Original topic:

Apple, Yenilenmiş Siri'de Google Gemini Entegrasyonunu Resmen Onayladı

(Topic created on: 01-12-2026 09:44 PM)
627 Views
Mutare
Active Level 7
Options
Galaxy S

Apple, kendi yapay zekâ çalışmalarındaki yetersizlikleri dolaylı biçimde kabul edercesine, bu yıl içinde yenilenen Siri’ye Google Gemini tabanlı bir destek ekleneceğini resmen doğruladı. Böylece daha önce bu yönde ortaya atılan iddialar da resmiyet kazanmış oldu.

image
Apple, Google'ın Gemini'sine ihtiyaç duyuyor.

Apple, Yeni Siri ve Apple Intelligence İçin Google Gemini Büyük Dil Modeline Geçiyor

Bloomberg yazarı Mark Gurman, Kasım 2025’te Apple’ın yenilenmiş Siri için Apple’a özel olarak uyarlanmış son derece büyük bir Gemini yapay zekâ modeli kullanmayı planladığını aktarmıştı 1,2 trilyon parametreye sahip bu özelleştirilmiş Gemini modelinin Apple’ın şu anda Siri’yi bulut tarafında çalıştırmak için kullandığı 1,5 milyar parametreli özel yapay zekâ modeline kıyasla çok daha güçlü olacağı belirtilirken Gurman, Apple’ın bunun karşılığında Google’a yıllık 1 milyar dolara kadar ödeme yapmayı düşündüğünü de ifade etmişti.

Bilgisi olmayanlar için belirtmek gerekirse, yakında yenilenecek olan Siri üç ana bileşenden oluşacak:

Sorgu planlayıcı (Query planner): Bu katman, Siri’nin bir kullanıcı isteğini en verimli şekilde nasıl yerine getireceğine karar veren karar alma mekanizmasıdır. Web araması yapmak, takvim kayıtları veya fotoğraflar gibi kişisel verilere erişmek ya da App Intents aracılığıyla üçüncü taraf bir uygulamayı kullanmak gibi seçenekleri değerlendirir. App Intents, bir uygulamanın Siri tarafından keşfedilebilir ve kullanılabilir hâle gelmesini sağlayan bir çerçevedir ve kullanıcıların uygulamayı fiziksel olarak açmadan belirli uygulama içi işlemleri gerçekleştirmesine imkân tanır.

Bilgi arama sistemi (Knowledge search system): Siri, genel kültür ve bilgi sorularını yanıtlayabilmek için kendi genel bilgi veritabanına sahip olacak. Bu sayede ChatGPT, diğer üçüncü taraf yapay zekâ entegrasyonları veya web tabanlı sonuçlara başvurmadan cevap üretebilecek.

Özetleyici (Summarizer): Apple Intelligence’ın temel araçlarından biri olan bu bileşen, Siri’nin ChatGPT gibi üçüncü taraf yapay zekâ modellerinden yararlanarak metinleri veya ses kayıtlarını özetlemesini sağlar. Bildirim özetleri, Safari’deki web sayfası özetleri ve yazma araçları gibi özellikler de bu kapsamda yer alır.

image
Gemini Live

Apple’ın iddia edilen yapay zekâ mimarisine göre Google’dan özelleştirilmiş Gemini modeli Siri’nin sorgu planlayıcı ve özetleyici işlevlerini üstlenecek; Bilgi arama sistemi ise Apple’ın cihaz üzerindeki LLM’leri (Apple Intelligence kapsamında “Foundation Models” olarak da bilinir) tarafından yönetilecek.

Apple, 2026 İlkbahar iOS güncellemesi (iOS 26.4) ile bir dizi önemli Apple Intelligence özelliğini kullanıma sunmayı planlıyor. Bunlar şunlar:

Uygulama İçi İşlemler: Siri, desteklenen uygulamalarda sesli komutlarla görevleri yerine getirebilecek. Örneğin, market listesine öğe eklemek, mesaj göndermek veya müzik çalmak.

Kişisel Bağlam Farkındalığı: Siri, kişisel verileri kullanarak daha özelleştirilmiş hizmetler sunabilecek. Örneğin, Mesajlar uygulamasındaki bir konuşmada bahsedilen belirli bir podcast’i bulmak.

Ekran Farkındalığı: Siri, ekranda görünen içeriği anlayarak çeşitli görevleri otomatik olarak gerçekleştirebilecek.

image
Apple Intelligence

Apple, CNBC'ye yaptığı açıklamada Siri'nin bulut tarafında Google Gemini modeliyle güçlendirileceğini doğruladı:
Yaptığımız detaylı değerlendirmeler sonucunda, Google’ın teknolojisinin Apple Foundation Modelleri için en uygun temel altyapıyı sunduğunu gördük. Kullanıcılarımıza sunacağı yeni ve yenilikçi deneyimler için çok heyecanlıyız.
Tim Cook’un Apple’ın son çeyrek kazanç toplantısında Cupertino merkezli şirketin Apple Intelligence çatısı altında yeni Siri üzerinde “iyi bir ilerleme kaydettiğini” belirtmesinin ardından geldi. Cook, yenilenen sesli asistanın 2026’ta piyasaya sürülme hedefinin halen sürdüğünü de vurguladı.

Ayrıca Siri’ye diğer yapay zekâ modellerinin entegrasyonu planıyla ilgili sorulduğunda Tim Cook Apple’ın “zamanla daha fazla kişiyle entegrasyon sağlama niyetinde olduğunu” belirtti. Bu ifade, Apple’ın, yapay zekâ modelleri ve çeşitli uygulamalar arasında birlikte çalışabilirlik sağlayan Anthropic’in başlattığı açık standart Model Context Protocol (MCP) için altyapı hazırlamaya devam ettiğini güçlü bir şekilde işaret ediyor. Şu anda Apple Intelligence çatısı altında Siri ile entegre olan tek yapay zekâ modeli OpenAI’nin ChatGPT’si.
16 Comments
FS_alpha
Expert Level 5
Galaxy S
Ve evet... Yıllardır Samsung'un elinde tuttuğu mobilde teknik inovasyon birinciliği unvanı bu anlaşma ile bitmiştir. Artık Samsung inovasyon olarak daha da geri kalacak. Çünkü günümüz de inovasyon demek yapay zeka demek. Ve mobilde yapay zeka demek Samsung demekti. Ama şimdi Apple olacak...
ᴅnz
Expert Level 5
Galaxy S
Hocam samsung da bixby e perplexity ai ı entegre etcek buna karşın yani samsung sessiz kalmayacak
FS_alpha
Expert Level 5
Galaxy S
Perplexity nedir ki hocam? Siriye her devin desteği geliyor. Chatgpt geldi Gemini geliyor. O da yetersiz olursa dahası da gelecek. Apple bir işe girerse o işi adam gibi yapar. Görüyorsunuz iki büyük devi siri ile entegre etti. Yemişim Samsung'un ne getirdiğini. Gemini ile de karşılıklı çıkarları söz konusu yoksa onunla da bir şey yapmazlar...
ᴅnz
Expert Level 5
Galaxy S
Fikrine saygı duyuyorum hocam ama samsungu fazla hafife aliyorsun bence 😊 ki perplexity ai konusunda onemli bir sirket apple bi ara satin almayi dusunuyordu ve nvidia ceosu kendisi her gun perplexity kullandigini soyluyor, perplexity bilgi verme konusunda chatgpt ve geminidan cok daha iyi. Ayrica chatgpt sadece apple degil samsungu da istiyordu ama samsung ile anlasamadi. Ve apple her isi adam gibi yapamiyor ornegin apple car projesi ve apple mapsin ilk yillari. Ki apple eğer dedigin gibi apple intelligence da basarili olsaydi kendi modellerini kullanirdi, ozellikleri tam zamaninda getirirdi ve rakibine muhtaç olmazdi ve ozellikleri daha hazir olmadan reklamini yapmazdi hem de tamamen on device gibi iddiali bir sozle.
Şu openai ve google applea yatirim yapiyor konusuna gelirsek, apple in openai ve google ile yaptigi anlasma siriyi yapamadiklari icin yaptiklari bir kiralamadir, open ai ve gopgle a para oduryorlar. Samsung ise perplexity e direkt kendisi yatirim yapti, google in geminisi ve microsoft un copilotu ile entegrasyon yaparken bunu bir ekosistem butunlugu olarak yapiyor. Meslea googlein cts yi samsung ile tanitmasi samsungu bir musteri olarak degil ilk ve en degerli ortak oldugunu kanitlitor. applein arkasinda google ve openai varsa samsungun arkasinda da hem kendi birimi samsung research (samsung gauss ai modelini gelistiriyorlar), hem google, hem perplexity hemde microsoft var. bence biraz fazla yuzeysel bakmissin olaya ama sen bilirsin
FS_alpha
Expert Level 5
Galaxy S
Perplexity'nin önemi öznel bir mesele. Kişiden kişiye değişir. Sen iyi dersin ben kötü. Ama bağımsız testlerde chatgpt ve gemini geçtiğini görmedim. Eğer elinde varsa bağımsız güvenilir bir sonuç lütfen at hocam🙏

Apple adam gibi yapar işine gelirsek onu söyle açıklayayım size. Zaten çoğu proje güzel başlamıyor buglı ve kötü başlıyor. Diğer taraflar bunu düzeltemiyorlar. Ve iki sonuç ortaya çıkıyor. Ya bugla sıkıntı ile devam edilecek. Ya da proje bitecek. Apple işte bu iki opsiyonu da tercih etmiyor. Bunların ve sıkıntıların üzerine gidiyor. Ama evet Apple girdiği her projeyi adam gibi yapmaz haklısın. "Çoğu" projeyi adam gibi yapar. Apple' ın kendi modeli derken ne demeye çalıştığinızı anlamadım. Hiç bir mobil dev şuan 0'dan kendine model üretmez herhalde ama. Zamaninda getirme konusunda ise Apple her şeyi zamaninda getiriyor. Ama AI konusunda geç zamanlar söylüyor.

Samsung Bixby'yi yapamadığı için Gemini'ı getirdi. Apple ise openAI ve Gemini'ı. Bence bu tamamen doğal bir hareket.

Bir de Samsung ile Copilot birliği mi? Sadece Galaxy Book'larda olan zorunlu bir dayatma o. Her bookun klavyesinde copilot tuşu olmalıdır. Ve her Booka copilot entegrasyonu windows lisansı verilir diye biliyorum????

Ve Apple da kesinlikle bunu Samsung'dan daha güçlü bir şekilde ekosistemine entegre ediyor. İki tarafı deneyinleyen birisi olarak diyorum bunu

Ve son olarak evet az önce de dediğim gibi iki tarafın da büyük çıkar ilişkileri var kendi aralarında. Müşteri- Saticı olarak değil sanki ağaçların köklerinden besin alıp ağaçlara daha uzun kök sağlayan Ağaç- Mantar ilişkisi gibiler. Karşılıklı çikarları var.

Fikrine ben de saygı duyuyorum hocam saygılı şekilde belirttiğin için teşekkürler😊
Anonymous
Not applicable
Galaxy S
Cevap vermemen de durumu özetliyor, konuyu burada kapatıyorum (:
0 Likes
FS_alpha
Expert Level 5
Galaxy S
Hocam artık seni bu konuda pek kaideye almıyorum yanlış anlama önemsemediğimden değil ama yeterli kanılar sunmadan Yorum yapıyorsun ben de cevap vermek istemiyorum. Konuyu kapatabilirsin istersen ama sen bilirsin. Yukarıdaki uzun cevap bence sana da gayet yeterli.
0 Likes
ᴅnz
Expert Level 5
Galaxy S
Hocam copilot telefonlara gelecek s26 ile onlarla da anlasma yaptilar yani galaxy telefonlarda hem gemini hem perplexity hemde copklot olacak o yüzden copilot u da ekledim 😊
Anonymous
Not applicable
Galaxy S
Biliyoruz ki, Apple yapay zeka işine ilk kez girdiğinde oldukça vasat bir performans sergilemişti ve bu uzun süre böyle devam etti, herkes tarafından alay konusu oldu Apple bu konuda. Daha yeni yeni el atmaya başladılar yapay zekalarına, ki sadece bu da değil, altta ki arkadaş paylaşmış zaten bazı Apple'ın adam gibi yapamadığı şeyleri. Yani neymiş, Apple'ın bir işe girdi mi onu Adam gibi yapar düşüncesi yanlışmış. Maalesef durum böyle. O yüzden tekrar düşünün derim Apple'ı savunacam derken (:

Ki şunu da eklersek, Samsung yapay zeka konusunda zaten en iyisi, Apple'ın böyle bir adım atması onların tahtını mı zorlayacak sanıyorsun? Büyük yanılıyorsun.
0 Likes