cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Resolved! Solved

Original topic:

Google’ın Görme Engellilere Yönelik Uygulamasına Çok Yararlı Yeni Özellik Geldi

(Topic created on: 05-18-2024 12:37 PM)
213 Views
Tolgaa94
Expert Level 5
Options
Diğer
Google, az gören ve görme engelli insanlara yönelik erişilebilirlik uygulaması Lookout’ı güncelledi. Uygulama artık kamera yoluyla etraftaki nesneleri tanımlayıp kullanıcıyı bilgilendirebiliyor.

Şirket, az gören veya görme engellilerin çok işine yarayan “Lookout” uygulamasına yenilikler getirdi. Google Lookout uygulamasının yeni versiyonu yayımlanmaya başladı. Şirket, yapay zekânın da desteğiyle görme bozukluğu olan insanların çok işine yarayacak özellikleri getirdi. 

Kamerayı kullanarak etraftaki nesneleri tanımlayabilecek ve kullanıcıya yardımcı olacak

Lookout uygulaması, metinleri hatta uzun dokümanları kullanıcısına sesli bir şekilde okuyabiliyordu. Yeni versiyonda “Bul” ismi verilen bir mod yer alıyor. Bu şekilde kullanıcılar, araçlardan masalara, mutfak eşyalarından, banyolara kadar 7 kategoriden birini seçebiliyorlar.

Bir kategoriyi seçtiklerinde telefon kamera aracılığıyla odadaki bu kategoriyle ilişkili nesneleri tanımlayabilecek. Uygulama daha sonrasında o nesnenin yönünü ve mesafesini söyleyecek. Bu şekilde de kullanıcının çevresiyle etkileşimi kolaylaştırılmış olacak. Google, bunun yanı sıra fotoğraf çekebilmeleri ve yapay zekâ tarafından oluşturulan açıklamalara hızlı bir şekilde ulaşabilmeleri için yepyeni bir yakalama butonunu da uygulamaya ekledi.

Yakın zamanda OpenAI’ın GPT-4o modelinin görme engellilere etrafını anlatıp yardımcı olabildiğini görmüştük. Google’ın Lookout uygulamasına getirdiği bu özellik de benzer bir işlevle çok yararlı olacaktır. Görme engelli kullanıcıların çok işine yarayacak bu tarz özellikleri şirketlerden görmek çok güzel

6 Solutions

Accepted Solutions
Solution
Anonymous
Not applicable
Diğer
👏👏👏👏 kesinlikle önemli bir özellik

View solution in context

Solution
Anonymous
Not applicable
Diğer
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.accessibility.voiceaccess

Birde bu uygulama var belki işine yarar, belkide sende zaten yüklüdür.

Açıklaması şu:
Sesli Erişim, dokunmatik ekranı kullanmakta güçlük çeken (ör. felç, titreme veya geçici yaralanma nedeniyle) herkesin Android cihazını sesle kullanmasına yardımcı olur.

Voice Access, aşağıdakiler için birçok sesli komut sağlar:
- Temel gezinme (ör. "geri dön", "eve git", "Gmail'i aç")
- Mevcut ekranı kontrol etme (örneğin, "ileriye dokunun", "aşağı kaydırın")
- Metin düzenleme ve dikte etme (ör. "merhaba yazın", "kahveyi çayla değiştirin")

Kısa bir komut listesi görmek için istediğiniz zaman "Yardım" da diyebilirsiniz.

Voice Access, en yaygın sesli komutları (Sesli Erişimi başlatma, dokunma, kaydırma, temel metin düzenleme ve yardım alma) tanıtan bir eğitim içerir.

"Ok Google, Sesli Erişim" diyerek Sesli Erişimi başlatmak için Google Asistan'ı kullanabilirsiniz. Bunu yapmak için "Ok Google" algılamasını etkinleştirmeniz gerekir. Ayrıca Sesli Erişim bildirimine veya mavi bir Sesli Erişim düğmesine dokunabilir ve konuşmaya başlayabilirsiniz.

Sesli Erişimi geçici olarak duraklatmak için "dinlemeyi durdur" demeniz yeterlidir. Ses Erişimini tamamen devre dışı bırakmak için Ayarlar > Erişilebilirlik > Ses Erişimi'ne gidin ve anahtarı kapatın.

Ek destek için Sesli Erişim yardımına bakın.

Bu uygulama, motor bozuklukları olan kullanıcılara yardımcı olmak için Erişilebilirlik Hizmeti API'sini kullanır. Ekrandaki kontroller hakkında bilgi toplamak ve bunları kullanıcının sözlü talimatlarına göre etkinleştirmek için API'yi kullanır.

Yapay zekâya sormadım, Google play açıklaması bu

View solution in context

Solution
Sisyphe
Expert Level 5
Diğer
Eline sağlık 👌

View solution in context

Solution
Sisyphe
Expert Level 5
Diğer
Güzel özellik 👏👏

View solution in context

Solution
MehmetYalcn
Expert Level 5
Diğer
Evet bu da güzel ve yararlı bir uygulama 👍

View solution in context

Solution
MehmetYalcn
Expert Level 5
Diğer
Emeğine sağlık 😊

View solution in context

13 Comments
Solution
Anonymous
Not applicable
Diğer
👏👏👏👏 kesinlikle önemli bir özellik
Anonymous
Not applicable
Diğer
Anonymous
Not applicable
Diğer
Bixby Vision uygulamasında var bu özellik ama Google yapay zekasi ile daha başarılı 1716026101670_1716026101666_0.jpg
Tolgaa94
Expert Level 5
Diğer
ya senden iki tane şey isteyeceğim ben şimdi birincisi bana bu gönderdiğin ekran görüntüsündeki uygulamanın linkini atabilir misin Bir de Metin konuşma çıkışında Türkçe değil paketi yok bende Samsung'un İngilizce olarak görüyor konuşmayı İngilizce yapıyor yani bunun Türkçe dil paketi varsa bana atar mısın
Anonymous
Not applicable
Diğer
Hemen kardeşim özelden yolluyorum birazdan
Tolgaa94
Expert Level 5
Diğer
👍🙏🫠
Tolgaa94
Expert Level 5
Diğer
telefon ayarlarında var ya genel yönetim ayarı orada konuşma çıkışı ayarı var orada Türkçe dil paketi yüklü değil bende yani onun için İngilizce seslendiriyor Samsung'un Türkçe dil paketi var mı indirilebilir
Anonymous
Not applicable
Diğer
Evet 2 tane var, 1. Ve 2. Olarak. Ben sana 2. versiyonu attım, o daha başarılı
Solution
Anonymous
Not applicable
Diğer
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.accessibility.voiceaccess

Birde bu uygulama var belki işine yarar, belkide sende zaten yüklüdür.

Açıklaması şu:
Sesli Erişim, dokunmatik ekranı kullanmakta güçlük çeken (ör. felç, titreme veya geçici yaralanma nedeniyle) herkesin Android cihazını sesle kullanmasına yardımcı olur.

Voice Access, aşağıdakiler için birçok sesli komut sağlar:
- Temel gezinme (ör. "geri dön", "eve git", "Gmail'i aç")
- Mevcut ekranı kontrol etme (örneğin, "ileriye dokunun", "aşağı kaydırın")
- Metin düzenleme ve dikte etme (ör. "merhaba yazın", "kahveyi çayla değiştirin")

Kısa bir komut listesi görmek için istediğiniz zaman "Yardım" da diyebilirsiniz.

Voice Access, en yaygın sesli komutları (Sesli Erişimi başlatma, dokunma, kaydırma, temel metin düzenleme ve yardım alma) tanıtan bir eğitim içerir.

"Ok Google, Sesli Erişim" diyerek Sesli Erişimi başlatmak için Google Asistan'ı kullanabilirsiniz. Bunu yapmak için "Ok Google" algılamasını etkinleştirmeniz gerekir. Ayrıca Sesli Erişim bildirimine veya mavi bir Sesli Erişim düğmesine dokunabilir ve konuşmaya başlayabilirsiniz.

Sesli Erişimi geçici olarak duraklatmak için "dinlemeyi durdur" demeniz yeterlidir. Ses Erişimini tamamen devre dışı bırakmak için Ayarlar > Erişilebilirlik > Ses Erişimi'ne gidin ve anahtarı kapatın.

Ek destek için Sesli Erişim yardımına bakın.

Bu uygulama, motor bozuklukları olan kullanıcılara yardımcı olmak için Erişilebilirlik Hizmeti API'sini kullanır. Ekrandaki kontroller hakkında bilgi toplamak ve bunları kullanıcının sözlü talimatlarına göre etkinleştirmek için API'yi kullanır.

Yapay zekâya sormadım, Google play açıklaması bu