cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Resolved! Solved

Original topic:

Kernel Sürümü Nedir? Kernel Yükseltmesi Faydalı mı?

(Topic created on: 11-29-2024 04:02 PM)
288 Views
Siberizm
Expert Level 5
Options
Diğer

Dostlar kerneller hakkında çok fazla yanlış bilgiye rastladım burada. Bende bildiğim kadarıyla sizlere açıklamak isterim.

Kernel Nedir?

Kerneller bilgisayar biliminde 2 dala ayrılır. İşletim sistemi ve veritabanı olarak 2 ayrı dalda nitelendirilir. Ancak bizim işimiz İşletim Sistemi kısmındadır.

Kernel bir bilgisayarın işletim sisteminin temel bileşenidir. Telefonlarında birer bilgisayar olduğunu unutmamak gerekir. Sadece bilgisayar ve telefon değil bütün akıllı cihazlarda İşletim sistemi ve kernel bulunur.

Kernel donanım ile yazılım arasındaki köprü görevi görür, sistem kaynaklarını yönetir ve diğer programların çalışması için gerekli ortamı sağlar.

* Kısaca kerneller birer köprüdür. Hangi donanım bileşeni yazılımla nasıl etkileşime geçeceğini kernel belirler.

4 bilindik kernel vardır:

image

Linux: Linux aslında genelde isletim sistemi olarak bilinir. Ancak Linux başlı başına bir kerneldir. Android'de Linux kernelini baz alır.

NT: Windows işletim sisteminin kernelidir. Özel mülkiyettir ve sadece Windows'da kullanılır.

XNU ve Darwin: Her ikisi de Apple'ın kernelidir. XNU Mac için yazılmışken Darwin mobil için yazılmıştır

Kernel Yükseltmesi Faydalı mı?

Kerneller temelde arka planda çalışan bir sistemdir. Kullanıcının görmemesi gereken birşeydir. Kernel Yükseltmesi son kullanıcı için hiçbir şey ifade etmemekle birlikte ne yaptığını da bilmemesi gerekir.

Çünkü kerneller çok karışık işlemler gerçekleştirir ve kullanıcının bunu bilmesi hiçbir işine yaramaz. Kafa karışıklığından başka bir işe yaramaz

* Özetle kullanıcı için kernel yükseltmesi bir anlam ifade etmez. Kerneller karışık çalışır ve kullanıcının bunu bilmesi gerekmez

BONUS: Kernel Yazmak

Kernel yazmak çok meşakkatli bir işlemdir. Donanımın yazılımla iletişimini sıfırdan yazmak zordur. Windows'un yıllarca MSDos kullandığı bilinir. NT kerneli ise henüz yeni sayılabilir.

2 Solutions

Accepted Solutions
Solution
Diğer
Bir kernel panic, bir işletim sisteminin çekirdeği tarafından, güvenli bir şekilde kurtarılamadığı veya sistemi çalıştırmaya devam etmenin büyük veri kaybı yaşanabilmesinin yüksek bir riske sahip olacağı dahili bir kritik hata tespit edildiğinde alınan bir güvenlik önlemidir. 
İnt den baktım hocam böyleymiş

View solution in context

Solution
thracianS24fe
Expert Level 1
Diğer
Bilgilendirme için çok saol hocam merak ettiğim bir konuydu 😊

View solution in context

7 Comments
Diğer
Hocam birde detaylı olarak kernel panic i anlatırmısın
BEYAZ_KARANFİL
Active Level 10
Diğer
Tabi efendim diyormuş 😁
Siberizm
Expert Level 5
Diğer
Hocam bildiğim kadarıyla kernel panic, kernel tarafından, kritik bir hata tespit edildiğinde alınan bir güvenlik önlemidir. Bu durum, sistemin güvenli bir şekilde çalışmaya devam edemeyeceği anlamına gelir ve genellikle sistemin aniden kapanmasına neden olur. Donanım arızaları genel olarak neden olur. Örneğin kısa devre yapacak bir durum varsa yine kernel panic devreye girer
Solution
Diğer
Bir kernel panic, bir işletim sisteminin çekirdeği tarafından, güvenli bir şekilde kurtarılamadığı veya sistemi çalıştırmaya devam etmenin büyük veri kaybı yaşanabilmesinin yüksek bir riske sahip olacağı dahili bir kritik hata tespit edildiğinde alınan bir güvenlik önlemidir. 
İnt den baktım hocam böyleymiş
Solution
thracianS24fe
Expert Level 1
Diğer
Bilgilendirme için çok saol hocam merak ettiğim bir konuydu 😊
tsubasa20
Active Level 7
Diğer
hocam torvalds denen adam hala bu kerneli gelistiriyor mu?
alperen24q
Active Level 7
Diğer
Şuan cihazımda ksu destekli kernel mevcut şahsen s22 ye çok fazla **bleep** etmiyor
0 Likes