cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Resolved! Solved

Original topic:

Firefox Kullanmayın!

(Topic created on: 08-26-2024 11:43 PM)
130 Views
Siberizm
Active Level 6
Options
Diğer
Dostlar ben burada bir çok kez sizlere açık kaynak yazılım Firefox önerdim. Çünkü daha güvenli ve mahremiyete önem veren bir tarayıcı olarak kendilerini tanımlıyorlardı. Ancak bu fikrim hiç de zor olmayan bir kararlar ters köşe oldu

image

Ne Oldu?

Dostlar Firefox'un geliştiricisi ve dağıtıcısı Mozilla, inanılmaz hatalar yaptı ve yapmaya devam ediyor. Örneğin Pocket. Bir çoğunuzun adını bile duymadığı bu tescilli yazılım verilerinizi depolamakla ünlü. Bu yazılım Mozilla'ya ait. Üstelik Firefox üzerinde varsayılan halde açık geliyor.

Bitmedi. Mozilla tamamen Google tarafından fonlanıyor. Yıllık geliri 580 Mn olan Mozilla sadece 80 Mn gibi minik bir geliri kendi elde ediyor. Geri kalan herşey Google tarafından sağlanıyor.

Varsayılan halde gelen telemetri ayarları ise dehşet verici. Google Chrome'dan farkı kalmıyor.

Bardağı taşıran son damla ise reklam konusunda oldu. Firefox artık bizlerin verilerini toplayarak kişiselleştirilmiş reklamlar sunacak.

Neden Böyle Oldu?

Firefox her zaman Chromium karşısında tek rakipti. İnsanlar bunu biliyordu ve başka Google ile baş edecek kimsenin olmadığını düşünerek Mozilla'nın hatalarına göz yumdu.

Ne Yapmalıyız?

Firefox artık tavsiye edilemez olsa da Firefox bazlı tarayıcılar kesinlikle kullanılabilir. Özelleştirilmiş telemetrilerin kaldırıldığı onlarca Firefox tabanlı tarayıcı mevcut.

PC için Zen Browser, Mobil içinse Waterfox kullanılabilir 
71 Comments
Solution
Anonymous
Not applicable
Diğer
Bende operayi iyi bilirdim vay arkadaş
Siberizm
Active Level 6
Diğer
😂😂 Opera VPN mesela hocam. Normalde ne yaparlar verileri depolayip satarlar. Opera ne yapıyor veriyi topluyor direkt Meta'ya
Anonymous
Not applicable
Diğer
😱
Siberizm
Active Level 6
Diğer
Hocam eğer Opera'dan başka birşey isterseniz Vivaldi deneyebilirsiniz. Hem yarı açık kaynak kodlu hemde bol özellikli. Bu arada ben Opera'dan nefret etmiyorum. Severim ancak politikaları bu şekilde maalesef
Anonymous
Not applicable
Diğer
Veri tasarrufu özelliği olan kısmen güvenli olan hangileri
Siberizm
Active Level 6
Diğer
Opera GX tercih edin hocam. Özelliği maalesef kısıtlı ancak politikaları daha az agresif. Yine Opera tarafından dağıtılsa da garip bir şekilde daha iyimser
Siberizm
Active Level 6
Diğer
Ben çoktan başka bazlara geçtim hocam. Mobilde Watrefox bilgisayarda normalde Floorp'du sonra Firedragon oldu şimdi Zen Browser deniyorum
Siberizm
Active Level 6
Diğer
Evet evet beni heyecanlandıran bir haber oldu. Umarım başarılı olur çünkü şahsen ben Arc'ı değiştirmeden 1 yıldan fazla süre kullandım şirket bilgisayarında
Siberizm
Active Level 6
Diğer
Keşke
Anonymous
Not applicable
Diğer
Samsung İnternetten Devam 😎✌️