Original topic:

Rekabet Kızışıyor: Batının Kozları çine karşı artıyor!

(Topic created on: 09-09-2025 11:38 PM)
71 Views
ᴇᴄʀɪɴ
Expert Level 5
Options
Diğer

Herkese Merhaba members Ailesi! Uzun süredir yapmadığım belgesel havasında olan genel incelemelerin bugünki konusunda akıllı cihazlar konusunda ne gibi rekabet oluyor genel anlamda anlayacağım:

Öncelikle artık şunu bırakalım, yok elma, yok samsung daha iyi konusunu bir tarafa bırakma vakti. Bunun en büyük sebebi zaten hisse sahiplerinin %80ini alan grubun aynı olması. Yani samsung ve apple aynı kişinin elinde desek yalan olmaz. Zaten iki marka kendi aralarında gayet iyi yazılımları, donanımları yapıyor. İkisi arasındaki fârk gün geçtikçe azalmaya devam ediyor. Gittikçe Sanki aynı markanın farklı modelleri gibi olayına dönüyor. Yeni her anda gösterilen şey aslında "sahte rekabet" olduğunu unutmayın. Burada asıl rekabet onlarla, yani Çin markaları ile.

En önemli konu olan batarya konusunda çin markalarının elinde gidiyordu. Bunun yanında kamera, ekran gibi konularda çok ciddi ilerleme kaydettiler.

Uzun bir süre batı tarafı sessizliğini ilk önce google bugünde apple lansmanında bozdular, şubat ayında ise ikinci önemli lansmanı samsung'da göreceğiz.

Karşı taraftan gelen baskı artınca, bu iki şeye sebep oldu. Birincisi,Teknoloji paylaşımı, ikinci iseYıllardır sabit tuttuğu politikalarını değiştirmeye başlandı.

Mesela magsafe özelliği yıllarca apple'a özel birşeydi. Ancak şu an hem google cihazlarda, hemde S26 serisi ile magsafe özelliğini göreceğiz. Bunun yanında benzet tasarım ve teknolojileri kullanmaları buna bir örnek verilebilir.

İkinci önemli noktada ise, yıllardır elmanın 60hz politikasını bozdu. Bunun yanında saçma kısıtlamaları düz modelden kaldırdı.

Samsung'da şubat ayında yapacak lansmanda en büyük değişiklik olarak betarya, soğutma ve güç alanında ciddi güncelleme bekleniyor. Buda artık batarya kapasitesi dışında çinli cihazların iyi bir olduğu konu kalmayacak gibi gözüküyor. Ama aslında batarya kapasiteleri yüksek olsa berbat yazılımları yüzünden hala batı markaları ile benzer ekran süresini veriyor. Bakalım, bu rekabet nasıl ilerleyecek. Ne de olsa rekabet kullanıcıya yarar.

Peki sizin düşünceleriniz neler? Bu yarışmanın kazananı kim olacak? Siz hangi tarafın daha iyi olduğunu düşünüyorsunuz?

28 Comments
mfs_alpha
Expert Level 1
Diğer
Hocam ilk başta yazınız çok haklı ve iyi olmuş. Ama zaten yıllardır bu sektörde bir özellik bir cihaza eklenirse o özellik o markaya ait olmuyor ille herkes farklı adlarla ve azıcık bir değişim ile o özelliği alıyor. Elma nedense gerçekten politikaları yanlış olsa dahi bunları çok zor düzetiyorlar. Ipade hesap makinesi 10 yıldır gelmedi. Iphone 11den beri amolede geçilmemişti ve 60hz meselesi de bunlardan biri. Bekleyin hemen donanımsal **bleep** kapandı diyemeyiz Samsung ve Çinliler daha yeni cihazlarını tanıtmadılar. Gerçek **bleep** Samsungun sıradaki lansmanında anlaşılacaktır...
ᴇᴄʀɪɴ
Expert Level 5
Diğer
Google ve appleda güzel ilerlemeler var, aynısı samsung tarafında olacağını düşündüğüm için çin markalarına karşı güçlü etki oluşturacağını düşünüyorum. Tabi burada konu uymadığı için bahsetmedim ama bu sadece telefon markaları için değil. Son 3-4 yıldır yanlış politika uygulayan avrupa araç markaları bu ay öyle tanıtımlar yaptı ki çinli markaları(araba sektöründe) zorlamaya ve karşı güç olarak üstünlik sağlamaya çalıştığını görülüyor. O yüzden genel anlamda ciddi bir saldırı var diyebiliriz. Tabi çinliler buna nasıl karşılık verir, onu ileride göreceğiz, ama bence batı tarafının üstün gelmesi bence bizim için daha iyi olacaktır..
mfs_alpha
Expert Level 1
Diğer
Hocam sıkıntı şu ki eğer batı istese doğu inovasyonlarını durdurabiliyor. Baktılar Huawei aldı başını gidiyor hemen ambargo uyguladılar. Batı istese şuan tüm teknoloji sektörünü kendi eline alabilir. Ama hocam siz neden batının üstünlüğünün daha iyi olacağını düşünüyorsunuz?
ᴇᴄʀɪɴ
Expert Level 5
Diğer
Karşımızda bilinmeyen gelecek var, o yüzden tahmin yapmaktan başka birşey yapamıyorum. Zaten en başından beri çinli markalar yükselişte iken batının buna karşı bir atraksiyon davranacağını biliyordum oda olmaya başladı. Sadece tahmin ederek ve şu anki duruma bakarak yorum yapıyorum ama buda %100 doğru siye birşey yok. Beni sevindiren nokta şu, eskiden sadece batı daha hakimken her marka hiçbir düzgün yenilik yapmıyordu. Kendi aralarında sahte rekabet oluşturup daha az yenilik ile bunun ekmeğini yiyorlardı. Şimdi rakio tarafı güçlü ve el ele olunca(onun sebebi çinin sosyalist sisteminden ötürü bir markanın buluşu diğer tüm markalara kuşkusuz vermesinden kaynaklı) batı tarafıda artık ciddileşip el ele olmaya başladır. Ve beraber teknoloji daha hızlı geliştirip daha hızlı kullanıcılara sununca bize fayda sağlıyor, yıllardır olan tekelliğin azalması beni mutlu ediyor şahsen
mfs_alpha
Expert Level 1
Diğer
Hocam ama bunun Çinli markalar ile bir alakası var mı çok bilmiyorum. Batının karşısına yine bir batı rakibi çıksa bu sefer markalar kendi aralarında bir rekabete girecekti. Ama bu rekabette hoç bir şekilde batının ne bir ambargosu ne de başka bir geriye götürme politikası olmayacağı için yine benzer şeyler olabilirdi. Ama tabii ki gerke siyasi rakip gerek yeni soğuk savaşın doğu ile batı arasında olması rekabeti daha da harlayıp zorlaştırıyor. Bu arada Çin'in sosyalist rejimi ile bir özelliği herkesin alması arasında çok bir ilişki var mı bilemiyorum. Neticesinde her özelliğin uluslararası patenti var. Bence bir batının bir Çin'in öne geçmesi rekabetten maximum verimi sağlar ben şahsen bur Çin bir batı öne geçsin diyorum
priv
Active Level 10
Diğer
Ben izleyemedim. Ai konusu ne olmuş? Gemini ile yol yürümek gibi bir durum var mı?
ᴇᴄʀɪɴ
Expert Level 5
Diğer
Bu tanıtım donanım tarafında oldu, o yüzden yazılım ile ilgili hiçbir nokta değinmediler. Zaten gereksiz laf geveleme yapmadan 1.30 saatte bitirdiler. Bu yayında en dikkat çeken özelliği, Düz iphone 17'nın 256gb olarak gelecek ama 128gb fiyatına satılacak. Üstüne iphone 16 pro max ile aynı ekran kasa oranı(neredeyse), 120hz LTPO ekran ve 3000nit ile geliyor. Daha iyisi, yanında 40 watt ile geliyor. Pro model olsa anlarımda bu düz model için geldi. O yüzden artık düz modeller alınması mantıksız cihaz olmaktan çıktı
priv
Active Level 10
Diğer
Anladım. Gayet stratejik hamleler olmuş. Ama pandoranın kutusu hala açılmamış. Apple ın yumuşak karnı hala varlığını sürdürüyor anlaşılan.
ᴇᴄʀɪɴ
Expert Level 5
Diğer
Artık bu yavaş gelişmenin onları daha uzun süre götüremeyeceğini anlayınca başladılar. Olsun fayda kullanıcıya