Original topic:

[Çözüm] One UI 8 ve Galaxy Buds3 Pro: Mutlak Ses Sorunu ve LE Audio Kilidi Nasıl Aşılır?

(Topic created on: 11-28-2025 06:14 PM)
131 Views
EzyXpr
Active Level 1
Options
Galaxy S

Selamlar herkese,

Bu yazıda Samsung cihazlara gelen One UI 8 güncellemesiyle birlikte, ses tutkunlarının yaşadığı büyük bir sorunun çözümünü paylaşacağım. Bildiğiniz üzere, geliştirici seçeneklerinden "Mutlak Sesi Kapat" (Disable Absolute Volume) seçeneğini aktif etsek dahi, Buds3 Pro gibi yeni nesil kulaklıklarda bu ayar çalışmıyor ve ses seviyesi ayrılmıyordu.

Sorunun Kaynağı Nedir? One UI 7 ile hayatımıza giren ve One UI 8 ile standart hale gelen LE Audio (Auracast) teknolojisi, sesi ve ses seviyesini tek bir paket halinde ileterek enerji verimliliği sağlıyor. Ancak bu teknoloji, yapısı gereği "Mutlak Ses" protokolü ile zıt çalışıyor. Eskiden Bluetooth menüsünden veya geliştirici seçeneklerinden LE Audio kapatılabiliyordu; fakat One UI 8 ile Samsung bu kapatma seçeneğini arayüzden kaldırdı. Bu da kulaklığın sürekli kilitli bir ses profilinde kalmasına neden oluyor.

Uzun uğraşlar sonucu, sistemin arayüzde göstermediği bu ayarı ADB (Android Debug Bridge) komutları ile manuel olarak tetikleyerek çözmenin yolunu buldum. İşte adım adım çözüm:

Adım Adım Çözüm Rehberi

Bu işlem cihazınızı garanti dışı bırakmaz, root gerektirmez ve veri kaybı yaşatmaz. Sadece Bluetooth yapılandırma dosyasını yenilemeye yarar.

Gerekenler:

• Bilgisayar (Windows/Mac **bleep** etmez)

• USB Kablosu

1. Hazırlık

Telefonunuzdan Ayarlar > Geliştirici Seçenekleri menüsüne girin ve USB Hata Ayıklama (USB Debugging) seçeneğini aktif hale getirin. (Geliştirici seçenekleri açık değilse; Ayarlar > Telefon Hakkında > Yazılım Bilgileri > Yapım Numarası üzerine 7 kez basarak açabilirsiniz.)

2. ADB Bağlantısı (Program Kurmadan)

Bilgisayarınıza program kurmakla uğraşmanıza gerek yok. Tarayıcınızdan (Chrome/Edge) güvenli ve açık kaynaklı olan WebADB sitesine gidin.

1. "Add Device" diyerek telefonunuzu seçin ve bağlanın.

2. Telefona gelen "USB Hata Ayıklamasına İzin Ver" uyarısını onaylayın.

3. Sol menüden "Interactive Shell" kısmına tıklayın.

3. Komutlar

Açılan komut satırına aşağıdaki kodları sırasıyla yazıp Enter'a basın. Bu kodlar, sistemin Bluetooth LE Audio ayarını yeniden yapılandırmasını sağlar.

Önce şu kodu girin: settings put system bluetooth_le_audio_enabled 0

Ardından garanti olması için şu kodu girin: settings put global bluetooth_le_audio_enabled 0

Şu kodu yazarak işlemin başarıyla gerçekleşip gerçekleşmediğini öğrenebilirsiniz: adb shell settings get global bluetooth_le_audio_enabled

Eğer yanıt olarak "0" yazarsa işlem başarılı demektir.

***(Not: Eğer "0" kodu işe yaramazsa, bazı durumlarda sistemin kendine gelmesi için "0" yerine "1" yazıp göndermek de Bluetooth yığınını resetlediği için sorunu çözebilmektedir, Keza bende öyle çözüldü.)***

4. Son ve En Önemli Adım

Kodları girdikten sonra hata almadıysanız işlem tamamdır. Ancak ayarın aktif olması için şu sırayı izleyin:

1. Telefonu Yeniden Başlatın.

2. Bluetooth ayarlarına girip kulaklığınızı "Unut" (Eşleşmeyi Kaldır) diyerek silin.

3. Kulaklığı sıfırdan tekrar eşleştirin.

Artık Geliştirici Seçenekleri > Mutlak Sesi Kapat ayarınız sorunsuz çalışacaktır. Poweramp veya Wavelet gibi EQ uygulamalarını kullananlar artık DVC gibi teknolojilerden yararlanabilir.

Umarım One UI 8 ile bu sorunu yaşayan arkadaşlara yardımcı olur. İyi forumlar.

Ekstra: Oluşturduğum teknoloji içeriklerimi "Ezyxpr" adıyla Youtube/TikTok/Instagram üzerinden takip edebilirsiniz.

0 Comments