cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Original topic:

Telefonunuzu Güncellemezseniz Ne Olur?

(Topic created on: 04-10-2023 04:02 PM)
Karga
Active Level 10
Options
Diğer

Cihazınıza gelen güncellemeyi kurmak istemediniz çünkü güncellemenin cihazı bozacağından endişe ediyorsunuz. Ya da cihazınızın güncelleme desteği sona erdi ve telefonunuz mecburen eski sürümlerde kaldı. Bu durumlarda ne olur? Bu soruların yanıtını verebilmek için önce güncellemelerin avantajlarını ve olası dezavantajlarını sıralayalım.

image

Güncellemeler Telefona Ne Kazandırır?
1. Her güncellemenin en önemli işlevi telefona yeni özellikler kazandırmasıdır.
2. Güncellemeler görsel yenilik sağlar ve kullanıcı ile arayüz arasındaki deneyimi geliştirir. 
3. Güncellemeler telefonun daha kararlı ve verimli çalışmasını sağlar. 
4. Güncel kalan telefonlar, güvenlik risklerine karşı daha korunaklıdır. 
5. Güncellemeler, önceki sürümde yer alan hataları ortadan kaldırır. 
6. Güncel telefonların uygulama desteği daha kapsamlıdır. 

Bu tabloya göre her güncellemenin cihazımızı geliştirmesi ve işlevini mükemmel yapmasını sağlaması gerekir. Ama bu çoğu zaman gerçekleşmez. Çünkü güncellemeler zaman zaman bazı sorunlar içerir. 

Güncellemelerin Yaratabileceği Sorunlar
1. Kararlılık beklerken güncelleme ile performans kaybı yaşayabilirsiniz. Güncellemeler bazen pil ve uygulamalara olumsuz etki eder. Hatta cihaz genel ifadeyle "tuğla"ya dönüşür.
2. Güncel cihazlar bazen henüz optimize edilmemiş uygulamaları desteklemez. Önceden oynadığınız oyunu artık sorunlar eşliğinde oynarsınız. Ya da bir uygulama indirmek isterseniz uyarı alırsınız.
3. Aylarca büyük umutlarla beklediğiniz güncellemeler bazen önemli bir özellik getirmez. Üstelik aynı arayüzle karşınıza çıkar. Ya da bazen gelen özellikler cihazı kullanmayı olumsuz etkiler. 
4. Güncelleme kusursuz bile olsa düşük donanımlı cihazlar eski performanslarını kaybedebilir. 

Bu durum da bazı kullanıcılar haklı olarak cihazlarını güncellemekte tereddüt eder. Peki bu bir sorun teşkil eder mi? Cevabı: Hem evet hem hayır. 

Evet, güncellemeleri kurmamak sorun yaratabilir. Çünkü her güncelleme, önceki sürümün açıklarını kapatmaya da yarar. İndirdiğiniz bir uygulama ya da kurduğunuz bir APK, cihazınızı sizden habersiz sömürüyor olabilir. Veya alakasız reklamlar görürsünüz. En kötüsü de telefonda hiç kurmadığınız oyunlarla veya uygulamalarla karşılaşabilirsiniz. Bu sorunlar düşük ihtimalle başınıza gelir fakat gelirse de canınızı sıkar. Yeni özelliklerden mahrum kalmak, belki de telefonu var olan sorunlarla kullanmak da cabasıdır. Bu tip sıkıntılara mağdur kalmamak için güncelleme yapmak akla ilk gelen yollardandır.

Hayır. Telefonunuz zaten gayet kararlı çalışıyorsa güncelleme yapmamak pek de sorun olmaz. Ama bu, gelen güncellemenin özelliğine de bağlıdır. Eğer gelen güncelleme mesela pil sorunu, telefonu kasılması gibi şikâyetler yaratmışsa güncelleme yapmamak veya bir süre beklemek daha makul sayılabilir. Ya da telefonunuzun donanımı giriş seviyesindeyse ve siz cihazı birkaç uygulamaya giriş yapıp "Alo!" demek maksadıyla kullanıyorsanız güncelleme sizin için şart değildir. 

Belki de S7, S6, J5 gibi eski ama hâlâ işinizi gören telefonlar kullanıyorsunuzdur. Siz isteseniz de telefonunuza güncelleme gelmiyordur. İster S22 olsun ister A12 isterse de J3. Güncel olmayan bir cihazı kullanırken güncel cihaz kullananlara göre her zaman iki kat dikkat etmeniz gerekir. APK kurarken, Play Store'dan uygulama indirirken, uygulamalara izin verirken, banka ödemelerinizi yaparken... Çoğu kullanıcı güncel olmayan cihazlarda sorun yaşamaz fakat bu sizin sorun yaşamayacağınızı garanti etmez. Bu yüzden imkân varsa telefonunuzu her zaman güncel tutmalı veya güncelleme alan cihazlara geçmelisiniz. 

Güncellemeleriniz başarılı, gününüz güzel olsun!

15 Comments
BurakTunç
Expert Level 3
Diğer
Çok net ve anlaşılabilir içerikler yapıyorsun. Özellikle son içeriklerin çok güzel olmuş. Gönderilerini düzenli olarak beğendim tek kişi sensin. Sırf sevdiğim için değil beğeninin hakkını veriyorsun yani. Artık "Karga"yı görünce gönderiyse kaliteli içerik, yorumsa bilirkişi diye algı oluşuyor.😅
Karga
Active Level 10
Diğer
Güzel düşüncelerin için çok teşekkür ediyorum. İnşallah birkaç kişinin bile olsa işine yarıyorumdur.
Arif33332
Active Level 6
Diğer
Arkadaşım çok bakmaz böyle şeylere pek anlamazda zaten öylesine kullanır telefonu mi9se kullanıyor 5 yıldır. Kaç tane android güncellemesi gelmesine rağmen ilk günkü gibi Android 11 de kullanıyor. 48mp kamerasıyla güzel fotolar çekiyor ve hala canavar gibi çalışıyor diyor 😄
Karga
Active Level 10
Diğer
Cihazdan ve yazılımdan memnunsa ne mutlu kendisine! Şunu da f a r k ettim ki MIUI kullanıcıları güncelleme yaparken çok daha çekimser davranıyorlar. Yakın çevremdekileri görünce arkadaşınıza hak veriyorum.
Arif33332
Active Level 6
Diğer
Birde bunlarda yazılımı sunup sonra geri çekme oluyor. Sonra tekrar yayınlıyorlar gelen tepkilere göre gözden mi geçiyor tekrar nedir artık
Frk12
Active Level 10
Diğer
Reis valla ben de güncel tutarım normalde ama bu 5.1 her s20 fe de aynı sonucu vermedi olumsuz bir durumla karşılaşmamak için kurmadım indirik şekilde duruyor birkaç yıl kurmam herhalde 🤣 gönderi başarılı olmuş
Karga
Active Level 10
Diğer
Teşekkür ediyorum. Ayrıca size hak da veriyorum. Güncel olsun diye cihazı perişan etmeye gerek yok.
Frk12
Active Level 10
Diğer
Otomatik indirme açıkmış maalesef kapatmayı unuttum 5.1 indirik duruyor kurmadım kurmam da ama arada zınk diye ekrana geliyor güncelleme sayfası o kötü işte yanlışlıkla basmam umarım
Karga
Active Level 10
Diğer
İnşallah bildirim uykulu saatte denk gelmez. Ama kurarsanız da çok sorun yaşamazsınız diye düşünüyorum.