Original topic:

RAM Plus Nedir? Açılmalı mı?

(Topic created on: 04-30-2025 07:04 PM)
1047 Views
maralistaken
Active Level 4
Options
Galaxy S

RAM Plus tam olarak nedir? Nasıl çalışır? Açmalı mıyız? Hangi ayarda kullanmak daha mantıklı? Bu yazıda tüm bu sorulara sade bir dille cevap veriyorum.

RAM Plus Nedir?
RAM Plus, Samsung cihazlarda bulunan ve telefonun RAM kapasitesini artırmaya yarayan bir yazılım özelliğidir. Ancak bu özellik, dâhili depolamayı kullanmaz, bunun yerine zRam adlı bir teknolojiyi temel alır.

zRam Nedir?
zRam, Linux çekirdeği içinde çalışan bir modüldür. Bu teknoloji, telefonun RAM’inde özel bir alan oluşturur ve buraya verileri sıkıştırarak kaydeder. Böylece, daha fazla veri daha az RAM alanında saklanabilir. Sıkıştırma oranı genellikle 2:1 civarındadır.

Yani özetle:
- Daha fazla uygulama bellekte tutulabilir.
- RAM daha verimli kullanılır.
- Ancak bu işlem için CPU (işlemci) ekstra çalışır.

RAM Plus'ı Açmalı Mısınız?
Bu tamamen sizin kullanım alışkanlıklarınıza bağlı:

Eğer telefonunuzu hafif kullanıyorsanız (sosyal medya, mesajlaşma, arama vb.) RAM Plus açmak zorunda değilsiniz.

Eğer çok sayıda uygulamayı aynı anda kullanıyorsanız, oyun oynuyor ya da arka planda uygulama açık bırakıyorsanız RAM Plus size fayda sağlar.

Hangi Ayarı Seçmeliyim?
Örneğin ben Galaxy S24 FE kullanıcısıyım ve bu cihaz 8 GB RAM’e sahip. Bu bağlamda Ram Plus özelliğinde hangi ayarı seçeceğiniz için önerilerim:

2 GB: Hafif kullanım – pil tasarrufu ön plandaysa ideal.

4 GB: Dengeli kullanım – performans ve pil arasında en iyi denge.

6-8 GB: Ağır kullanıcılar için – yüksek multitasking, oyun, video düzenleme gibi durumlar için kullanılabilir. Ancak pil tüketimi artabilir.

Ram Plus ayarlarına erişmek için:
Ayarlar > Cihaz bakımı > Hafıza > RAM Plus

image
Ram Plus ayarlarına ilişkin ekran görüntüsü.

4 Comments
Galaxy S
2 ve 4 var 4 kullanıyorum pek bir yararını göremedim açıkçası, bu arada ellerinize sağlık bilgilendirici olmuş, 😊👏
maralistaken
Active Level 4
Galaxy S
Arkaplanda birçok uygulamayı açık tutup, birbirleri arasında sürekli geçiş yapıp, yoğun işlemler yapmıyorsanız pek farklılık olmayacaktır. Ancak bahsettiğim işlemleri yaparken (multi-tasking yaparken) daha hızlı işlem yaptığını ben gözlemledim. Teşekkürler vakit ayırdığınız için. 🙏
0 Likes
Didikaf
Active Level 1
Galaxy S
Telefonum s24 fe yuksek grafikli oyunlar oynuyorum iyi bir performans istiyorum ama sarjim da su gibi gitmesin istiyosam hangi gb kullanmak daha dogru olur?
0 Likes
maralistaken
Active Level 4
Galaxy S
Arkaplanda birçok uygulamayı açık tutmanızı gerektiren işlemler yapmıyorsanız ve pil performansı dengeli olsun isterseniz 4 GB kullanabilirsiniz. Ben de 4 GB seçeneğinde kullanıyorum.
0 Likes