Original topic:

Fotoğraf ve video çekerken hangi oran ve ayarları kullanıyorsunuz?

(Topic created on: 04-03-2025 09:44 PM)
387 Views
ucugur
Active Level 4
Options
Galaxy Gallery

Manzara çekimleri yaparken default olarak gelen 3:4 dikey oranı kullanmak yerine daha güzel çekim yapabilmek için kullandığınız veya manzara yerine diğer koşullarda kullandığınız ayarları merak ediyorum. 3:4 dikey veya 4:3 yatay oranlar yeni ekranlarla uyumlu olmuyor ama 16:9 yatay oranda çekilen fotoğrafa telefondan bakmak da zoom yapmayı gerektirdiği için keyifli olmuyor. Öneemek istediğiniz en boy oranları, megapiksel sayıları veya çekim koşulları varsa ögrenmek isterim. Bunun dışında video çekerken FHD mi, UHD mi 60 fps mi, 30 fps mi? Hangisi telefonu ve hafızayı daha çok yorar. Yormaya değer mi? gibi soruları ve alışkanlıklarınızı konuşabiliriz.

image
3:4

image

image
16:9

image
16:9

image

image
4:3

11 Comments
Yasin_22
Expert Level 5
Galaxy Gallery
Güzel çekim ben ya full ya da 9:16'yı tercih ediyorum ya da pro mod
ucugur
Active Level 4
Galaxy Gallery
Galerime baktım da hiç 16:9 ve 9:16 ile fotoğraf çekmemişim. Saçma sapan 16:9 fotoğraflar için özür dilerim 😂
kereewm
Expert Level 4
Galaxy Gallery
Video bence UHD 30 ile 60 fps arasında tercihe göre çekilebilir. Fotoğraf çekimlerini ise muhakkak 3:4 oranında kullanmak lazım. En geniş aralığa sahip oran 3:4 tür. Tercihe göre fotoğraf 9:16 gibi oranlara kırpılabilir, fakat direk 9:16 oranda fotoğraf çekmemenizi öneririm 😊.
ucugur
Active Level 4
Galaxy Gallery
Öneriniz için teşekkür ederim. Gerçekten ben de birkaç aynı nesne çekiminde 4:3 oranda daha fazla alanın kareye girdiğini farkettim
kereewm
Expert Level 4
Galaxy Gallery
Öyledir. Fotoğraf çekmeden önce yapmış olduğunuz 9:16 ya da "full" oranı, zaten 3:4 oranının kırpılmış halidir. Fotoğrafı 9:16 lık bir formatta kısıtlamaktansa en geniş şekilde çekilip tercihe göre kırpılması ya da hiç kırpılmaması daha mantıklı :)
CanerS21Fe
Expert Level 5
Galaxy Gallery
Fotoğrafları 3:4 oran ile çekiyorum. Video'da ise UHD 30 fps ayarı ile çekiyorum 30 fps daha az ışık koşulu istediği için çektiğim videolar daha net oluyor.
ucugur
Active Level 4
Galaxy Gallery
Teşekkürler
Galaxy Gallery
Fotoğraf modunda çözünürlük önemli ise 3:4 diğer ekranlar ile uyumluluk vs istiyorsanız 9:16 veya full de kullanabilirsiniz. Video da ise 4k veya 1080p 60fps tavsiye ederim gece çekimlerinde 30a düşürmek lazım. Akıcı olsun yer kaplasın diyorsanız 60 , yer kaplamasın akıcıda olmasın diyorsanız 30 .
ucugur
Active Level 4
Galaxy Gallery
Teşekkürler