- Mark as New
- Bookmark
- Subscribe
- Subscribe to RSS Feed
- Permalink
- Report Inappropriate Content
Tizen, Samsung tarafından geliştirilen, açık kaynak kodlu ve Linux tabanlı bir işletim sistemidir.
Genellikle akıllı telefonlardan ziyade şu ekosistemlerde karşımıza çıkar:
- Akıllı Televizyonlar: Samsung marka akıllı TV'lerin neredeyse tamamında ana işletim sistemi olarak kullanılır.
- Giyilebilir Teknolojiler: Samsung’un eski nesil akıllı saatlerinde (Galaxy Watch 4 öncesi) kullanılmıştır.
- Beyaz Eşyalar: Akıllı buzdolapları, çamaşır makineleri ve diğer IoT (Nesnelerin İnterneti) cihazlarında tercih edilir.
Öne çıkan özelliği: Düşük donanım kaynaklarıyla bile oldukça hızlı, akıcı ve enerji verimliliği yüksek bir performans sergilemesidir.
Tizen'in en temel özelliklerini şu şekilde özetleyebiliriz:
Hız ve Akıcılık: Linux tabanlı hafif yapısı sayesinde düşük donanımlarda bile takılmadan çalışır.
Geniş Ekosistem: TV, akıllı saat, buzdolabı ve klima gibi çok çeşitli cihazlarda kullanılabilir.
Enerji Verimliliği: Pil ömrünü ve güç tüketimini optimize eden bir yapıya sahiptir.
SmartThings Uyumu: Samsung cihazlarının birbiriyle kontrol edilmesini ve haberleşmesini kolaylaştırır.
HTML5 Desteği: Uygulama geliştirmeyi kolaylaştıran modern web standartlarını destekler.
Mimari ve Performans
Linux Tabanlı: Açık kaynaklı Linux çekirdeği üzerine kuruludur, bu da sisteme esneklik ve kararlılık sağlar.
Düşük Kaynak Tüketimi: Android'e kıyasla daha hafif bir sistemdir. Daha düşük RAM ve işlemci gücüyle akıcı bir kullanıcı deneyimi sunar.
Hızlı Önyükleme: Cihazların çok hızlı açılmasını ve uygulamalar arası geçişin seri olmasını sağlar.
2. Çok Yönlü Ekosistem (Cihaz Desteği)
Coklu Profil Desteği: Sadece telefonlar için değil; TV, saat, beyaz eşya ve otomobil içi eğlence sistemleri gibi çok farklı ekran boyutlarına ve donanımlara uyum sağlar.
IoT Entegrasyonu: Samsung'un SmartThings ekosistemiyle tam uyumludur, akıllı ev cihazlarının birbiriyle konuşmasına olanak tanır.
3. Geliştirici ve Arayüz Esnekliği
Web Teknolojileri: Uygulama geliştirmek için HTML5, CSS ve JavaScript gibi yaygın web dillerini destekler. Bu, geliştiricilerin uygulama port etmesini kolaylaştırır.
Tizen .NET: Microsoft ile yapılan iş birliği sayesinde C# ile uygulama geliştirme desteği sunar.
Özelleştirilebilir Arayüz: Üreticiler, cihazın türüne göre arayüzü (UI) tamamen kendi ihtiyaçlarına göre şekillendirebilir.
4. Güvenlik ve Enerji
Knox Desteği: Samsung’un yüksek güvenlikli Knox mimarisi Tizen üzerinde de çalışarak verilerin korunmasını sağlar.
Güç Tasarrufu: Özellikle giyilebilir cihazlarda pil ömrünü optimize eden gelişmiş bir güç yönetim sistemine sahiptir.
Özetle Tizen; hız, enerji verimliliği ve cihazlar arası geniş uyumluluk odaklı bir işletTizen hakkında bilmen gereken diğer önemli noktalar da şunlar:
Tizen hakkında bilmen gereken diğer önemli noktalar da şunlar:
Açık Kaynaklıdır: Sadece Samsung'a özel gibi görünse de, aslında herkesin geliştirmeye katkı sağlayabileceği özgür bir yazılımdır.
Android ile Farkı: Android kadar geniş bir uygulama marketine sahip değildir; bu yüzden telefonlardan ziyade, belirli görevleri yapan akıllı cihazlarda (TV gibi) daha başarılıdır.
Görsel Denetim: "Smart Hub" adı verilen arayüzü sayesinde, Samsung TV’lerde içeriklere (Netflix, YouTube vb.) tek bir şeritten çok hızlı ulaşmanı sağlar.
Sesli Asistan Desteği: Bixby ile tam entegre çalışır; cihazları sesle kumanda etmene olanak tanır.
Sektörel Kullanım: Sadece evde değil, mağazalardaki dijital tabelalarda (Digital Signage) ve bazı araç içi sistemlerde de yaygın olarak tercih edilir.im sistemidir.
Tizen hakkında bahsedebileceğimiz diğer teknik ve stratejik detaylar şunlar:
* **Çapraz Platform Desteği:** Tizen, farklı cihaz türleri (saat, TV, telefon) arasında aynı kod altyapısının kullanılmasına izin verir. Bu, bir geliştiricinin yazdığı uygulamanın küçük düzenlemelerle farklı cihazlara taşınabilmesini sağlar.
* **Web-Centric (Web Odaklı) Yapı:** Uygulamaların çoğu HTML5 tabanlıdır. Bu da sistemin internet tabanlı içerikleri ve servisleri çok daha hızlı ve düşük gecikmeyle çalıştırmasına yardımcı olur.
* **Gömülü Sistem Uzmanlığı:** Sadece tüketici elektroniği değil, endüstriyel cihazlarda da kullanılır. Örneğin; akıllı sayaçlar veya hastane içi bazı medikal görüntüleme arayüzleri Tizen tabanlı olabilir.
* **Zengin Multimedya:** Özellikle Samsung TV’lerdeki yüksek çözünürlüklü görüntü işleme (4K/8K) ve gelişmiş ses teknolojilerini (Dolby Atmos desteği gibi) donanımla en verimli şekilde eşleştiren yazılım katmanına sahiptir.
* **Güvenli Önyükleme (Secure Boot):** Cihaz açılırken yazılımın orijinal olup olmadığını kontrol eder. Bu sayede sisteme dışarıdan yetkisiz müdahale edilmesini veya zararlı yazılım sızmasını engeller.
Tizen bir bilgisayar veya telefon işletim sistemi (Windows veya Android gibi) olmadığı için internetten indirip herhangi bir cihaza doğrudan kuramazsınız. Tizen'in kullanım şekli ve indirme seçenekleri amacınıza göre değişir:
1. Son Kullanıcıysanız (Cihaz Sahibi)
Tizen, cihazlara üretim aşamasında yüklenir. Eğer bir Samsung akıllı televizyonunuz veya eski bir Galaxy saatiniz varsa, Tizen zaten içindedir.
*Güncelleme:** Ayarlar > Destek > Yazılım Güncelleme adımlarını izleyerek mevcut sürümü güncelleyebilirsiniz.
2. Geliştiriciyseniz (Uygulama Yapmak İstiyorsanız)
Tizen için uygulama geliştirmek veya sistemi incelemek istiyorsanız, bilgisayarınıza **Tizen Studio** kurmanız gerekir.
Nereden İndirilir:** developer.tizen.org adresinden resmi SDK'yı (Yazılım Geliştirme Kiti) indirebilirsiniz.
Ne Yapabilirsiniz:** Bu araçla birlikte gelen Emulator** (Sanal Cihaz) sayesinde, bilgisayarınızda sanal bir Tizen TV veya saat çalıştırabilirsiniz.
3. Meraklısıysanız (Custom ROM vb.)
Tizen açık kaynak kodlu olduğu için kaynak kodlarına **tizen.org** üzerinden erişilebilir. Ancak bu kodları bir telefona veya tablete yüklemek çok ileri düzey teknik bilgi gerektirir ve genellikle cihazın garanti dışı kalmasına ya da bozulmasına neden olur.
Özetle:** Bir "kurulum dosyası" olarak değil, sadece geliştiriciler için bir "geliştirme ortamı" olarak bilgisayara indirebilir
Tizen işletim sistemi, başlangıçta sadece Samsung cihazlarına özel olsa da günümüzde farklı markalarda da karşımıza çıkmaktadır. Şu an piyasada Tizen kullanan başlıca TV seçenekleri şunlardır:
### 1. Samsung Modelleri (Ana Kullanıcı)
Samsung'un neredeyse tüm güncel akıllı televizyonları Tizen OS ile çalışır. 2026 yılı itibarıyla öne çıkan seriler şunlardır:
* **OLED Serisi:** S99H (Amiral gemisi), S95H, S90H ve daha uygun fiyatlı olan S85H modelleri.
* **Neo QLED ve QLED:** QN900, QN800 (8K) ve QN90, QN85 (4K) serileri.
* **Crystal UHD:** Daha bütçe dostu olan CU ve DU serisi modeller.
* **Lifestyle Serisi:** Tablo görünümlü **The Frame**, dikey dönebilen **The Sero** ve dış mekan için üretilen **The Terrace**.
### 2. Diğer Markalar (Lisanslı Kullanıcılar)
Samsung, Tizen işletim sistemini diğer üreticilerin kullanımına da açmıştır. Bu kapsamda Türkiye'de ve dünyada şu markaların bazı modellerinde Tizen yüklü olarak gelebilmektedir:
* **Sunny:** Türkiye'de Tizen işletim sistemini kullanan yerli markalardan biridir.
* **Axen:** Sunny bünyesinde üretilen bazı modellerde Tizen mevcuttur.
* **Atmaca Elektronik Markaları:** Bazı **Onvo** modellerinde (WhaleOS dışında) Tizen seçenekleri sunulabilmektedir.
* **Global Markalar:** Bauhn, Linsar ve Akai gibi markalar da belirli bölgelerde Tizen işletim sistemli televizyonlar üretmektedir.
**Neden Tizen tercih edilir?** Eğer bir Samsung telefonunuz veya akıllı ev cihazınız (buzdolabı, klima vb.) varsa, Tizen TV'ler bu cihazlarla **SmartThings** üzerinden çok daha hızlı ve uyumlu şekilde çalışır. Ayrıca 2026 modelleriyle birlikte Samsung, bu televizyonlara **7 yıl boyunca işletim sistemi güncelleme desteği** vereceğini
duyurmuştur.
- Mark as New
- Subscribe
- Subscribe to RSS Feed
- Permalink
04-23-2026 12:09 AM in
Diğer- Mark as New
- Subscribe
- Subscribe to RSS Feed
- Permalink