cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Original topic:

Üç Adım İleri Bir Adım Geri!

(Topic created on: 02-13-2025 12:43 AM)
376 Views
itzRabel
Active Level 4
Options
Galaxy S

Sizlerle Galaxy Y döneminden beri Samsung ile içli dışlı olmuş, her sene yeni ne gelecek diye heyecanlandığım yıllardan, bu sene neyi eksilttiniz dediğim yıllara nasıl geldiğimden bahsetmek istiyorum...

Öncelikle belirtmek isterim ki bu bir nefret yorumlaması değil, eleştirel bir paylaşımdır. 

Apple Gözle Kontrol Özelliği Getirdi!
Pek çok kişi Apple'ın yeni güncellemesi ile göz ile telefon kontrolü özelliğini konuştu. Ben bu özelliği çok severek kullandım. Evet ben bu özelliği yıllar önce daha basit versiyonu ile Samsung Galaxy Note 3 cihazımda kullandım! 

image
Samsung Galaxy Note 3 - 25 Eylül 2013

Bu görselde kırmızı ile halka içine aldığım modül bana YouTube'da video izlerken başka bir yere baktığımda videoyu durduruyor ve hatta geri baktığımda videoyu devam ettiriyordu. Evet evet 2013 yılında çıkan bu cihaz benim ekrana bakıp bakmadığımı anlıyordu. Hatta ekranın neresine baktığımı da anlıyordu. Samsung Internet uygulamasında bir makale okurken alt kısımlara geldiğimde ekranı kaydırıyordu otomatik şekilde. Artık bu özellik mevcut değil!

Akıllı Saatim Nabzımı Ölçüyor!
Bugün herhangi bir markadan akıllı saat aldığınızda saatin nabzınızı ölçtüğünü görürsünüz. Bu harika bir özellik, çünkü gerek spor yaparken gerek gündelik işlerde nabzınızı ölçerek üstüne bir de yakılan kaloriyi hesaplıyorlar. Evet zamanında bunu da kullandım. Hem de koluma bir şey takmama gerek kalmadı. Çünkü benim Samsung'um vardı. 

image
Samsung Galaxy S10+ - 8 Mart 2019 (satışa çıkış)

Bu güzel cihaz hem ekran kalitesiyle büyülüyordu, hem de arkada güzel konumlandırılmış sensörü ile (Yeşil ok ile belirtilmiştir) benim nabzımı vs ölçüyordu. Evet bir telefonun olmazsa olmazı değildi. Ama ben bu işlem için bir saate ihtiyaç duymamıştım bu sayede. O kırmızı oklar ise birden bire vazgeçilen ÇİFT SELFİE KAMERASI. O dönemde herkesin 1080p video çeken tek bir selfie kamerası varken bu güzellik sayesinde elimin altında 4k çekim yapan ikilii selfie kamerası vardı ve çekimleri inanılmazdı. O arkada gördüğünüz üçlü kamera modülünün de ortadaki ana kamerasında değişken diyafram vardı. Baya baya diyafram aralığını fiziki olarak ayarlamaya imkan sağlıyordu ve gerçek düşük diyafram bulanıklığına sahip portre çekimler yapabiliyordu. 

Ne Değişti?
Bana çok rahat bir şekilde nabız ölçüm sensörü gereksiz diyebilirsiniz. Peki aynısını göz kontrolü sunan Note 3 ve S3 özelliğine de söyleyebilir misiniz? Ya da şuan çift selfie kameranız olsa, daha kaliteli özçekimler yapsanız mutsuz olur muydunuz? Ben bugün konusu çokça geçen Bixby ile S10+ sayesinde tanışma fırsatı buldum. Gördüğüm en güzel asistandı, gece "Hey Bixby! Good Night." dediğimde arkaplanda açık olan uygulamaları temizler, rahatsız etmeyin modunu açar, şarj %50 altındaysa uyarır, uyurken şarkı dinlerdim oynatma listemi açar (30dk sonra şarkıyı kapatır) olur da alarmlarım kapalıysa açardı. 2019'da tanıştığım asistan 6 yıl sonra bu sefer S24 Ultra cihazımda beni karşıladı. Artık daha zekiydi, daha işlevseldi, daha güçlüydü. Ama hala Türkçe dil desteği yoktu. Ben anlamıyorum, biz neden 3 adım ileri giderken bir adım geri gidiyoruz?
7 Comments
KEREMC
Active Level 4
Galaxy S
Hep bir adım geri politikası var oldukça haklısın bir şey güzelleşirken öbürü kötü oluyor
itzRabel
Active Level 4
Galaxy S
Maalesef...
stony_hearted
Expert Level 5
Galaxy S
1) gözle kontrol Erişilebilirliğin içinde var.
2) nabız kontrol telefonda da olması güzeldi,saat satışı için yapıldı.
3) S3'deki kamera işe çektiğim videolar,şu an ki orta ve orta - üst segmentlerdeki kalitenin çok üzerinde,ekran kalitesi de aynı şekilde ve haklısın gitti bu özellikler ama kimse ses de çıkartmıyor.
0 Likes
itzRabel
Active Level 4
Galaxy S
Gözle kontrol özelliğini erişilebilirlik kısmında bulamadım maalesef... Yardımcı olur musunuz?
Eski cihazlarda kamera iyiydi şimdi ise kameralar idare eder ama asıl işi görüntü işleme ile çekimden sonra yapıyor... Kameranın gücü değil yazılımın gücü bize güzel sonuç veriyor. Eskinin kalitesi şimdinin yazılımı olsaydı çok farklı fotoğraf kalitelerinden bahsederdik... Dediğiniz gibi kimseden ses çıkmıyor.
stony_hearted
Expert Level 5
Galaxy S
erişilebilirlik > etkileşim ve yetenek > evrensel anahtar > anahtar ekle.

Bu gibi özellikler ayrı ayrı koyuldukları için daha iyiydi,şimdi hepsi bir yerde ve birbirini etkiliyor.
itzRabel
Active Level 4
Galaxy S
Çok teşekkür ederim. Kontrolleri sağladım.
Lakin bu işlem benim bahsettiğim gibi değil. Benim bahsettiğim durumda yani örneğin Note 3'de siz ekrana bakarken video devam ederdi gözünüz ekrana değil de başka bir yöne bakıyorsa o an video durdurulurdu. Tekrar baktığınızda video kaldığı yerden devam ederdi. Tarayıcıda ekranın alt kısımlarına baktığınızı algılar ve sayfayı kaydırırdı. Bu bahsettiğiniz sistem telefonun işlemlerini başı sağa sola çevirme yöntemiyle telefonu kullanmak üzerine. Daha çok geri ileri yapmak yerine başı sağa ya da sola çevirmek üzerine. Mesela Apple'ın kullanacağı yöntem de telefon yine bahsettiğim Note 3 tarayıcı deneyimimdeki gibi ekranın hangi konumuna (cidden tutarlı) baktığınızı anlayıp ona göre işlem yapıyor.
stony_hearted
Expert Level 5
Galaxy S
aslında sadece yeri değişik ve farklı isimde.Zaten çok da düzgün çalışmıyordu.Burada da çok eklenti yapabilşyorsun,tek farkı burada komut ile yaparken,eskisinde özelliğe hazır komutlar verilmişti ve daha az secenek vardı ama **bleep** daha fazls secenek var.
0 Likes