Original topic:

İos Eleştiri

(Topic created on: 04-19-2025 09:10 PM)
494 Views
TitanCameraMan
Active Level 10
Options
Galaxy S
iOS işletim sisteminin neden bu kadar övüldüğünü anlamıyorum, sanki kusursuz bir işletim sistemi ve herkes iOS'u övüyor.

Bazı eleştirilerim:

1- Kuralları 
Bence bu önemli bir konu, örneğin Fortnite'ı direkt kaldırmışlardı veya Geforce now ile yeni anlaştılar.
Mesela ben ekran yenileme hızını doğru bir şekilde ölçecek uygulama istiyorum ama bulamıyorum, olası bir uygulama ya paralı ya da içeriği şüpheli.
Geliştiricileri yeterince destek yok ve kendi kararlarını rahatlıkla alabiliyorlar ben bu durumu desteklemem ve sırf bu yüzden bir cihazı almam.

2-Düzensin 
Android işletim sistemine göre çok düzensiz, neyin nerde olduğu belli değil, ekranla ilgili bir ayara hareketlerden giriyorsun veya farklı farklı ayarların telefonun heryerinde.

Kamera ayarı yapacaksın normal ayarlara gitmen gerekiyor.

Android'ten İos'a geçince kendimi çağ düşmüş gibi hissetmiştim.

3- Özeleştirme ve Ek özelikler 
Dürüst olmak gerekirse Note 2 cihazımda bile daha fazla özellik ve özeleştirme var, mesela widget ekleyeceğim, olan widgetlar Android 4'ten kalma gibi ve özeleştirme ekranına gitmek, uygulamaları, duvar kağıdını özeleştirmek hem zor hem de çok kısıtlı.

Şuan S24 Ultra'yı tam isteğim üzerine mükemmel bir hale getirdim benim için fakat aynısını yapamıyprum Iphone 14 Pro Max ek cihazımda hatta bırakın aynısını benzerini bile yapamıyorum

Hayır mesela mesaj yazıyorum, kelimenin ortasına bile gelmek için tıklama yetmiyor uğraşmam gerekiyor.

Android'ye mesela direkt orta tuşa basında google açılıyor ve herkesi kopyalaniliyorum, iş hayatımdan gündellik hayatıma kadar inanılmaz kolaylaştırıyo; ama bunun gibi özelliklerde yok.

4- Uygulama Desteği
S24 Ultra cihazımda Emulator indirip Mound And Warband kurdum, Gta 5 kurdum, Fifa 2023 kurdum; ama aynısını Apple cihazımda yapmam, yapsam bile çok verimli olmaz buna geleceğim az sonra.

Kafana göre bir çok şeyi telefonumdan yapabilirim, inanılmaz bir uygulama desteği var.

Mesela: Dinamik Ada 13,12,11.... Serilerinin yok; ama S3 mini cihazınıza bile yükleyebilirsiniz isterseniz.

5- Özgürlük 
 Apk desteği sayesinde demin bahsettiğim uygulama desteği arşa çıkıyor.

Bir yandan telefon ile yapamayacağım bir şey kalmıyor.

Örneğin One UI 7 ülkemize daha geç gelecek, direkt Polonya cihazıan çevirdim telefonu ve güncellemeyi aldım.

6- Optimisazyon
Şimdi bana ne alaka diyebilirsiniz ama iyice okuyun.

Varsayalım Emulator desteği gelseydi cidden Android telefonlar kadar başarılı olabilir miydi?
İşlemcileri sandılığı kadar iyi mi yoksa işletim sistemlerinde oyunlar az cihaz ve Apple'on standartları gereği daha fazla mı optimize ? 

Mesela android bir cihaz ile Apple bir cihaz benzer performans gösterdiğinde güçleri aynı olmayabilir çünkü Ios'a çıkan uygulamalar çok saha optimize.

Yani ben farklı bir iş yapmak istediğimde pek izin vermese de istediğim performansı alamayabilirim.

7- Cihaz uyumluluğu 

Kafam göre kulaklık, saat v.b alamam, çünkü uyumlu olmayabilir.

Kafama göre bilgisayara bağlayıp dosya bile akataramıyorum, ek işlemler yapmam gerekiyor.

Benim yorumum:
Kendimi kapalı bir kutuda hissediyorum ve telefon bana çok garip bir hissiyat veriyor.

37 Comments
ᴇᴄʀɪɴ
Expert Level 5
Galaxy S
Android tel sorunu optimizasyon. Ancak one ui 7'den sonra android'in kronik sorunları görülmemeye başlıyor
TitanCameraMan
Active Level 10
Galaxy S
Optimisasyon problemlerini daha iyi açıklayabilir misiniz, sizden rica etsem. Burda Çinli üreticiler ile Samsung'u ayırmakta biraz fayda var çünkü.
ᴇᴄʀɪɴ
Expert Level 5
Galaxy S
Çin üreticilerinden bağımsız olarak kronik olarak Android problemleri var. Şu anda yeni one ui sürümlerde az hissediliyor çünkü one ui artık alt yapı değişikliğine gitti. Ama IOS ile karşılaştırıldığında bazı yerlerde hala bütün android lere göre daha iyi. Mesela bir örnek verirsek Apple cihazlarda daha küçük batarya olmasına rağmen hemen hemen batarya süresi veriyor
TitanCameraMan
Active Level 10
Galaxy S
Değerli yorumunuz için teşşekür ederim 😊

Sadece batarya konusu biraz daha farklı:

S24 cihazı 15 Plus'tan daha küçük bir bataryaya sahip ama daha iyi performans gösteriyor.

One UI 7 ile neredeyse optmisazyon Apple ile aynı diyebiliriz, 6.1 de çok ciddi farklar yoktu.

Mesela S24 Ultra QHD bir ekrana sahip, 16 Pro Max bile FHD, e elbet burada Apple daha iyi bir performans verecek,
Galaxy S
Eksileri olduğu kadar artıları da var Android den çok daha kararlı bir arayüz olduğu şüphesiz ayrıca sosyal medya optimizasyonu da çok üstün
TitanCameraMan
Active Level 10
Galaxy S
Zaten o artıları olmasa alınmaz ki
Galaxy S
Alınır arkasında elma olunca hoş oluyormuş. Bazı kesimlerde üstünlük belirtisi 😔
beykozluA
Expert Level 5
Galaxy S
O artıları yetiyor zaten sosyal medyada rakibi yok zira artık insanlar ful sosyal medyada takılıyor
axeno
Expert Level 5
Galaxy S
1. Macbook'tan uygulama yapıp test edebiliyorsun o hz işini ama işte hem kodluyorsun hem de sürekli çalıştırman zor oluyor

Widget konusunda katılmıyorum; uygulama, widget'tan daha kaliteli ama bu uygulama yapımcılarının iOS'a tapmasıyla alakalı.

15 Pro Max'te Assassin's Creed açtığımda yanıyordu cihaz. 15 Pro Max'ten sonra 16 Pro'da denediğimde daha iyiydi, en azından ısınmıyordu ama 15 facia idi.

7. Olay bir tık hayır, bir tık evet gibi cevap. Eskiden olsa evet derdik ama şu an çoğu ayar uygulama ile hallediliyor.

Yani sonuç olarak genel kullanıcılar için ios daha basit oluyor ayar yapmadan kullan gibi.
Androide daha özgür ve deneyimli kullanıcıların elinde saheşer oluyor. Bence aman aman konuşulacak konu değil cünkü öznel bir durum