- Mark as New
- Bookmark
- Subscribe
- Subscribe to RSS Feed
- Permalink
- Report Inappropriate Content
Samsung'un maalesef dijital zoom konusundaki görüntü işleme algoritması rezalet çalışıyor. Ne kadar takip ediyorsunuz veya rakip cihazlarla kıyaslıyorsunuz bilmiyorum ama ben üst segment çinli cihazların çoğu ile samsung'un ultra serileri kıyasladım. Keza s21u dan beridir neredeyse tüm samsung ultra cihazlarını kullandım (şu anda ana cihazımda s24u) ve şunu söyleyebilirimki, s23 hatta 22 serisinden beri samsung aynı görüntü işleme algoritmasını kullanıyor ve bu durum aşırı can sıkıcı. Şu anda samsung 20x ve üzeri fotoğraflarda rakiplerinden net şekilde geride, ben bu durumu uzun süre kullanılan sensöre bağlamıştım. Mâlum çinliler özellikle son 2 yıldır periskop kamera olarak baya ileri atılımlar yaptılar ve haliyle samsung geride kalmıştı. Ancak geride kalmasının temel nedeni donanımsal yetersizlikten ziyade rezalet olan işleme algoritmasında. Zira vivo x300 pro ve xiaomi 17 ultra gibi cihazları s24u ile birçok koşulda kıyasladım, çinlilerin yaptığı tek şey aşırı görüntü işleme, yami 20x 50x veya 100x farketmeksizin çinliler görüntüyü aşırı işleyerek samsung'un önüne geçiyorlar, samsung ise algoritmasını geliştirmediği için geride. Şimdi ana soruna geleyim, s24u cihazımdan örnek vereceğim, şimdi cihazda (zoom konusunda) 3 farklı algoritma çalışıyor, birisi 5x ile 9.9x arasında, diğeri 10x ve 14.9x arasında, birde 15x ve 100x arasında ayrı algoritmalar çalışıyor. Bu aslında kötü bir şey değil, zira zoom seviyesi arttıkça algoritma, işleme tekniği değişir eyvallah ama sorun şu, 9.9x zoom seviyesinde çekilen bir fotoğraf 10x ten daha iyi ? Veya 9.9x te çekilen bir fotoğraf 100x ten de daha iyi ? Buradaki kastım detay netliği. Alta örnekleri de bıraktım. 10x te fotoğraf çektiğinizde piksel birleştirme tekniği adı altında görüntüyü işliyor ama aşırı grenli bir hâle getiriyor, keza 15x ve üzerinde de fotoğrafa yapay pikseller ekliyor ama bu piksellerde kaydırma yaptığı için fotoğraf çamurlaşıyor. Ama işin ilginç yanı 9.9x te bir fotoğraf çekip onu 100x seviyesine crop atarsanız (yakınlaştırırsanız) çok daha net ve kullanılabilir bir görüntü elde ediyorsunuz. Yani 9.9x seviyesindeki bir fotoğrafın 100x e croplanmış hali, orijinal 100x seviyesindeki fotoğraftan daha iyi çıkıyor 😄 Halbuki çok çok basit yazılımsal bir müdahale ile bu durum düzeltilebilir ve 100x seviyesindeki fotoğraflar çok çok daha iyi çıkabilir, hani 100x te şart değil 20-30-50x farketmeksizin hepsi daha net çıkabilir ama samsung saçma bir şekilde görüntüyü işleyemiyor. Alta örnekleri de bıraktım, yorum sizin.
- Mark as New
- Subscribe
- Subscribe to RSS Feed
- Permalink
04-08-2026 01:25 AM in
Galaxy S- Mark as New
- Subscribe
- Subscribe to RSS Feed
- Permalink
04-08-2026 01:26 AM in