cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Original topic:

EXYNOS - SNAPDRAGON, Hangisi Daha İyi?

(Topic created on: 03-16-2023 04:39 PM)
Karga
Active Level 8
Options
Galaxy A
Exynos ve Snapdragon işlemcilerden hangisi daha iyi diye soruları görünce çoğunluk hiç beklemeden şu cevabı veriyor: Tabii ki Snapdragon! Ne yazık ki bu cevapların çoğu ezbere verilmiş oluyor. 

O hâlde Exynos mu Snapdragon mu? Ve bu kavgada MediaTek nerede? Kısaca cevaplayalım.

Android platforma günümüzün en güçlü işlemcileri hem yazılım testlerine göre hem kullanıcı deneyimlerine göre genelde Snapdragon oluyor. Mesela Snapdragon 8 Gen 1 ile Exynos 2200 karşılaştırıldığında kazanan 8 Gen 1 oluyor. Üstelik iki işlemci de aynı çekirdek mimarisini ve 4 nm'lik bir üretim sürecini kapsıyor. Buna rağmen mühendislik farkları, GPU farkları ve tabii ki deneyimler sonuçları etkiliyor. Diyebiliriz ki çoğu Snapdragon işlemci, aynı cihaz grubunu hedef alan işlemcilerde hem Exynos'un hem de MediaTek'in önünde yer aldı. Zaten öyle olmasaSamsung cihazlarında sadece Exynos kullanırdı ve S23 serisinde bir tek Snapdragon'a yer vermemiş olurdu.
Bu ne demek oluyor? Her zaman Snapdragon mu almalıyız?
Tabii ki hayır. Hatta kişisel fikrim pek çok kullanıcının Snapdragonalmaması yönündedir. Çünkü Snapdragon işlemciler hız ve performans verimliliğinin yanında maliyeti de yükseltir. Maliyet sorun değilse elbette S23 Ultra gibi Snapdragon kullanan üst seviye bir cihaz alırsınız. Ama orta sınıf bir cihaz alacaksanız Snapdragon yerine Exynos ya da MediaTek tercih edebilirsiniz. Örnek cihazlar olarak Galaxy A54 ve A34'ü ele alalım. A54, Exynos 1380'i kullanıyor; A34, MediaTek Dimensity 1080'den güç alıyor. Bu iki cihazın performanslarını A73 veya A52s ile karşılaştıabiliriz, ikisi de Snapdragon 778G kullanıyor. Eğer insanlardan tavsiye isterseniz sizlere çoklukla A52s veya A73'ü tavsiye ederler çünkü bu cihazlar Snapdragon kullanıyor. Peki gerçekler ne diyor?
Snapdragon 778G: 1x2,4 GHz Cortex-A78
 3x2,2 GHz Cortex-A78
 4x1,9 GHz Cortex-A55
 Adreno 642L GPU
 6 nm

Exynos 1380 : 4x2,4 GHz Cortex-A78
 4x2,0 GHz Cortex-A55 
  Mali-G68 MP5
 5 nm

Sayısal değerlere baktığımızda iki işlemci de aynı çekirdekleri farklı hız değerlerinde kullanmış. Burada Exynos, çekirdek hızlarını daha yüksek tutmuş. Üstelik litografisi daha düşük yani daha az enerji ile çoklu çekirdekte daha fazla performans sunacak. Grafik işlemcisinde çok belirgin bir farklılık oluşmasa da Snapdragon 778G daha avantajlı. Bu iki işlemcinin test sonuçları tek çekirdekte yaklaşık olacaktır ama çoklu çekirdekte Exynos, arka planda işlem yapma konusunda biraz daha avantajlı durumda. Galaxy A34, işlemcisi yüzünden tüm bu cihazların biraz daha altında kalacak ama maliyeti göz önünde tutulursa hem enerji verimliliği hem kategorisindeki hızı ile memnun edecektir. Eğer bu cihazda aynı maliyetle bir Snapdragon işlemci kullanılacak olsaydı bu Snapdragon 778G olmazdı, ya 7xx serisinin eskimiş bir modeli ya da 6xx serisinden bir işlemci olurdu. Galaxy A34 taliplileri de Dimensity 1080 yerine eski bir Snapdragon 7xx veya Snapdragon 6xx istemezlerdi.

Exynos'un kötü bir ünü var. Ancak Exynos geçmişte amiral gemisi seviyesindeki işlemcilerde defalarca Snapdragon'u alt etmeyi başardı. Eskiden Mongoose adlı özelleştirilmiş çekirdeklerini kullanırken Snapdragon'un da kullandığı Cortexlere geçti. Bu süreçte Snapdragon da kritik sorunlara yol açabilen işlemciler üretti. Fakat hiçbirinde Snapdragon, Exynos kadar kötülenmedi. Ya da daha ucuz ve daha performanslı olmasına rağmen bazı MediaTek işlemciler, hâlâ iki nesil önceki Snapdragonların tercih edilmesi sebebiyle hiç kullanılmadı. 

Telefon alacaklar, nasıl bir yol izlemelidir?
• Üst düzey bir telefon alıyorsanız tercihinizi Snapdragon'dan yana kullanabilirsiniz. Özellikle fotoğraf işleme hususunda Snapdragon ön plana çıkmakta. Fakat bu düzeydeki Exynos işlemciler kesinlikle hafife alınmamalı. Özellikle haberleri yeni yeni gelmeye başlayan Exynos 2300 gibi işlemciler amiral gemisini taşıyacak kadar kuvvetlidir.

• Eğer orta sınıf bir telefon alacaksanız Exynos veya Snapdragon diye ayrım yapmanıza gerek yok. Alacağınız telefondaki işlemcinin kronik bir sorununun olmamasına dikkat edin, yeterlidir. Bu seviyedeki Snapdragonlar size amiral gemisi peformansı vadetmez. Hele Snapdragon 732G gibi bir işlemciye denk gelirseniz üzülebilirsiniz çünkü bu işlemci bazı modellerde kasmalara ve takılmalara, oyunlarda düşük performans almaya neden olmuştu. Bir telefonda Exynos veya MediaTek var diye o telefondan uzaklaşmayın. Bu telefonların performansı, Snapdragonlu benzer cihazlardan çok da aşağı kalmaz. Üstüne maliyeti daha düşük olur. Yani kalkıp Galaxy A54 Exynos kullandı diye bu cihazı A52s'den aşağı görmeyin.

• Giriş seviyesi bir cihaz alacaksanız Snapdragon çok seçenek sunmaz. Eski 4xx serisi artık fazla kullanılmıyor. Snapdragon 6xx serisini de maliyeti yüzünden önermiyorum. Bunun yerine Exynos ve MediaTek cihazlar tercih edilebilir. Giriş seviyesi cihazların günlük işlemlerde yavaşlama ve donma yaratmak gibi belirgin kriterleri olmalıdır. Oyunda donma, iyi fotoğraf işlememe gibi şikâyetleri bu cihazlar her marka işlemci ile ister istemez gösterirler.

Sonuç Olarak
Snapdragon işlemciler kalitelidir ama kusursuz değildir. Geçmişte çok kez gördük. Ayrıca Exynos işlemciler de dudak bükülecek işlemciler değildirler. Özellikle orta sınıf telefonlarda Exynos kullanılması müşterilerin avantajınadır. 

Sabırla okuduğunuz için teşekkür ediyorum. 

22 Comments
Galaxy A
exynos daha iyi ve hiç üzmedi beni.Sadece şarj sıkıntısı oluşuyor onu da powerbank ile sıkıntı etmiyorum.
Karga
Active Level 8
Galaxy A
İnşallah üzmemeye devam da ederler. Bu arada cihaz modeliniz nedir?
Galaxy A
Şu an M12 ve Note 4 kullanıyorum.
Karga
Active Level 8
Galaxy A
Note 4 en sevdiğim cihazlardandı. Kullanan bir büyüğümüz vardı, onda gördükçe telefona hayran olurdum. Hele birinde Note Edge görmüştüm, aklım çıkmıştı.
Galaxy A
edge modeline hayran olmuştum özellikle 2.7 işlemci ve edge ekranına bayılmıştım ama sonra baktım şarj sıkıntısı ve kullanımın note 4'e göre daha zor olması iyiki note 4 almışım dedirtmişti.
Karga
Active Level 8
Galaxy A
Hâlâ kullanıyorsunuz, tebrik ediyorum.
Galaxy A
Note 4 sadece 2 senede bir batarya değişimi 1 kere de ekran altında ince bir panel değişti ama hiç amoled yanıgı ve hayalet ekran sorunu olmadı.
Galaxy A
Sd işlemciler uzun ömürlüdür hemen yıpranmıyor onun için tercihim SD yanından
Karga
Active Level 8
Galaxy A
Hocam o, tam olarak kullanıcıya ve telefon üreticisine bağlı bir durumdur. 1,5 yılda çöpe dönen SD'li telefon da var 8 yıl kullanılan Exynos'lu da var. Hatta hâlâ aktif hâlde kullanılan S6, S7 gibi telefonlar görüyorum. Bence Exynos işlemciler de gayet uzun ömürlüdür. Ayrıca telefonlarımızın pek çoğu işlemcinin ömrünü tamamlaması nedeniyle değil; ekran, batarya gibi başka donanımların ömrünü tamamlaması dolayısıyla kullanılmaz olur. Anakart arızalarının da pek çoğu işlemci dışı nedenlerle ortaya çıkar. Saygılarımla...