Original topic:

Rekabet Kızışıyor: Batının Kozları çine karşı artıyor!

(Topic created on: 09-09-2025 11:03 PM)
358 Views
ᴇᴄʀɪɴ
Expert Level 5
Options
Diğer

Herkese Merhaba members Ailesi! Uzun süredir yapmadığım belgesel havasında olan genel incelemelerin bugünki konusunda akıllı cihazlar konusunda ne gibi rekabet oluyor genel anlamda anlayacağım:

Öncelikle artık şunu bırakalım, yok elma, yok samsung daha iyi konusunu bir tarafa bırakma vakti. Bunun en büyük sebebi zaten hisse sahiplerinin %80ini alan grubun aynı olması. Yani samsung ve apple aynı kişinin elinde desek yalan olmaz. Zaten iki marka kendi aralarında gayet iyi yazılımları, donanımları yapıyor. İkisi arasındaki fârk gün geçtikçe azalmaya devam ediyor. Gittikçe Sanki aynı markanın farklı modelleri gibi olayına dönüyor. Yeni her anda gösterilen şey aslında "sahte rekabet" olduğunu unutmayın. Burada asıl rekabet onlarla, yani Çin markaları ile.

En önemli konu olan batarya konusunda çin markalarının elinde gidiyordu. Bunun yanında kamera, ekran gibi konularda çok ciddi ilerleme kaydettiler.

Uzun bir süre batı tarafı sessizliğini ilk önce google bugünde apple lansmanında bozdular, şubat ayında ise ikinci önemli lansmanı samsung'da göreceğiz.

Karşı taraftan gelen baskı artınca, bu iki şeye sebep oldu. Birincisi,Teknoloji paylaşımı, ikinci iseYıllardır sabit tuttuğu politikalarını değiştirmeye başlandı.

Mesela magsafe özelliği yıllarca apple'a özel birşeydi. Ancak şu an hem google cihazlarda, hemde S26 serisi ile magsafe özelliğini göreceğiz. Bunun yanında benzet tasarım ve teknolojileri kullanmaları buna bir örnek verilebilir.

İkinci önemli noktada ise, yıllardır elmanın 60hz politikasını bozdu. Bunun yanında saçma kısıtlamaları düz modelden kaldırdı.

Samsung'da şubat ayında yapacak lansmanda en büyük değişiklik olarak betarya, soğutma ve güç alanında ciddi güncelleme bekleniyor. Buda artık batarya kapasitesi dışında çinli cihazların iyi bir olduğu konu kalmayacak gibi gözüküyor. Ama aslında batarya kapasiteleri yüksek olsa berbat yazılımları yüzünden hala batı markaları ile benzer ekran süresini veriyor. Bakalım, bu rekabet nasıl ilerleyecek. Ne de olsa rekabet kullanıcıya yarar.

Peki sizin düşünceleriniz neler? Bu yarışmanın kazananı kim olacak? Siz hangi tarafın daha iyi olduğunu düşünüyorsunuz?

priv
Active Level 10
Diğer
Evet ama kullanıcıların Ai konusunda Apple a açtıkları kredi sonsuz değildir. Yine değinilmemiş bir şekilde. Yapmak istediği yapay zekayı da yapamıyor regülasyonlardan dolayı. Bundan sonra işi iyice zorlaşacak.
OğuzS25
Expert Level 5
Diğer
Siz ne düşünüyorsunuz Burç Bey 🤔
priv
Active Level 10
Diğer
17 hakkında mı Oğuz beycim?
OğuzS25
Expert Level 5
Diğer
Evet 😄
priv
Active Level 10
Diğer
Apple hedeflediği yapay zekayı yapabilirse geçmeyi düşünüyorum açıkçası. Ama bazı hak gaspı eğilimleri var. AB nin dediği gibi onlardan vazgeçmesi lazım. Eğer istediğimizde o talep ettiği tüm izinleri kapatmamıza izin verirse ve gerçekten yaşam asistanı şeklinde hayatımıza sokabilirse geçeceğim diyorum.
OğuzS25
Expert Level 5
Diğer
Yapacağını düşünüyorum apple'ın her zaman öncü olmuştur genelde ben şaşırdım geri kalmasına açıkçası
priv
Active Level 10
Diğer
Appleın yapmak istediği gerçekten kendine has bir Ai. Ama 7/24 mikrofona erişim, konum takibi istiyor. Üstelik kullanıcı kapatırsa Ai devre dışı kalacak diyor. Kişilerin gizliliğe geçtiği esnada hak kaybına uğramasını AB kabul etmiyor. Aksi durumu Apple kabul etmiyor. Düğüm oldu iş. Kısaca Apple ın yapmaya çalıştığı bugün yapılandan daha farklı. Ama yapamadı işte bir şekilde. Bana açıkçası o yaşam asistanı fikri daha cazip geliyor. Örneğin 2 hafta önce yemek yaparken bir şarkı çalmıştı çok beğenmiştim onu tekrar çal dediğimde çalacak. Ama işte bu sürekli mikrofon erişimi istiyor.
OğuzS25
Expert Level 5
Diğer
Bence süper bu yani tabiki kullanıcı gizlilik için bir erişimi kapatınca Ai tamamen gidiyorsa saçmalık ama o da muhtemelen apple'ın veri açligindan kaynaklı 🤣 AB çözer bu işi
priv
Active Level 10
Diğer
Kesinlikle aynı düşünüyorum. Kullanışlı bir asistana kim itiraz edebilir. Eğerki bir şekilde hayata geçirebilirse ozaman beklediğimize değdi cümlesini kurduracak insanlara. Bizlerinde kararları değişecek ki siz zaten çok sıcaksınız tutarlılığından dolayı Ios a
OğuzS25
Expert Level 5
Diğer
Evet 🤣 🤣 açıkçası oyle bir hedef varsa gercekten muthis.. şuan samsung(google) ai tarafında önde ama hiçbir özelliği kullanmıyorum desem yeridir arada birkaç soru sormak disinda gemini'a 😁 yani normal kullanicilar icin bence hiçbir artısi olmayan ozellikler hastası varsa bilmem 😃 ama apple gunluk hayata adapte ederse devrim olur ve birçok kullanici ceker diye düşünüyorum Dediğiniz gibi.. zaten bende yakınım diyebilirim ama şu fiyatlandirmalar cidden uzucu yani 800 dolarlık bir telefon icin