cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Original topic:

Siber Saldırıya Uğradıysak Ne Yapmalıyız?

(Topic created on: 08-08-2024 12:21 PM)
619 Views
Anonymous
Not applicable
Options
Diğer
Dostlar ben bir siber güvenlik uzmanı değilim fakat 4 yıllık bilişim güvenliği üniversite bilgisi ve yıllardır var olan tecrübem ile sizlere yol göstermek isterim.

Başlamadan önce bu herkesin başına gelmesi muhtemel bir mevzudur. Umarım böyle bir durumla karşılaşmazsınız

image

Öncelikle siber saldırıyı neler tetikleyebilir bunu öğrenelim:

- Linke Tıklamak

Bu bilinçsiz bir kullanıcının kesinlikle başına gelebilir

- Uygulamalara Gereksiz İzin Vermek

Hadi ama... Bir resim uygulaması neden kişilerinize hatta konumunuza erişsin ki?

- Bilmediğimiz Uygulamalar Kullanmak

Yok mu şu Google... Verdi herkese özgürlüğü... İndir anam APK'yı...

Saldırı biçimlerine de bakalım:

- Ağ Bazlı Saldırı 

Bu bence en kötüsüdür dostlar. Ağ Bazlı Saldırıda bağlı bütün cihazlar etkilenebilir. Bu Ağ bazlı virüslerden çok görülür dostlar tüm ağa buluşarak bağlı bütün cihazları uçurabilir

- Cihaz Bazlı Saldırı 

Sadece cihazınıza Saldırı olduğundan kurtulması kolaydır. Hard Reset, en garanti baştan yazılım kurulumu ile kurtulmak daha kolaydır.

Uzatma, Ne Yapmalıyız?

Dostlar bir siber saldırıdan kurtuluş eğer karşı taraf kafaya koyduysa biraz zordur. Siber saldırıdan şüphelenilen anda:

- Ağ Bağlantısının Kesin!

Kesin ki daha fazla karşıdan saldırıya maruz kalmayın

- Cihazı Yerel Olarak Tanatın

Bir antivirüs yardımıyla cihazda sıradışı birşeyler dönüyor mu kontrol edin. Antivirüs birşey bulursa zaten engelleyecektir. Ancak cihazda gerçekleşen bir kod dizilimi olması biraz düşük ihtimaldir.

- Cihazı Yeniden Ağa Bağlayın

Ağınız da taransın. Büyük ihtimalle saldırı sadece internet bağlantısı ile gerçekleşir.

Birşey Yok! Ama Saldırı Altındayım!

Sakin olun dostlarım. Panik yapmayın. Eğer buluntu yoksa Ayarlar > Uygulamalar yolunu izleyerek garip bir uygulama görürseniz araştırın. Nedir ne değildir araştırın. 

Bildiğiniz bir uygulamadan da kaynaklı olabilir. Mesela geçtiğimiz ay başımıza gelen InatTV olayı gibi. Var olan tüm APK'ları kaldırın. Kaldırılmayan bir APK var ise zanlıyı bulduk demektir. Cihazı güvenli modda başlatarak uygulamayı kaldırabilirsiniz 

Düzelme görülmüyorsa cihazı sıfırlayın. Mümkünse aynı mail adresini kullanmayın. Ağınızı da sıfırlayın. Üzerinde bulunan Reset tuşu ile bunu yapabilirsiniz

Cihazı ve ağı sıfırladıktan sonra kurulum sonrası cihazınıza mutlaka güçlü bir Ağ Korumalı antivirüs İndirin. Gerekirse para verin. Mümkünse direkt ücretli sürümlere yönelin.

Kafama Takılan Şeyler Var...

Elbette sorularınızı yorumlarda görmek isterim. Sizlerin muhtemel sorularını yanıtlamak isterim

- VPN ile Hacklenebilir miyim?

- Ne olduğu belirsiz VPN'ler hacklenmenin en büyük etkenlerinden biridir. Bilindik Uygulamalar kullanırsanız problem olmayacaktır

- Samsung Cihazlar Ne Kadar Güvenli?

- Samsung'lar diğer markalara kıyasla daha güvenlidir dostlarım. Knox çok beceriklidir

- APK İndirmeyelim mi Yani?

- Dostlar yazımda belirsiz uygulamardan bahsettim. APK'lar güvenirliği kanıtlanmış mağazalardan indirildiği sürece genel olarak problem yaratmayacaktır

- Sana Niye Güvenelim?

- Kendimi kanıtlama çabasında bulunamam. Güvenip güvenmemek tamamen sizin kararınız ki benim buna saygı duymaktan başka seçeneğim yoktur

- Siber Şube Yardım Eder mi?

- Büyük ihtimalle sizi bunu yapanın bulunmasının imkansız olduğunu söyleyip göndereceklerdir

Dostlarım biraz esprili bir dil ile korkunun gereksiz olduğunu sizlere anlatmak istedim. Umarım bu bilgileri bir yerde kullanmak zorunda kalmazsınız. 

Şunu da belirteyim bu bilgilerin 100% işinize yarayacağı garantisini vermemem. En basit yoldan 

25 Comments
BurakTunç
Expert Level 5
Diğer
Hocam, Knox tam olarak ne işe yarıyor?
Diğer
Senin cihazını güvenliğini sağlıyor ve yazılım atılıp açılmadığını anlayabiliyor telefondan
0 Likes
BurakTunç
Expert Level 5
Diğer
Yahu güvenlik sağladığını ben de biliyorum, üstüne basa basa söylüyorlar zaten. Güvenliği sağlamak için ne yapıyor?
Anonymous
Not applicable
Diğer
Bir antivirüs mantığıyla çalışıyor diyebilirim hocam. Cihazda bütün uygulamaların denetimini yapıyor. Virüs vb. Şeyleri karantinaya alîyor
BurakTunç
Expert Level 5
Diğer
Hocam antivirüs gibi çalışıyorsa niye sadece yazılımla çözmemişler işi, niye çip eklemişler? Valla bu güvenlik çiplerinin olayını hiç anlayamadım.
0 Likes
Anonymous
Not applicable
Diğer
Hocam Antivirüsler yazılım bazlı olunca cihaz açılana kadar etki edemez. Çipe entegre olunca cihaz daha açılma komutu alınca çalışmaya başlar. Kendini gizleyen birşey olunca da daha cihaz açılırken tespit edilebilir
Diğer
Eline sağlık siberizm hocam👍😊
Anonymous
Not applicable
Diğer
Teşekkürler hocam 😊🙏🏻
AEFSANE
Expert Level 5
Diğer
Teşekkürler eline sağlık faydalı bir konu