- Mark as New
- Bookmark
- Subscribe
- Subscribe to RSS Feed
- Permalink
- Report Inappropriate Content
Bu soruların cevabını vermeden önce One UI 8 güncellemesini temel olarak 3 başlıkta ele alacağım:
1. Yenilikler ve özellikler
2. Optimizasyon ve hatalar
3. Yorumlama ve değerlendirme
Bu sayede bu güncellemeyi kısa ancak net bir şekilde bir temele oturtabilir ve sonunda bu konuda bir yorum yapabiliriz diye düşünüyorum, lafı dolandırmadan izninizle yazıya giriş yapalım.
Samsung her zaman yenilikleriyle adını duyuran bir firma, pekala şimdi birlikte bu inovasyon devi bizlere neler getirmiş bir göz atalım.
Now Brief: One UI 8 güncellemesini ele almak gerekirse, Samsung'un popülerliğini pekiştirdiği yapay zeka özellikleri ön planda diyebiliriz. Bu konuda bizi ilk karşılayan S25 serisiyle birlikte hayatımıza giren "gün özetleme aracı" now brief diyebilirim. Now brief elbette dışarıdan bakan birisi için ilk gözlemde sıradışı gelse de, size şunu söyleyebilirim ki S25 kullanıcılarının bile küçük bir kesiminin dikkat ettiği bir araçtan ibaret. Elbette bu onu işlevsiz veya kötü yapmıyor, lakin Samsung'un bu konuda gençler için "ilgi" çekici bir özellik haline getirmesi şart gibi. Elbette bu özellik yaşlı dedem için harika bir özellik, orası tartışılmaz. Now brief elbette yoğun iş temposu olanlar için ilerleyen süreçlerde vazgeçilmez bir asistan olabilir, hatta Samsung bu konuda now brief'i pasif bir bilgi tablosundan ziyade tamamen işlevsel bir sohbet asistanı da yaparsa, işte o zaman genç kesimden bir göç yaşanabilir. Açıkçası ben her gün bana bildiklerini söyleyen bir tablodan ziyade interaktif bir asistanı yeğlerim.
Arama alt yazıları: Son olarak karşınızda arama alt yazıları, evet son özellik bu. Çünkü diğer özellikler çok inanılmaz ya da şaşırtacak yenilikler içermiyor. Her neyse, bu özellik konuştuğunuz kişinin sesi ekranda beliriyor ve duyulması zor anlarda ya da dinleyemediğiniz yerlerde size canlı olarak okuma imkanı sunuyor. Ancak burada da diksiyonun önemli olduğunu söyleyebilirim. Çok hızlı konuşan ya da harfleri yutan bir tanıdığınız varsa, muhtemelen sesini algılayamayacak ve size rastgele bir kelime verecek. Mesela şöyle örnekleyebilirim: "Evladım gelirhen 3 ekmeh alırmısın he bide samırsak al" eğer böyle konuşan bir yakınınız varsa, söylediğim gibi absürt cümleler görmek konusunda dert etmeyin. Samsung Türkiye bu konuda çalışmalarına ivedilikle devam ediyor, umarım yakında şiveleri de çözerler.
Başlıca yenilikler bu şekilde, ancak bu, bu kadar yenilik olduğu anlamına gelmiyor elbette. Daha fazla yenilik var ancak ilgi çekici olanlar ve gerçekten "yenilik" diyebileceklerim bunlardan ibaret.
Geldik balın faydalarına, öncelikle biz kullanıcıların ömrünü tüketen esas nokta tabii ki optimizasyon ve hatalardır. Mesela bakıyorum da son zamanlarda güncelleme geldiğinde ilk iş "ne yenilik geldi?" diye sormak olmuyor, "hatalar düzeldi mi?" "Optimizasyon stabilize edildi mi?" gibi sorular bizleri karşılıyor. Elbette bu cihazdan cihaza gerçekten değişiyor çünkü ne ironiktir ki cihazlar sahiplerine benzeme eğiliminde, bu nedenle değişik ve bazen görmek istemeyeceğimiz hatalar ortaya çıkıyor. Elbette burada bahsedeceğim durumlar tamamen cihazımda gördüklerime dayanarak söyleyeceğim şeyler, bunun da bilgilendirmesini yaptığıma göre devam edelim.
Pil ve performans: Ballı üzümlü kekim Samsung nedense pil konusunda hâlâ inatçı bir tutum izliyor. One UI 6'da da aynı süreleri alıyordum, One UI 7'de de aynı süreleri aldım, hâlâ aynı süreleri alıyorum. Hadi işlemci pili sömürüyor diyelim, bu kez uygulamalar arkadan sömürmeye devam ediyor, sistem zaten süpürge gibi bir ordan bir burdan. Elbette farklı cihazlarda olumlu gelişmeler olmuştur. Mesela bazı S24 serisi kullanıcıları birkaç saat daha fazla kullandıklarından bahsediyor ancak ben nedense bir senedir pil bakımından batarya ile bakışıyorum. Pil değerleri elbette kötü değil ancak birkaç güncelleme sonrası cihaz feryat etmeye başlarsa kendimi çaresiz ebeveynler gibi hissedeceğim. Gelelim performansa, yani performans olarak cihaz sanırım bir basamak çıkabildi. Artık durduk yere triplenip ısınmıyor, bu da sevgi bağlarımızı arttırıyor diyebilirim ancak RAM'in 9 GB kullanacak kadar ne yaşadığını anlamıyorum. Ah Samsung, gerçekten bulmaca gibisin.
Hatalar: Gelelim balın zararlarına, ilk göze batan hata elbette adaptif saati bir şekilde ayarlayamadım. Bir o yana gidiyor, bir bu yana. Tam hallettim diyorum, kaydediyorum, bir bakıyorum duvar kağıdının ortasında sırıtıyor. Elbette geçici bir hata ve yeni sürümlerle düzeltilir. Bir diğer hata ise tamamen internetle alakalı. Evet, sabit bir değer alıyorum fakat ne ironiktir ki uygulama içerikleri o kadar geç yüklüyor ki arada bir uçak moduna almam gerekiyor ve bunu sürekli yapmak elbette sudoku çözmek kadar beyin yoran bir aktivite.
Kısaca toparlarsak, bu güncelleme ile cihaz biraz nefes aldı ama yeniden derin sulara düşme ihtimali mevcut. Özellikle susuz kalmış bir insan misali RAM'ın sömürülmesi endişelendiriyor ancak kullanım konusunda ne büyük bir pozitif ilerleme ne de berbat hâle getirecek kusurlar var, nötr ve sabit diyebilirim. Elbette bu kendi cihazımla alakalı bir değerlendirme, bunu unutmayın ve cihazınızda endişelendirecek bir durum varsa lütfen yetkili birimlere danışın.
Evet sevgili members topluluğu, kısa ama farklı bir değerlendirme ile parça parça güncellemeyi ele aldık. Toparlamak gerekirse, bu güncelleme tamamen Samsung'un Android 16'yı cihazlara entegre etme güncellemesi diyebilirim. Ama boş kalmasın diyerek getirdiği bir takım özellikler de mevcut. Güncelleme elbette tamamen bomboş bir güncelleme değil fakat düşününce şahsen bu güncellemeye One UI 7.5 güncellemesi demek daha doğru olur. Asıl One UI 8 güncellemesi elbette S26 serisiyle birlikte gelecek ve şimdiden Samsung kitlesi bu güncellemeye odaklanmış durumda.
Bence Samsung bu güncelleme ile S24 ve öncesi serilere pil bilgileri sekmesini getirebilir veya daha işlevsel özellikler kazandırabilirdi. Bixby'nin belirsizliğine el atabilir ve now brief ile entegre ederek daha inovatif bir sürümü bizlere sunabilirdi. Hatta öyle ki şahsi fikrimce Samsung yavaşça Android pazarından farklı bir çizelgede ilerleme eğiliminde. Bana kızmadan önce böyle düşünme sebebimi de söyleyeyim. Öncelikle Android'e gelen yeni özelliklerin sadece belirli bir kısmını yazılımına dahil ediyor ve özellikle rakibiyle mücadele edebileceği özellikleri kendisine getiriyor. Bu da Android ile olan birlikteliğinin ilerleyen süreçlerde farklı bir yola evrilebileceği ihtimalini doğuruyor. Elbette bu olursa hiç de sürpriz olmaz. Samsung bir dönem kendi işletim sistemi Tizen ile yola devam etmeye çalışmıştı ancak o zamanlar pazarı domine eden Android'in gölgesinde diğer yazılımlar gibi sönüp gitti. Artık elbette Android eski gücünde değil ve Google da bunu iyi biliyor ve Samsung bu noktada muhtemelen kendi egemenliğini garanti altına alabilir.
Bir yazının daha sonuna geldik, bu kez farklı bir konsept ile yazarak daha köşe yazısı bir tarz benimsedim. Hatalarım veya eksikliklerim için sizlerden özür dilerim. Bu konudaki görüşlerinizi merak ediyorum. Beklentileriniz neydi ve sonuçları ne oldu? Fikirlerinizi yorumlarda belirtmeyi unutmayın. Okuduğunuz için teşekkür ederim ve bir sonraki büyük güncellemede tekrar görüşmek üzere.
- Mark as New
- Subscribe
- Subscribe to RSS Feed
- Permalink
10-05-2025 10:07 PM in
Diğer- Mark as New
- Subscribe
- Subscribe to RSS Feed
- Permalink
10-05-2025 10:50 PM in