Original topic:

Garanti

(Topic created on: 01-28-2026 10:44 AM)
404 Views
zzeerren
Active Level 4
Options
Galaxy S

Samsung Galaxy S24 FE cihazım garanti kapsamında yetkili servise gitti. Cihaz açılıyor ve şebeke mevcut. Sorun, ekranın alt kısmında aralıklı oluşan piksel bozulması. Sorun sürekli değil ve ekran görüntüsü alındığında görünmüyor, sadece fotoğraf/video ile tespit edilebiliyor. Yetkili servis, cihazda farklı CSC yazılımı olduğu gerekçesiyle ekran ve anakart arızasını kullanıcı hatası olarak değerlendirdi. Ancak CSC/yazılım farklılığının donanımsal AMOLED panel piksel bozulmasına nasıl sebep olduğuna dair teknik bir açıklama sunulmadı. Cihazın Knox sayacı 0x0, garanti sistemde aktif, root veya Knox tetiklenmesi yok. 

25 Comments
Galaxy S
Modern akıllı telefon ekosisteminde donanım ve yazılım arasındaki çizgi, servis politikaları söz konusu olduğunda genellikle gri bir alana çekilmektedir. Özellikle Samsung’un Galaxy S24 FE gibi güncel modellerinde, kullanıcıların karşılaştığı donanımsal arızaların (AMOLED piksel bozulmaları), cihazın bölge kodu olan CSC (Consumer Software Customization) değişikliği ile ilişkilendirilerek garanti dışı bırakılması, hem teknik hem de hukuki açıdan tartışmaya açıktır.

​Donanımsal Arıza Belirtileri: Piksel Bozulması Neden Ekran Görüntüsünde Çıkmaz?

​Kullanıcının belirttiği "ekran görüntüsünde (screenshot) görünmeyen ancak fotoğraf/video ile kanıtlanabilen" arıza tipi, sorunun katıksız bir donanım arızası olduğunun en büyük kanıtıdır.

​GPU vs. Panel: Ekran görüntüsü, cihazın GPU (Grafik İşlemci) biriminden çıkan dijital veriyi kaydeder. Eğer yazılımda veya GPU’da bir hata olsaydı, bu hata alınan ekran görüntüsünde de görünürdü. ​Fiziksel Panel Arızası: Görüntünün sadece dışarıdan bir kamera ile tespit edilebilmesi, hatanın AMOLED panelin fiziksel katmanlarında, esnek devre kartında (FPC) veya panel sürücü entegresinde (DDI) meydana geldiğini gösterir. ​Knox Sayacı ve Garanti Statüsü

​Samsung cihazlarda güvenliğin ve yazılım bütünlüğünün en büyük kanıtı Knox Sayacı (0x0) değeridir.

​Cihazın Knox sayacının tetiklenmemiş olması, sisteme yetkisiz bir müdahale (Root, Custom ROM) yapılmadığını kanıtlar. ​CSC değişikliği, Samsung’un resmi imzalı yazılımları arasında geçiş yapılmasıdır ve donanımın voltaj değerlerini veya çalışma prensiplerini bozacak bir müdahale değildir. ​CSC Farklılığı ve Donanım Arızası Arasındaki Teknik İllüzyon

​Yetkili servisin CSC farkını gerekçe göstererek "kullanıcı hatası" kararı vermesi teknik bir tutarsızlık içerir:

​Voltaj Parametreleri: CSC değişikliği, AMOLED panelin piksellerine giden voltajı (VGH/VGL) fiziksel olarak değiştirmez. Bu değerler çekirdek (Kernel) seviyesinde sabittir. ​Yazılımsal Uyumsuzluk: Eğer yazılım donanıma zarar verecek kadar hatalı olsaydı, bu durum kronik bir "seri hatası" olurdu; bireysel bir CSC farkı piksel yanmasına veya bozulmasına yol açamaz. ​Tüketici Hakları Açısından Değerlendirme

​6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca, satıcı veya servis, arızanın kullanıcı kaynaklı olduğunu ispatlamakla yükümlüdür. CSC değişikliğinin, ekranın alt kısmındaki aralıklı piksel bozulmasına tam olarak nasıl sebebiyet verdiği teknik bir raporla açıklanmalıdır. "Yazılım farklı" ibaresi, donanım arızasını açıklamak için yeterli bir illiyet bağı kurmaz.

​Sonuç ve Tavsiyeler

​Samsung Galaxy S24 FE modelinde görülen bu durum, donanımsal bir üretim hatası (Panel Defect) olma ihtimalini güçlendirmektedir. CSC değişiminin donanımı bozduğuna dair bir kanıt sunulamadığı sürece, bu karar "haksız şart" niteliğindedir.

​İzlenmesi Gereken Adımlar:

​Üst Birim Onayı: Servisten "teknik gerekçeli rapor" talep edilmelidir. ​THH Başvurusu: Tüketici Hakem Heyeti’ne, cihazın Knox 0x0 olduğu ve arızanın ekran görüntüsünde çıkmadığı (donanımsal olduğu) vurgulanarak başvuru yapılmalıdır. ​Bilirkişi İncelemesi: Heyet tarafından atanacak bir bilirkişi, CSC’nin donanımsal piksel bozulmasına neden olamayacağını kolaylıkla saptayacaktır.
0 Likes
zzeerren
Active Level 4
Galaxy S
Sorun şu ki knox sayacına baktığımda 0x0 yazıyordu ama ona dair bir ekran görüntüsü almadım bana şimdi mesaj geldi ekran ve anakart sebebiyle 17536 tl fiyat söylediler
0 Likes
Galaxy S
Tüketici hakem heyetine başvuru yap bence😊
0 Likes
zzeerren
Active Level 4
Galaxy S
Bana hala inatla sorun sizde dediler 😂 çıldırırsın detaylı bir rapor iletin bana dedim ciddiye bile almadılar yok yani samsung bitti bu saatten sonra adamı ciddiye alan bile yok
0 Likes
zzeerren
Active Level 4
Galaxy S
Samsung geri dönüş yaptı direkt garanti kapsamı dışı denildi yine de tüketici hakem heyetine başvurma yapabilir miyim?
0 Likes
kag1st
Active Level 7
Galaxy S
piksel bozulması ekranın en alt kısmında benim cihazımda da oluyor. Özellikle spotify da.. Ben sorun etmemiştim ama ekran da sorun mu var yani ben yazılımsal bi sıkıntı zannetmiştim
0 Likes
zzeerren
Active Level 4
Galaxy S
Bende de ilk başta galeride gözüktü sonra spofity ve google mapste gözüktü chatgptye sorduğumda amoled ekran sorunu denildi yazılımsal bir şey olduğuna dair bir şey demedi hadi desem ki güncelleme yapmadım ondan kaynaklı oldu telefonumun yazılımı da sürümü de güncel
kag1st
Active Level 7
Galaxy S
çok enteresan ya. Az once baktım spotifydan müziği açınca alt tarafda pikseller kafayı yiyor. Ben samsungun bu sorunlarından bıktım 13 almadığıma pişman olmaya başladım.. Umarım sizin cihazınız çözüme kavuşabilir🙏 servise göndermeyeceğim ben
0 Likes
zzeerren
Active Level 4
Galaxy S
Bende bu güne kadar iphone almamak için sebepler sayıyordum en iyisi samsung diyordum ama yok iyice abarttılar bunlar zaten telefona 28k gibi bir para vermişim 17k ekran ve anakart için verecek değilim iphone almak şart oldu