Resolved! Solved

Original topic:

Acı Gerçek: Exynos 990 Samsung'un bize attığı en büyük kazıktır.

(Topic created on: 01-05-2026 06:51 AM)
596 Views
Devonshire
Active Level 2
Options
Galaxy S

Evet arkadaşlar sizeS20 FE'den biraz dert yanacağım. Önceki cihazımla biraz kıyaslayacağım sonra tavsiyelerinizi rica edeceğim. Exynos 990 çok ısınıyor, çok pil tüketiyor. Öyle ki kullanılmayan telefonun pil sıcaklığı boşta35 derece. Kamerası cilt tonlarını ve detaylarını doğru işlemiyor (sanırım bu da exynos kaynaklı) zaten beyaz tenliyim bir de fotoğraf işlendikten sonra pudralanmış gibi bembeyaz çıkıyorum. Renk kalibrasyonu ve doğallık genelde zayıf bazen ortalama. Otomatik çekmek yerine Pro modla bu açığı kapatırım dedim Pro mod da çok başarılı değil bu cihazda maalesef. Orijinal pil ile değişim yaptım ama aktif kullanım sürem de değişmedi maalesef. Exynos 990 güç tüketiminin sınırlarını zorlayıp yeni pili bile hiçe sayıyor. 120HZ var ama scroll yaparken ara ara takılmalar ve daha yüksek pil tüketimi oluyor diye kullanamıyorum. Kağıt üzerinde güçlü ama hem güç yönetimi, hem arka plan yönetimi konusunda ne yazık ki vasat bir işlemci. Kullanıcının kullanım alışkanlığına göre değil de, kaba kuvvetle ezbere sistemi yöneten bir işlemci. Frekans düşürmesi gereken yerde düşürmemek, yükseltmesi gereken yerde frekansı sabit tutmak gibi tezat bir alışkanlığı da var maalesef. Son günlerde soğuk havalarda(-2, -3°) 2 defa şebekenin gitmesi gibi bir durum da yaşattı bana maalesef. Daha önce sektörde ses konusunda referans gösterilen LG, SONY, HTC ve ASUS cihazları kullanmış biri olarak; Dolby Atmos var ama gerek dahili hoparlör, gerek kulaklıkla sesi daha iyi yapmak yerine daha kötü bir hale getiriyor. 4 farklı Bluetooth, bir de Samsung/AKG orijinal Type-C çıkışlı kulaklıkla denedim sesi kalitesi tatmin etmedi. Play Store'da kısıtlı imkânlar ve düşük bütçeyle yapılan EQ programları bile daha iyi sonuç veriyor. Öncesinde ses özellikleri, ekran kalitesi, ince, hafif ve kompakt tasarımı ve (*MIL-STD-810G*) (*sanırım bundan mütevellit-17° de bile LG G7 hiç sorunsuz ve sistem performansı etkilenmeden çalışabilmişti) sertifikasıyla zorlu koşullara dayanıklı olması nedeniyle LG G7ThinQ kullanıyordum.3000mAh piline ve10nm işlemciye rağmen 5-6 saat ekran süresi alabiliyordum bu cihazda. Özellikle ekran ve ses bakımından çok güç tüketen bir donanıma sahip olmasına rağmen 3000mAh ile çok iyi iş çıkarıyordu ve uzun bir süre sistem performansı da aynı şekilde olmak üzere bu istikrarından dolayı model değişmedim. Otomatik modlarda LG G7'nin kamerası da genel olarak vasat olsa da, Manuel modda eski olmasına rağmen harika kareler çıkarıyordum. Ama S20 FE'de 7nm işlemci ve 4500mAh pile rağmen 3 saat ekran süresi görürsem şükür edecek durumdayım. Bazen mikro takılmalar olabiliyor. Elbette S20 FE'den beklentim çok yüksek değildi. Maksat biraz güncel bir telefona geçeyim dedim. Neticede kırpılmış amiral gemisi. Sektördeki eski tabiriyle Lite bir amiral gemisi. Ama bu kadar düşük de değildi. Ortada acı bir gerçek var; S20 FE özelinde eleştiri yapamam segmetine ve dönemine göre gayet iyi model. Ama Exynos 990, kağıt üzerinde çok daha iyi görünmesine rağmen bana 8 yıllık LG G7'nin pil tüketimini, optimizasyonunu, sistem performansını mumla aratıyorsa Exynos 990 Samsung'un kullanıcılarına attığı büyük bir kazıktır. 2018'in amiral gemisi olan LG G7'nin en vurucu alanları olan full donanımlı bir ses beklemedim veya çok üst düzey bir ekran. Ama belli bir kalite beklentim vardı ses ve ekran konusunda. Ekranın genel kalitesinden şikayetçi değilim ama renk kalibrasyonu çok kötü. Ana ekranda bazı uygulamaların renklerinin orijinalini ile hiç alakası yok. Google Photos'da sarıda sıkıntı yok, ama kırmızı ve mavi renkler beyazlıkla karışıp patlamış örneğin. Ana ekranda Instagram logosuna bakarken de özellikle bu beyaz dengesi ve renk kalibrasyonu bozukluğu anlaşılıyor. Genel yazılım kalitesine lafım yok ama Keşke Samsung da ekran ve ses konusunda LG'yi referans alsa. Sesi sadece yazılımla iyileştirmeye çalışmak yerine, ses konusunda LG gibi iyi bir harici DAC kullanıp onu yazılımla desteklese. O zaman Samsung benim için tadından yenmez bir marka olur. Bir de kamera konusunda yapay tüm işi yapay zeka ve otomatik yazılıma bırakmak yerine Pro/Manuel modu geliştirip kontrolü kullanıcıya bırakmak ve daha doğal, yapaylıktan uzak fotoğraflara imkân sağlasa Samsung'un fazlası olur eksiği olmaz benim açımdan. Günün sonunda üzse de elimde bir Galaxy S20 FE var arkadaşlar. En kısa zamanda değiştirmek istiyorum. Postu tamamen okuduysanız zaten az çok ne tarz cihaz sevdiğim hakkında fikir sahibi olmuşsunuzdur. Ama kıssadan hisse önceliğim; istikrarlı performans, iyi bir pil, yetenekli ve gelişmiş kamera, makul ses kalitesi. Apple hariç (Androidsiz yapamam) Samsung dışındaki markalara da açığım35-45K arası önerilerinizi bekliyorum arkadaşlar... Okuduğunuz için teşekkür ederim.

1 Solution

Accepted Solutions
Solution
thatS25
Expert Level 4
Galaxy S
Maalesef Exynos 990'lı versiyonu leş gibi ama Snapdragon 865 versiyonunu kullanmış biri olarak halen 5 yaşında olmasına rağmen süper stabil bir telefon diyorum. Öyle rezalet ki bu 990, aynı cihazda 2 farklı dünya oluşturdu; bir en iyi FE telefon diyenler, bir de en rezil telefon diyenler. Bize attığı K AZ IK değil, genel olarak S20 ailesinden K AZ IK yediler, satışlar rezildi. S9'u çevrenizde görürsünüz, S22'yi görürsünüz (S21 de bundan çok etkilendi ve 13 Pro o sene çok darbe vurdu) ama S20 göremezsiniz. Millet korktu işlemciden, almadı ki iyi ki de almadı yoksa Samsung'un adı berbat halde olurdu.

S25 al reis. FE yetiyor doyurmuyor uzun süre FE kullanmış adama özellikle ön kamerada, bir süre sonra S20 FE Snapdragon'dan S24 FE'ye geçtim, 1 sene sonra da S25'e geçtim. İki FE arka arkaya teknoloji severe tatmin etmiyor. Tam amiral candır. Çok stabil ve hiç ısınma yaşamıyorum. Android Auto bağla, çıkar, oyun oyna gram sorunsuz. En stabil Galaxy şu anda S25 ailesi işlemcisi kaynaklı.

Daha önce Asus kullandım yazmışsınız...Ah ah şimdi olacak bi Zenfone 2 kullanacaksın.

View solution in context

15 Comments
Unlucky0758
Active Level 6
Galaxy S
Hocam gerçekten okurken s20 ile kendi yaşadıklarım gözümün önünde canlandı size hak veriyorum exynos versiyonu gerçekten kroniklerle dolu keşke snapdragon alsaymışsınız ama iş işten geçti umarım en kısa zamanda değişirsiniz.🙏
Devonshire
Active Level 2
Galaxy S
Teşekkür ederim. Hocam ben Samsung'u içten içe severim aslında uzun yıllardır kullanmıyordum. Snapdrogon'lu bulamadım Exynos eskisi kadar kötü değildir diye düşünerek şans verdim. Niş bir kullanıcı diyebilirim kendime aslında. Bana ekranı, sesi, sistem stabilitesini ve kamerada Pro modu tam anlamıyla ver geri kalan her şey ortalama olsa da olur. Bu yüzden yaklaşık 8 yıl beraberinde farklı cihazlar kullansam da LG G7ThinQ'dan vazgeçememiştim. Yurt dışından LG G8 bile getirip 1 yıl hevesimi alıp satmıştım hatta. Bana hitap eden cihazlar pek piyasaya çıkmıyor artık. Ama ne yapalım mecburuz 😊 teknolojiyi kullanıyorsak güncel kalmak önemli maalesef.
Unlucky0758
Active Level 6
Galaxy S
Aynen hocam sizin dediğiniz sorun s21 serisi ile yani exynoslardaki ısınma sorunu s21 ile düzeldi şuanda bende aktif s21 fe kullanıyorum gerçekten s20 den sonra muazzam bir cihaz yoğun yükte bile 39 dereceyi geçmiyor sizinde en yakın zamanda kurtulmanız dileğiyle hocam🙏🙏
Devonshire
Active Level 2
Galaxy S
Teşekkür ederim hocam bu yorum ilaç gibi geldi. Yoğun yükte 48-50 görüyor pil ve yüzey sıcaklığı Exynos 990 da ısıyı cihaza fazla yayıyor maalesef. Fazla masrafa girmeden sadece bir model yükselterek bu dertlerden kurtulabilirim o zaman 😊 Kendinize iyi bakın Teşekkür ederim tekrar.
Unlucky0758
Active Level 6
Galaxy S
Hocam beklentilerinizi karşılıyorsa alın yanlış yönlendirmede yapmış olmayayım s21 serisi güncelleme almayacak ve galaxy ai özelliklerinin çoğu yok ve ekran süresi biraz düşük en azından ben 4 5 saat görüyorum. Siz yine kendinizde araştırın öyle alın yanlış yönlendirme yapmış olmayayım😊
Devonshire
Active Level 2
Galaxy S
Hocam şu an o kadar sıkıntılı bir durum ki ben 39 dereceyi duyunca direk ikna oldum 😂 şaka bir yana pil performansı da önemli benim için. Pil için Xiaomi'ye yönelsem yazılım kalitesi düşecek Snapdragon'lu üst segment veya Amiral gemisi Samsung almaya kalksan fiyat tuzlu 😂 bildiğim kadarıyla S21 FE sonrası çıkan 3 FE modelinin hiçbiri Snapdragon seçeneği ile gelmedi. Geldiyse de bize yani Türkiye'ye gelmedi diye biliyorum en azından. Bakalım işin içinden çıkmaya çalışacağız bir şekilde. Uzun süreli performans istediğim için de Snapdragon harici bir işlemci tercihi yapmak istemiyorum. Malum MediaTek ve Exynos işlemcilerin ömrü çabuk tükeniyor ☹️
Unlucky0758
Active Level 6
Galaxy S
Hocam bendeki exynos versiyonu olmasına rağmen 39 dereceyi geçmiyor dün gece grafiği ve cpu gerçekten zorlayacak oyun oynadım ve 60 90 fps arası maksimum 39.5 derece görmüş şuanda ise 25 derece 1767589166711.jpg
Devonshire
Active Level 2
Galaxy S
Hocam ben de telefon boşta duruyordu bildirime icapeten geldim (Ben de malum yeni güncelleme olmadığı için AIDA64 den gösteriyorum) durum bu 😂 Telefonda oyun aç üzerinde sucuklu yumurta yap o derece ısınmaya meyilli maalesef. Ama Exynos 2100 yani senin cihazindaki işlemci termal yönetimi konusunda gayet başarılı olmuş demek ki.1767589287422.jpg
0 Likes
Unlucky0758
Active Level 6
Galaxy S
Maalesef bende 8 9 ay katlanmak zorunda kaldım s21 serisine kadar full s serisi cihaz kullandım ve Maalesef hepside exynostu instagram kaydırırken dahi elim yanıyodu ama buna geçince bi çağ atladım ısınma sorunu çözüldüğü için termal throttlingde yapmadığı için oyunlar 60 90 fps akıyor. Tabii ghensin impact tarzı oyunlar kadar ağır oyunlar değil ama ben yinede seviyorum hocam cihazımı sizede uyuyorsa tavsiye edebilirim kamerasıda tatmin edici bence