Original topic:

Samsung'un Pil sorunu: Sorun ve Çözüm Nedir?

(Topic created on: 09-12-2025 11:39 AM)
246 Views
ᴇᴄʀɪɴ
Expert Level 5
Options
Diğer
Herkese Merhaba Members Ailesi, Bu gönderide Sürekli gördüğüm ve herkesin cihaz fârk etmeksizin yaşadığı sorunu detaylıca açıklayacağım

"Cihazım ilk başlarda iyiydi, ama şimdi daha kötü oldu"
"Bir güncelleme yaptım ve şimdi ekran sürem çok kötü"

1: OTA Flash Problemi

Android, cihazda güncelleme olduğu zaman /data kısmını koruyarak /system, /vendor gibi kısımlarda değişiklik yapar. Bu işleme aslında “incremental OTA update” denir. Fakat kullanıcı topluluklarında bu mantık çoğu zaman “dirty flash” olarak da adlandırılır.

Güncellemeler genellikle delta (parça bazlı) olarak yapılır. Yani tüm sistemi baştan yüklemek yerine sadece değişen bloklar yazılır. Bu yüzden dosya boyutu daha küçük olur.

Ama buradaki sıkıntılı sorun şu: OTA güncellemesi sırasında sadece belirli bölümler değişir ve bazı servis ya da paketler arasında eski verilerle uyumsuzluklar oluşuyor.

Burada “neden Samsung düzgün yapmıyor” diyorsanız iş o kadar kolay değil. Çünkü paket ve servisler arasındaki bağlantılar yüzbinlerce ve çok karmaşık. Bu yüzden bazı durumlarda tam uyum için sıfırdan kurulum (clean flash) daha sağlıklı olur. Ancak bu yöntemde /data da tamamen silinir ve tüm kullanıcı verileri sıfırlanır.

Şöyle örnek vermem gerekirse, cihazım için 3 farklı One UI 7 işletim sistemi var. Ben her birini sırayla dirty flash ile yüklediğimde 3. ROM’u yüklediğimde telefon “Telefon Kullanılamayacak kadar sorunlu” olmuştu.

Peki Bunun Çözümü ne?

Buradaki sorun, aslında tek başına Samsung değil, Android güncelleme mantığından da kaynaklı. Malum her ay cihaza güncelleme yaptığımız için bu durum yaşanabiliyor. Yani bunun kesin ve kalıcı bir çözümü yok. Tek çözüm, güncellemelerden sonra cihazı sıfırlamak ama bu da her kullanıcı için pratik değil.

Size tavsiyem, eğer kritik bir güvenlik açığı kapatılmıyorsa güvenlik güncellemelerini her ay yapmak yerine 3-4 ayda bir yapmanız ve yaptıktan sonra da sıfırlamanızdır.

Ben böyle mi uğraşmak zorundayım” diyorsanız, dirty flash yöntemini kullanmayan ve her güncellemenin daha büyük boyutlu olmasına rağmen sistem güncellemelerini genellikle daha sorunsuz uygulayan Apple cihazlarını tercih edebilirsiniz.

12 Comments
Siberizm
Expert Level 5
Diğer
Ben bunu 2 yıldır anlatmaya çalışıyorum. Ama Members'ın kitlesi sağolsun ne anlıyorlar ne anlamaya çalışıyorlar
ᴇᴄʀɪɴ
Expert Level 5
Diğer
Bende artık anlatmaktan yoruldum. Bu yüzden bunu yazdım batarya problemi yazan,birisi olduğunda direkt bu gönderinin linkini paylaşacağım detaylıca okurlar
Siberizm
Expert Level 5
Diğer
Okumayacak. Başka boş bir konu açıp burayı meşgul edecek
Veli1026
Active Level 7
Diğer
Yeterince açıklayıcı olmuş, anlamak isteyene tabii.
tsubasa20
Active Level 8
Diğer
bence ustad telefonu kutudan ciktigindaki yazilimi kullaniyorum ve guncellemeleri kapatiyorum kafam rahat yani
ᴇᴄʀɪɴ
Expert Level 5
Diğer
Oda bir yerde sıkıntılı. Bazen 0 gün açıkları çıkabiliyor ve sırf güncellemediğiniz halde hiçbirşey yüklememenize rağmen birden verileriniz çekilebiliyor. Bu açıklar sistem içinden olduğu için güncellemedikçe korunamıyorsunuz
tsubasa20
Active Level 8
Diğer
unlu biri olmadigim oltalama tekniklerini bildigim icin sorun yok benim icin
ᴇᴄʀɪɴ
Expert Level 5
Diğer
Yinede dikkat etmekte fayda var toplu oltalama saldırıları yada benzeri yapılıp veriler topluca paket halinde darkwebde satılabiliyor
tsubasa20
Active Level 8
Diğer
aynen dikatli olmakta fayda var