cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Original topic:

En iyi Android Arayüzü Hangisi?

(Topic created on: 03-11-2025 04:53 PM)
678 Views
Ecrịn
Expert Level 1
Options
Galaxy S

Android, Linux tabanlı işletim sistemidir ve sizin işletim sistemine düzenlemenize olanak tanır. Bunun sayesinde Bir cihazda birden Fazla Telefon üreticilerin Arayüzleri deneyimleyebilirsiniz!

Bu şekilde Neredeyse bütün üreticilerinin Arayüzlerini Denedim ve bugün sizlerle Bu arayüzlerin Hangisi Daha iyi olduğunu öğreneceğiz. Neredeyse ondan fazla aryüzde deneyimim oldu ve hepsinin beyendiğim, beyenmediğim yanları oldu. Hazırsanız başlayalım! Kapsamlı olarak Arayüzleri Üçe Ayırdım:

-AOSP TABANLI/Çok Değiştirilmemiş Arayüzler
Örnek: PixelOS,NothingOS Gibi

Aslına bakarsanız Bütün arayüzleri AOSP(Android Açık kaynak Projesi) Tabanlıdır ve şirketler kendi arayüzünü AOSP üzerinden yazmaya başlar. Ancak bazı yeni markalar Veya direkt AOSP kullanan Şirketler Bu arayüzü kullanır
İYİ Yanları
-Arayüzler arasındaki en hızlı arayüzdür. 
-Modül Desteği Geniştir(Magisk)
-Bütün sistem uygulamaları Google Desteklidir.
Kötü Yanları
Özelleştirme çok azdır.
Batarya Performansı Diğerlerine göre kötüdür.
Tasarımı Rakiplerine Göre Geri Kalmıştır.

-Çin Arayüzleri
Örnek:Hyperos,OxygenOS,ColorOS,MagicOS Gibi

Bu arayüzler farklı markalara ait olmasına rağmen Çin hükümetinin politikaları gereği şirketler verileri Devlete Aktarır. Devlet ise bu verileri diğer şirketler ile paylaşır(Mesela Xiaomi'nin kısa bir sürede Araba üretecek Bilgiye sahip olma sebebi budur)Bu yüzden farklı yerleri olsada özünde aynı Arayüzlerdir.
İYİ Yanları:
-Geniş Ekosisteme sahiptir ve Neredeyse Bütün Çin marka teknolojik ürünlerle Stabil Ekosistem sunar.
-Diğer arayüzlerde bulunmayan bazı özelliklere sahiptir.
-Bazı markalar Ülkelere göre Farklı sürümler yapabiliyor. Bu da ülkenize göre bazı özellikler sunar.
KÖTÜ Yanları
-Arayüzü Hiç stabil değildir. Çoğunlukla kasma donma yaşayabilirsiniz(bu durum yonga setinden kaynaklı değil, yazılımın bir problemidir)
-3.Parti Özelleştirme yapmak çok kısıtlıdır.
-Batarya Performansı için Arka plan uygulamalarını zamanlı kapatamıyor ve bundan dolayı uygulamalarda çökme, donma yaşayabiliyor.
-Genellikle Custom Rom Çalıştırma sırasında Cihazın HardBrick(Kullanılamaz hale gelmesi) diğer arayüzlere göre çok yüksektir.
-Arayüz Stabil olmadığı için Çok fazla sistem güncellemesi almaz.

ONE UI
Samsung'un ürettiği One UI Arayüzü, Aosp arayüzlerinden Çok uzaktır ve Çin sürümleri ile de uzaktan yakından bir alakası yoktur. ONE UI arayüzü Stabilitesi, Özellikleri gibi birçok özelliğinden dolayı genellikle IOS-Android Karşılaştırmalarında ONE UI kullanılır.
İYİ Yanları
-Batarya performansı diğer rakiplere göre Çok iyidir
-Hem Sistem bazında Hemde 3.Parti olarak Detaylı özelleştirmeye sahiptir. Bunların dışında Good Lock servisi ile daha fazla Özelleştirme yapabilirsiniz
-Arayüzde Kasma-Donma hissi Çin romları kadar yaşamazsınız.
-Uygun Fiyatlı Cihazlar için Değiştirilmiş One UI Arayüzleri olduğu için uygun fiyatlı telefonlar da kasma-donma yaşanmaz.
-Uzun vade Güncellemer sunar. Mesela Samsung'un 10.000TL altı bazı cihazları Bile 6 yıl sistem güncellemesi alır.
KÖTÜ Yanları
-Bazen güncelleme sonrası kısa vadede Batarya, Optimizayson problemleri yaşayabiliyor. Sonraki güncellemelerde bu düzeliyor.
-One UI Arabirimine sahip cihazlar Yani Samsung'un cihazları diğer Android cihazlara göre birazdaha pahalı olabiliyor(Bir cihaza göre değil, tüm cihazların ortalaması alınmıştır)

Burada bazı yüzeysel özellikler paylaştım. Burada yazmayan bir soru varsa yazabilirsiniz! Eğer sizinde herhangi bir arayüz Deneyiminiz varsa yorumlarda paylaşmayı unutmayın!

Not:(Bu gönderi, markaların Cihaz Karşılaştırması değildir. Markaların ürettiği cihazların arayüzleri karşılaştırılmıştır.)

29 Comments
Galaxy S
Touchwiz:)
Ecrịn
Expert Level 1
Galaxy S
Tam olarak neyi kast ettiğinizi anlayamadım :)
Galaxy S
Samsung un one uı dan önceki arayüzü
Kazikate
Active Level 10
Galaxy S
Aslında One UI'dan önceki arayüz Samsung Experience'tır. TouchWiz ondan da eskidir. Samsung Experience bana kalırsa hala çok güzel bir arayüzdür.
Galaxy S
Hocam biliyordum ama direkt en eskisi olarak söylemek istemiştim yani one uı dan önce olan bir arayüz diye
Ecrịn
Expert Level 1
Galaxy S
Temelde hepsi aynı diyebiliriz. Ancak Xiaomi ürün sayısı ve ekosistemi olarak daha iyi olduğu için xiaomi daha iyi diyebiliriz. Ayrıca yeni gelen yapay zeka özellikleri daha dolu oluyor. Ancak şunu belirtmekte fayda var eğer direkt xioami alırsanız global rom ile geliyor bu yüzden hem bazı özellikler daha iyi olmuyor hemde yeni özellikleri çok daha geç alıyorsunuz. Eğer çin veya eu rom yüklerseniz o zaman xiaomi daha iyi diyebiliriz
0 Likes
Kazikate
Active Level 10
Galaxy S
Daha stabil hale gelmesi doğru fakat hala One UI ve IOS stabilizasyonu yanında çok kötüler. MIUI ile HyperOS arasında **bleep** var ama asla One UI gibi olamaz.
0 Likes
KrDdS23
Active Level 7
Galaxy S
Bir cihazda birden fazla telefon üreticisinin arayüzü mü? Samsung'da HyperOS mu yani 😀 gerçi tamamen imkansız değil. Bazı bağımsız geliştiriciler eğer bayağı uğraşırsa yapabiliyorlar. Ayrıca böyle genel bir karşılaştırma yapmanız bence yanlış olmuş. Tüm Çin romları ya da tüm AOSP tabanlı romlar da aralarında farklılık gösterebilir gayet. Ayrıca OneUI mesela nasıl AOSP'den uzak olabiliyor Allah aşkına? Android işletim sistemini kendileri düzenleyip özellik ekliyorlar işte
0 Likes
Ecrịn
Expert Level 1
Galaxy S
Şu anda Google,Nothing,General Mobile Gibi markaların Telefonlarını alınca çok rahat bir şekilde "ben şu an Düz AOSP kullanıyorum" diyebilir. Ancak hem çin romlarında hemde One ui romunda kendini daha çok geliştirdikleri için artık AOSP'a benzer tarafı kalmadı. Hem bu Romları birden fazla cihazda denediğim için kasma-donma olaylarını rahatlıkla karşılaştırabiliyorum
0 Likes