seriye eklenen ısı sensörü ile daha iyi uyku takibi yapabiliyor ve uykudayken deri sıcaklığını ölçüyor. 3.parti uygulamalar ile birlikte ise başka objelerin ısılarını da ölçmemize olanak sağlıyor. Kısacası outdoor sporlar için uzun bataryası ve özellikleri ile tam anlamıyla biçilmiş kaftan! 

image
Samsung Galaxy Watch 5 Pro

-Ekran
5 serisinden giriş yapan safir kristal, Watch 5 Pro'nun ekranını koruma görevini üstleniyor. Amoled olan bu ekran, parlak güneş sekanslarında bile gayet gözle görülebilir performans sunuyor. 

-Batarya ve Kasa 
Altı çizilesi olan 590 mAh devasa batarya ile karşımıza çıkan Watch 5 Pro, dayanıklılık anlamında da gözlerimizi kamaştırıyor. Kasa kalitesi diğerlerindeki gibi alüminyum (Armor aluminium) yerine titanyum kullanıldığı için tam anlamı ile bir outdoor canavarına dönüşüyor. Bunun yanı sıra 5 serisi ile hayatımıza giren hızlı şarj, 5 pro ile de devam ediyor.

GALAXY WATCH 5 44MM/40MM
4 serisinden gelen bu temiz görünüşlü tasarım burada da devam ediyor. Ancak yeni gelen ısı sensörü, malzeme kalitesi ve hızlı şarj buradaki faktörel farkları göz önüne seriyor. 

image
Samsung Galaxy Watch 5

-Ekran 
Önceki nesildeki Gorilla sisteminden sonra Watch 5 serisi ile safir hayatımıza giriyor. Çizilmelere ve çarpmalara daha dayanıklı olan bu yapı bize çok daha iyi kullanıcı deneyimi sunuyor. 

-Batarya
Hızlı şarjın bu nesilde giriş yapmasından mütevellit yaklaşık bir saat civarında cihaz nerede ise dolmuş bir seviyeye geliyor. Önceki nesildeki 2 saate varabilecek şarj sürelerinden sonra böyle bir batarya performansı gayet iyi. Ancak bu modelde de Watch 6 serisindeki gibi yaklaşık 40 saatlik bir batarya performansı elde ediyoruz. 

GALAXY WATCH 4 CLASSIC 46MM/43MM
Bezel ile ön plana çıkan Watch 4 Classic aynı zamanda da günümüzde bile fiyat anlamında çok rekabetçi ve şık bir ürün olarak karşımızda duruyor. Döner çerçevesi (Bezel) ve stilistik tasarımı ile resmen göz kamaştırıyor.

image
Samsung Galaxy Watch 4 Classic

Ekranı 5 ve 6 serilerindeki gibi Amoled olduğu için renkler gayet canlı gözüküyor. Güneş altındaki performansı da gayet başarılı. Ancak ekran korumasında Gorilla glass teknolojisi yer alıyor. Watch 4 serisinden sonra bu teknolojinin yerini safir kristal alıyor. 

Batarya kısmında ise hızlı şarj olmayan ve rakip markalardaki gibi yaklaşık 1.5 - 2 saate varan şarj süreleri elde ediliyor. Uzun süre şarj olmasının aksine Classic versiyon da Watch 6/classic ve 5(Pro olmayan) gibi batarya performansı ile karşımıza çıkıyor. 

İşlemci kısmında ise Galaxy Watch 5 ve 5 Pro ile aynı işlemciyi kullanıyorlar. 

GALAXY WATCH 4 44MM/40MM
WearOS'in hayatımıza bu saatlerle girdiğini düşündüğümüzde, Samsung'un gayet iyi bir iş çıkardığını çok basitçe görüyoruz. Watch 4 furyasında yer edinen bu temiz görünüm, son çıkan nesil olan Watch 6'ya kadar yerini tutarak devam ediyor. Günümüzde fiyat olarak çok makul olmasından ve önümüzdeki bir kaç android (wearos) güncellemesini alacağından dolayı, şu anda da tercih edilebilir bir cihaz. 

image
Samsung Galaxy Watch 4

Ekran olarak Watch 4 Classic ile aynı korumaya sahip olan bu cihaz, tıpkı Watch 5 platformunda da olduğu gibi aynı işlemciyi kullanıyor. Kullanıcı odaklı batarya testlerinde ise ortalama bir günü çıkarabilen bu saat, başlıkta da belirttiğim gibi fiyat olarak en makul cihaz olarak listede yerini alıyor. 

Peki hangi cihazı neden tercih etmeliyim? 

1.)Fiyat performans 
Fiyat performans olarak Watch 4 Classic, W6Classic'in ardından açık ara en şık görünen saat olarak yerini alıyor. Günümüzde halihazırda Watch 6 Classic'in yarı fiyatına satılması, bu saati kesinlikle satın alınabilecek bir duruma getiriyor. Bezel'ın bulunması, önümüzdeki bir kaç android(WearOS) güncellemesini alacak olması ve şu anda da WearOS 4'ü kullanması bu saati açık ara en iyi fiyat performans cihazına çeviriyor. 

2.)Spor, ekstrem sporlar ve uzun sürelilik
Watch 5 Pro uzun batarya performansı ve ekstra track back özellikleri ile bu alanda liderliği Samsung çatısında taşıyor. 

Dayanıklılık açısından bezel vari bir yapıya sahip değil. Dolayısı ile outdoor sporlarda başınıza gelebilecek bir durumda bezel'in hasar alması söz konusu değil. Ancak virtual bezel(Sanal bezel) ile tıpkı bezel varmış gibi menüler arasında geçiş yapabiliyorsunuz. 

Bu saatten bahsederken outdoor kelimesini vurguluyorum çünkü eğer orman yürüyüşleri vari egzersizler yapıyorsanız bu tam sizin için. Çünkü kaybolduğunuzda bile route back sayesinde rotayı geriye çevirip, geldiğiniz yolu kolayca bulabilirsiniz.

3.) Param var ve stil açısından en iyisini istiyorum
Bu konu renkler ve tercihler tartışılmaz kısmına uyuyor ancak, çoğu kullanıcının da belirttiği gibi Watch 6 Classic bu statüde gerçekten yer ediniyor. Güncel olması, ekranının önceki nesillere göre daha büyük olması, Astro edition gibi özel varyasyonlara sahip olması saati still anlamında öne çıkarıyor. Dolayısı ile bütçe sıkıntısı yok ise kesinlikle tercih edilebilir.

4.) Orta bir bütçem var ve bezel olsun istemiyorum
Bu durumda Watch 5 40mm ve 44mm biçilmiş kaftan. Arttırılmış batarya kapasitesi, hızlı şarj, safir kristal ve ısı sensörü bu cihazları direkt olarak fiyat performans skalasındaki orta yere yerleştiriyor. Ekstra olarak ise hala güncel olan bu seri, Watch 4 serisinden daha uzun süre güncelleme alacak. Parasal olarak aradaki bu **bleep**, gelen bunca özellik için kesinlikle değer. 

Peki daha uzun bataryalı rakip modelleri neden tercih etmiyorum?
Çünkü Watch serisinden önce rakip bir firmanın saatini kullanmıştım. Batarya performansı gayet iyiydi ancak WearOS ile birlikte gelen uygulama havuzu ve sosyal medya yönetimi diğer cihazlarda mevcut değildi. Watch serisinde sesinizle mesaj yazdırabilirken diğer rakip firmaların cihazlarında bunu klavye ile bile yapamamak gerçekten can sıkıcıydı. Hazır mesajlar ile evet / hayır vari mesajları vermek ise bir yerden sonra kullanıcı deneyimini gerçekten baltalıyordu. 

Hepsi harika ama yok mu bu saatlerin eksikliği?
Elbette var. Belki Türk forumlarında olmasa bile yabancı sporcuların yakındığı GPS sorunu mevcut. Outdoor spor yaparken kayıt sonrasında, aslında gidilen yolun bazı yerlerinde dışarılara çıkıldığı gözüküyor. Bu da genel tabloya bakıldığında minör bile olsa adımda ve mesafede sapmalara sebep oluyor. Peki bunu diğer cihazlar nasıl çözüyor? Çoklu GPS ya da Multi-Band GPS olarak adlandırılan bir yol ile çözüyorlar. Bir kaç kaynaktan gelen veri tam isabetli koordinasyonları oluşturuyor. Dolayısı ile sapmalar en minimuma iniyor. 

Kısacası tüm seri değerlendirmesi bu şekildeydi. Aklınızda herhangi bir soru işareti kalmış ise yorumlarda bunu belirtebilirsiniz. 

7 Comments
Frk12
Expert Level 3
Giyilebilir Cihazlar
Ben pro 5 ve watch 6 classic 47mm arasındayım bugün tam 47 mm alacaktım ucundan döndüm batarya yüzünden daha çok spor amaçlı saati alcam aslında bisiklet ve koşu sporları ile ilgileniyorum mesela bisiklette telefon formada arka cepte oluyor uzanıp almak sürüş sırasında konforlu değil kolda saat olursa arama yada sms vb gelirse direk saatten bakarım telefonu çıkarmam öncelik batarya benim için ama cihazın güncel de olmasını istiyorum Karar veremiyorum bezel olsa iyi olurdu sonuçta yorucu sporlar illa elimiz terli oluyor ekranda işlem yaparken sıkıntı olabilir
WYREX
Active Level 5
Giyilebilir Cihazlar
Çok yerinde bir karar olmuş. Hem yukarıda bahsettiğim özellikler hem de dayanıklı olması spor için direkt ön plana çıkarıyor. Aslında bezel kısmının olmaması spor kısmında benim için bir tık daha iyi. Çünkü virtual bezel ile yapılacak tüm işlemler tıpkı bezel varmış gibi yerine getirilebiliyor. Ekstra olarak ise harici bir parça olmadığı için bozulma derdi de ortadan kalkmış oluyor. Yürüyüşlerde kimi zaman **bleep** etmesek bile toz, toprak ve hatta çamur bile geldiği anlar oluyor. Bezel'in arasında çamur kalabilme ihtimali bile spor için watch 6 classic'den beni uzaklaştırıyor. Ancak spor sonrası ikincil bir saat için gayet iyi
srdrdmrl77
Expert Level 1
Giyilebilir Cihazlar
Bende Galaxy watch 46mm var.
Galaxy watch 4 46mm var
Galaxy watch 5 pro 46mm var
Ve en son Galaxy watch 6 clasik 47mm var. Sonuç hepsi aynı. İlk watch 46mm tizen işletim sistemi ile çalışıyor ve 4 senelik cihaz şarhı 3 güne dayanıyor.
Watch 4 clasik 46mm şarjı tırt 12 saat dayanıyor.
Watch 5 pro titanyum 46mm şarjı güzel 2 gün dayanıyor
Şuan kolumda watch 6 clasik 47mm var şardan sabah 7⁰⁰da aldım saat şuan 19⁵⁷. Ve şarj %77 uarın akşama şarjı biter. Farklı bir sorunuz varsa sorabilirsiniz. Bu arada 2 adet amazfit saatim ve 2 ad Huawei saatim 1 adet oppo watch vardı bende. Ama gene Samsung da karar kıldım. Saatiniz ce telefonunuzun uyumlu çalışmasını istiyorsanız . Aynı marka kullanın.
WYREX
Active Level 5
Giyilebilir Cihazlar
4 classic'de bir sorun olabilir çünkü yeni WearOS ve OneUI sonrasında batarya performansı majör şekilde arttı. Reddit'de Samsung tarafında ya da youtube kanallarında 2 gün batarya performansı alanlar var. Tabii yoğun kullanım ve GPS ile doğrudan alakalı. Rakip firma ismi vermek istemedim konuda ancak Amazfit T-Rex 2 bu konuda iyi batarya performansı ve dayanıklılık sunuyor. Düz versiyonu için harika iş ortaya çıkarıyor diyemem çünkü hiç birisi Galaxy Watch serisindeki kadar gelişmiş özelliklere sahip değiller. Eğer hakiki akıllı spor saat aranıyorsa açık ara Garmin bu konuda lider. Çoklu GPS sistemi ve materyal kalitesi ile rakiplerini direkt geçiyor ancak fiyatı da bir o kadar rakiplerini katlıyor
Frk12
Expert Level 3
Giyilebilir Cihazlar
45 mm yazıyor sitede ama farklı boyutları mı çıktı acaba geçen sene sonradan
0 Likes
sepyadam
Active Level 10
Giyilebilir Cihazlar
Güzel paylaşım 🙏🏻
0 Likes
WYREX
Active Level 5