cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Resolved! Solved

Original topic:

Artık Bulut Yedeklemeye İhtiyacımız Yok! Hızlı Yerel Senkron Aracı: Syncthing

(Topic created on: 06-13-2024 03:21 PM)
837 Views
Anonymous
Not applicable
Options
Galaxy A
Syncthing isimli yazılıma hiç denk geldiniz mi? Hızlı bir şekilde senkronizasyon sağlayan güçlü bir çapraz platform özgür yazılımdır. 

Google Drive ya da Microsoft One Drive gibi yazılımları elbette çok **bleep** kullanıyoruz. Bunlardan vazgeçmek isteyen dostlarımızı için harika bir konu olacağını düşünüyorum. 

İhtiyacımız olan sadece 2 adet cihaz. Her ikisi de telefon, bilgisayar ya da tabletiniz olabilir. Ancak ben Linux bilgisayarım ve Android cihazım üzerinden göstereceğim. Dilerseniz başlayalım:

Syncthing Nedir?

Syncthing aslen senkronizasyon aracıdır. Bulut yedeklemeden uzaktır. Cihazlarınız arasında senkronizasyonu Google Drive gibi bulut üzerinden sağlamak yerine yerel ağınız üzerinden sağlar. 

Bir ayar sayesinde her yerden kendi verilerinizs erişmenizi de sağlayacağız.

Neden Güvenelim?

Çünkü bu yazılım sadece cihazlarınız arasında iletişim kurmakta. Google gibi kendi sunucuları yok ve bağlantı sağlanan sunucu sadece sizin cihazlarınız oluyor.

Nasıl Kullanacağız?

Play Store üzerinden Syncthing artmasını yapın ve fotoğraftaki yazılımı indirin

image

Daha sonra bilgisayarınıza da aynı yazılımı indirin. Windows kullanan dostlarımız kurulum dosyasını indirip her şeye izin vererek kurulumunu yapabilirler.

Mac kullanan dostlarımızda aynı şekilde işlem yapabilirler.

Linux kullanan dostlarımız da şu komut ile indirebilirler:

Arch: sudo pacman -S syncthing 
Debian & Ubuntu: sudo apt install syncthing
Fedora: sudo dnf in syncthing 

Başka bir Android ya da iOS cihazınıza mağazadan indirerek devam edebilirsiniz.

Kurulumdan sonra yazılımı çalıştırın. Windows Mac ve Mobil cihazlarda direkt olarak üzerine tıklayarak çalıştırın. Linux cihazlarda uç birim üzerinden ' syncthing ' yazarak çalıştırın ve uç birimi kesinlikle kapatmayın.

Mobil cihazlarınızda görüntüsü fotoğraftaki gibidir.

image

Mobilde depolama izni dışında konum izni vermenize gerek yoktur. Ancak bildirim iznini ilk başta açık tutmalıyız

Bilgisayarda ise yazılım bir WEB sitesi gibi çalışıyor. Kullandığınız tarayıcıda localhost:8384 ya da 127.0.0.1:8384 artmasını yaparak ulaşabilirsiniz. Localhost olan siteler tamamen cihazınızda çalışır ve ek ayar yapmadığınız sürece dışa açılmaz. 

Görüntü fotoğraftaki gibidir

image

Şimdi geçelim senkronizasyona

WEB uygulamasından sağ üst köşede bulunan Eylemler yazısına tıklayın ve Kimliği Göster seçeneğine tıklayın 

image

Mobil cihazınızda kimliğe erişmek için sol üst köşede ki 3 çizgiye tıklayarak Cihaz kimliğini göster seçeneğine tıklayın.

image

Karşınıza bir QR kod ve kimliğinizi içeren kodun yer aldığı bir pop-up çıkacak. İster QR okutarak ister elle yazarak cihazınızı ekleyelim

QR okutarak ekleyelim 

Bilgisayar üzerinden kimliğimizi açık tutalım. Daha sonra Mobil cihazımızdan üst tarafta bulunan Klasörler sekmesinden hemen yanında bulunan cihazlar sekmesine girin. Burası bomboştur. Hemen dolduralım. Bu sekmedeyken sağ üst tarafta bulunan + işaretine tıklayarak fotoğraftaki ekrana ulaşın

image

Cihaz Kimliği tarafın elle yazı yazabilirsiniz. Ancak QR okutmak daha hızlıdır. Yazı kutusunun yanındaki QR işaretine tıklayarak açık olan Kimliği okutun

image

Ben burada size göstermek amacıyla kağıt tuttum. QR direkt okuyunca kimlik otomatik giriliyor.

Kimliği girdikten sonra dilerseniz isim verebilirsiniz. Daha sonra onaylayın ve işlemi bitirin.

Senkron edilecek klasörleri seçelim

Az önce terk ettiğimiz Klasörler sekmesine dönelim. Sağ üst tarafta bulunan + işareti ile ek klasör ekleyebilirsiniz. Ben hazırda bulunan Kamera klasörü üzerinden anlatacağım. 

İstediğiniz klasörü ekleyince karşınıza fotoğraftaki ekran gelecektir. Bu ekrandan senkronizasyon yapmak istediğimiz cihazı seçmeliyiz. Ben cihazımı PC olarak adlandırmıştım. Yanındaki butona basarak aktif ediyorum

image

Daha sonra bilgisayarımıza dönelim. Merak etmeyin son bir işlem kaldı.

Karşınıza fotoğraftaki gibi bir uyarı gelecektir. Bunu onaylayın

image

Cihaz ekle tuşuna basarak devam edin.

image

Yukaridaki ekran yabancı değil dostlarım. Cihaz Kimliği ve isim girmenizi isteyen ekran. Direkt kaydet diyerek çıkalım.

Cihazı ekledikten sonra yedeklenecek klasörün uyarısı da gözüktü. Ekle diyerek devam edelim.

image

Artık klasörü nereye yedekleyeceğini sormakta.

image

Klasör etiketini değiştirebilirsiniz. Klasör kimliği salttır. Klasör yolunda ise bana /home/picadro içerisinde Kamera klasörüne kaybedeceğini söylüyor. Yolu kendinize uygun değiştirebilirsiniz. Ben bu şekilde bırakıyorum. Daha sonra yedekleme başlıyor ve artık yerel ağımız üzerinden hızlı bir senkronizasyon devri başlamış bulunuyor

2 Solutions

Accepted Solutions
Solution
Galaxy A
Bilgilendirme için teşekkürler Ama çok uzun işlem hocam Her seferinde bunları yaparsak Buluta yedeklemek daha pratik 😊

View solution in context

0 Likes
Solution
Anonymous
Not applicable
Galaxy A
Hocam internette bu konuyla ilgili biraz araştırma yaptım. FreeFileSync adlı açık kaynaklı ve ücretsiz bir yazılım da aynı görevi görüyormuş. Gerçek zamanlı senkronizasyonu da destekliyor.

Tabi bu uygulama kadar işlevsel mi, onu tam anlayamadım doğrusu

View solution in context

0 Likes
23 Comments
Anonymous
Not applicable
Galaxy A
eline sağlık 😊👍🙏
0 Likes
Anonymous
Not applicable
Galaxy A
Teşekkürler hocam 🙏🏻
Anonymous
Not applicable
Galaxy A
Bir sorum olacak, mesela önce evdeki WiFi ile bunu kullanmaya başladım. Ama sonra başka bir yere gittim ve oradaki WiFi ile bunu kullanmak istediğimde ekstra bir ayar yapmam gerekiyor mu?
0 Likes
Anonymous
Not applicable
Galaxy A
Evet mobil tarafından dış ağlar seçeneği vardı sanırım onu aktif etmelisiniz
Anonymous
Not applicable
Galaxy A
Tamamdır teşekkür ederim 🤩
0 Likes
Anonymous
Not applicable
Galaxy A
Rica ederim hocam
Anonymous
Not applicable
Galaxy A
Bu arada konuların çok güzel ama forum tarafından yeterince ilgi görmüyor bence
0 Likes
Anonymous
Not applicable
Galaxy A
Herkesin ilgisi olmak zorunda değil hocam. Yarın bir gün sizinde ilginizi çekmeyen bir konu paylaşabilirim. Amacım herkese hitap etmek
Anonymous
Not applicable
Galaxy A
Hocam ilgi çekmekten ziyade, öğrenmek de önemli. Hiç belli olmaz, hayatın bir alanında illa ihtiyacımız olur bu tür bilgilere
0 Likes