Original topic:

google’ın apk yüklemeyi kısıtlaması karşısında samsung’un rolü ne olacak?

(Topic created on: 04-12-2026 11:22 PM)
250 Views
blondeleopard
Active Level 2
Options
Diğer

son zamanlarda google’ın android tarafında getirmeyi planladığı “developer verification” sistemi baya tartışılmaya başlandı. özellikle apk (sideload) yükleme konusunda ciddi değişiklikler olacağı konuşuluyor.

google’ın söylediği şey net:
apk yükleme tamamen kaldırılmayacak. yani play store dışından uygulama kurmak teknik olarak mümkün olmaya devam edecek. ama aynı zamanda yeni sistemle birlikte uygulamaların doğrulanmış geliştiricilere ait olması gerekecek ve doğrulanmamış kaynaklardan yükleme süreci daha zor hale gelecek.
burada asıl tartışma şu noktada başlıyor:
bu gerçekten sadece güvenlik için mi yapılıyor, yoksa android ekosistemini daha fazla kontrol altına almak için mi?
çünkü bir yandan bakınca mantıklı:
zararlı yazılımlar, sahte uygulamalar, dolandırıcılık vs. android’de ciddi bir problem ve google bunu azaltmak istiyor.
ama diğer yandan:
bağımsız geliştiriciler, açık kaynak projeler (mesela f-droid tarafı) bu durumu “özgürlük kısıtlaması” olarak görüyor. geliştiricilerin google’a kimlik vermek zorunda kalması ve dağıtımın dolaylı olarak google kontrolüne girmesi, sideload mantığını zayıflatıyor.
peki samsung burada ne yapacak?
açık konuşmak gerekirse samsung bu işin karar vericisi değil. android’i google geliştirdiği için, böyle bir sistem geldiğinde samsung cihazlarda da büyük ölçüde aynı şekilde uygulanacak. yani galaxy cihaz kullanmak bu kurallardan kaçmayı sağlamayacak.
samsung’un yapabileceği şeyler daha sınırlı:
arayüz tarafında (one ui) bu süreci nasıl göstereceği
knox gibi ekstra güvenlik katmanları eklemek
belki bazı durumlarda süreci daha da sıkılaştırmak
ama “ben bu kuralı uygulamıyorum” deme şansı pek yok gibi.
şahsi olarak bana şu soru daha önemli geliyor:
bugüne kadar android’i android yapan şeylerden biri, istediğin apk’yı kurabilme özgürlüğüydü. bu sistemle birlikte bu özgürlük tamamen gitmese bile, ciddi şekilde törpülenmiş olacak gibi duruyor.
siz ne düşünüyorsunuz?

kaynaklar:
android developers blog (android security ve developer verification yazıları)
google developer verification sayfası
f-droid blog ve open letter 
6 Comments
Diğer
İnşallah samsung android yerine kendi yazılımını yapar da kurtuluruz google saçmalıklarından
TheTailor
Expert Level 4
Diğer
+1000
KEMSA
Expert Level 2
Diğer
Merhaba,
Samsung kendi mesaj uygulamasını bile 6 ay sonra kaldıracağı hakkında ön bilgi yayınlarken kendi yazılımını yapabilmesi hiç akla yatkın gelmiyor.
KEMSA
Expert Level 2
Diğer
Aynı Apple gibi doğrusu da bu olsa gerek, devamlı android yazılımlarda store larden yüklenen (apk) larda sorun çıkıyor hiç iphone de app storeden yüklenen uygulama larda sorun çıkıyor mu?.
Yapılmak istenen şey her ne kadar Android'i Android olmaktan çıkaracak gibi görünse de doğru gibi.
blondeleopard
Active Level 2
Diğer
ios örneği üzerinden “apk sorun çıkarıyor o yüzden kısıtlama iyi” demek bence tamamen yanlış bir bakış açısı.

android’de apk kaynaklı sorunların sebebi sistemin açık olması, evet. ama bu bir “hata” değil, bilinçli bir tercih. kullanıcı isterse play store dışından uygulama kurabilir, isterse kurmaz. bu özgürlüktür. ios’ta bu seçenek yok diye daha iyi olduğu anlamına gelmez, sadece daha kapalı olduğu anlamına gelir.

“iphone’da sorun çıkmıyor” demek de doğru değil. app store’da da zararlı ya da problemli uygulamalar geçmişte defalarca görüldü. sadece apple daha sıkı kontrol ettiği için kullanıcıya daha az yansıyor. yani sorun yok değil, görünürlüğü düşük.

google’ın şu an yaptığı şey güvenlik adı altında bu özgürlüğü kısıtlamak. evet, güvenlik önemli ama çözüm herkesi aynı kapalı sisteme zorlamak olmamalı. bugün apk’yı zorlaştırırsın, yarın tamamen engellersin, o zaman android ile ios arasında ne **bleep** kalır?

android’i android yapan şey zaten bu esneklik ve kontrol. bunu azaltmak uzun vadede kullanıcıya değil, sadece platform sahibine yarar.

kısacası mesele “apk sorun çıkarıyor mu” değil, kullanıcıya ne kadar kontrol bırakılacağı. ben açık sistemin korunması gerektiğini düşünüyorum
KEMSA
Expert Level 2
Diğer
Tabii ki sizin de görüşlerinize saygı duyuyorum, ama genel olarak kullanıcılar telefonlarında güvenliğe önem veriyor tabii ki tercih meselesi herkesin fikrine saygı duyuyorum, o zaman diyelim ki herkesin gönlüne göre olsun .
İyi geceler dileklerimle.
0 Likes