cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Original topic:

CİHAZLARI YAKINDAN TANIYALIM! 😯✨ #2

(Topic created on: 01-19-2022 04:32 PM)
419 Views
Rose_
Active Level 9
Options
Diğer

Herkese sevgili forum üyeleri, biliyorsunuz bir seri başlatmıştım ve şimdi o serinin devamını yazıyorum. 

Bugünki konumuz yine güzel bir konu, Bugünkü konumuz;Batarya nedir? Batarya çeşitleri nelerdir? Bataryadaki mAh değeri ne anlama gelir? Batarya kullanım alanları nelerdir?  Çok boş yapmadan ve merakta bırakmadan başlayalım isterseniz!😊
 
Batarya nedir? 
Cep telefonu ya da birçok farklı cihaza takılan şarjlı pillere batarya denir. Elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depolamak suretiyle, istendiği vakit elektrik enerjisi üzerinden kullanım olanağı sağlar. Bu da elektriği daha uzun ömürlü değerlendirme fırsatı vermektedir. 
 
image
 
 
 
Batarya çeşitleri nelerdir? 
Batarya aynı zamanda pil olarak da ifade edilebilir. Bu doğrultuda kullanım alanına ve özelliklerine bağlı olarak farklı batarya çeşitlerinin yer aldığını söylemek mümkün.
 
- Nikel kadmiyum piller
- Nikel metal hidrit piller
- Li-lion piller
 
Bu şekilde cihaza ve kullanım alanına bağlacı biçimde batarya üretimi gerçekleşir. Aynı zamanda sağladığı elektrik enerjisi ile bu elektrik enerjisinin kullanımı noktasındaki farklılık değişir.
 
Batarya kullanım alanları nelerdir? 
 
Çağın en önemli ihtiyaçları arasında bataryalar gelir. Özellikle artık cep telefonları vazgeçilmez olduğu için, en az 1 gün boyunca enerji elde edebilmek adına batarya kullanılır. Ayrıca kesintisiz güç kaynakları, ATM, elektronik test cihazları ile beraber oyuncaklar ve bilgisayar çeşitleri üzerinden sayısız alanda kullanılmaktadır.
 
Tabi tıbbi cihazlar, televizyon ve radyo ile daha birçok farklı kullanım alanını saymak mümkün. Hatay Jeofizik cihazları ile kaydedici gibi birçok farklı alan adına önemli bir potansiyel teşkil etmektedir. Kullanım teknolojileri ise her geçen zaman gelişmeye devam ediyor.
 
Bataryadaki mAh değeri ne anlama geliyor öyleyse? 
mAh ya da miliampere-hour, pillerin tek seferde toplam ne kadar enerji depolayabildiğini gösterir. ... Bunu şöyle açıklayalım: Örneğin 100 miliamper çeken bir cihaza 1500mAh bir pil takıldığında, pil 15 saatte boşalır. Ancak 150 miliamper çeken bir cihaz, aynı pili 10 saatte boşaltabilir.
 
 --------------------EXTRA BİLGİLER----------------
 
Batarya şoklama nedir? 
Batarya şoklama, telefon bataryalarının yıpranması halinde uygulanan bir yenileme işlemidir. Bataryaların uzun veya yanlış kullanım sonrasında kimyasal yapıları değişikliğe uğrar. Kimyasal yapılarındaki değişiklik batarya iletkenliği azaltır veya tamamen bitirebilir. İletkenliğin yeniden kazanılabilmesi için batarya şoklama işlemi etkili bir çözümdür.
 
Batarya şoklama tehlikeli midir? 
Genel olarak akıllı telefon kullanıcılarının telefon bataryası şoklama işlemi yapması tehlikelidir. Çünkü batarya şoklama işlemi esnasında akıllı telefon bataryası fazla ısınmaktadır. Isınma sonucunda batarya şişebilir, gaz açığa çıkabilir veya patlayabilir.
 
Eğer bataryanız yeniyse ve tamamen bitik durumda görünüyorsa batarya şoklanabilir. Ancak bu işlem kesinlikle bir profesyonel tarafından gerçekleştirilmelidir. Aksi takdirde batarya kısa devre yapabilir ve kısa devre sonucunda patlayabilir. Alacağınız riske değmeyeceği için eski bataryalarınıza şoklama yaptırmak yerine, yeni bir batarya satın almayı düşünün.
 
Batarya şoklama cihazı var mı? 
Bazı telefon modellerinin bataryaları için batarya şoklama cihazları bulunmaktadır. 9V pil ve basit düzeneklerle şoklama yapmaktan daha güvenli bir ortam sunulmuş olsa da, şoklama cihazına verilecek paranın yeni bataryaya verilmesi daha mantıklıdır.
 
Batarya Şoklama Nasıl yapılır? 
Batarya şoklama evde de uzman yardımıyla yapılabilir, fakat yangın riski bulunduğu için dış ortamda yapılması en uygun olanıdır. Şoklama yapmadan önce aşağıdaki uyarıları dikkatle okuyun.
 
Batarya şoklama için edinilmesi gerekenler;
 
9V Pil (Bilinen markaları tercih edin)
Batarya & pil bağlantısı için ince elektrik kablosu
Elektrik bandı (Lehim kullanımını ancak profesonyeller tercih etmelidir)
Uyarı: Batarya şoklama için aşağıdaki adımları dikkatle ve atlamadan uygulayın. Mümkünse bu işlemi açık bir alanda yapın. Bataryada gaz çıkışı gözlemlemeniz halinde taş vb. bir zemine ve kimsenin bulunmadığı bir alana bırakın. Bu işlemi yaparken iş güvenlik gözlüğü/maskesi ve yanmaz & voltaja dayanıklı eldiven kullanmanızda fayda var. Patlama sonucunda ortamda yangın çıkma ihtimali yüksektir. Yangın tüpü bulundurmayı ihmal etmeyin.
 
Bataryanız çıkartılabilir bir batarya değilse, şoklama işleminden vazgeçip cihazınıza teknik servis aracılığıyla yeni batarya taktırmanız daha iyi olacaktır. Kasaya yapıştırılmış bataryalar ancak uzman kişiler tarafından çıkartılmalıdır. Aksi takdirde bataryayı çıkartmaya çalıştığınız cisim bataryayı delebilir ve bunun sonucunda batarya patlayabilir.
 
Uyarıların ardından batarya şoklama işlemini nasıl yapıldığını öğrenebilirsiniz;
 
İlk olarak batarya ve pil arasındaki bağlantı için uygun uzunlukta kablo kesin ve uçlarını açın.
9V pilinizin + kutbuna kestiğiniz bir kabloyu, – kutbuna diğer kabloyu elektrik bandıyla güzelce yapıştırın. Açıkta kalan kablo uçları birbirine temas etmeyecek şekilde pili kenara bırakın.
Telefonun zarar görmemesi için bataryayı çıkartın. Ardından bataryanın + kutbuna +, – kutbuna – gelecek şekilde kabloları bantlayın. Kabloların farklı kutuplara temas etmemesi konusunda son derece hassas olun.
Bu bağlantıyı başarılı bir şekilde gerçekleştirdikten sonra bataryanız ısınmaya başlayacaktır. Isındıktan hemen sonra kabloları kısa devre yapmayacak bir şekilde sökebilir veya hızlıca kesebilirsiniz.
Batarya oda sıcaklığına geldiğinde tekrar telefonunuza takıp test edin. Şarjı az görünüyorsa şarj edin. Şoklanmış bataryanız eğer yeniyse uzun bir süre daha kullanabilmeniz mümkün. Eğer bataryanız zaten eskiyse, şokladıktan sonra çok uzun bir süre yararlanamadan tekrar kullanılamaz hale gelecektir.
Acil durumlar dışında batarya şoklama işlemi tavsiye edilebilecek boyutta bir işlem değildir. Deprem vb. zor ve sıkıntılı süreçlerde bataryanız bitik durumdaysa, yanınızdaki pil ile şoklama yaparak kısa süre mesajlaşma veya arama yapabilirsiniz.
 
Pekii bataryalar neden şişer? 
Genel olarak, şişmiş bir batarya, batarya hücreleri aşırı şarj olduğunda ve ısınmadan olmaktadır. Bu reaksiyon bataryanın içindeki gazları ısıtan ve genleşmelerine neden olan ısı üretir. Havalandırmanın herhangi bir yolu olmadan, bataryanın kasası gazlarla genişler ve batarya şişer.
 
Bataryaların ortalama ömrü ne kadardır? 
Her bataryanın bir kullanım ömrü yani aslında performansını koruduğu bir zaman aralığı vardır. Bu süre ortalama olarak genelde 2 yıl belirlenmiştir. Ancak telefonun nasıl kullanıldığı, ne kadar konuşma yapıldığı, oynanılan oyunlar kısacası telefon ile ilgili yapmış olduğunuz tüm işlemler batarya ömrünü etkiler.
 
 
Bataryalar nasıl şarj olur? 
Telefonunuzu şarja taktığınızsa sırayla ;
 
*Elektrik, şarj cihzında düşürülür (averaj 4.7 – 6,2 v)
*Şarj cihazından gelen elektrik telefonun anakartında bulunan şarj ünitesinde derlenir (akım ve gerilim kontrolü)
*Şarj entegresi tarafından derlenen elektrik lityum pile yani bataryaya iletilir.
*Bataryada bulunan lityum elektronla dolar.
*Bataryada bulunan lityum patlama ve parlama riskine karşı şarj entegresi tarafından %40-80 doluluk oranına geldiğinde telefonunuz tam şarj uyarısı verir ve şarjı keser
*Telefonun şarj cihazı takılı bırakılırsa batarya azaldıkça şarj entegresi tarafından %40-80 e çıkarılır.
*Telefonu kullanırken litumdaki elektron miktarı %20 lere geldiğinde telefonunuz pil bitti uyarısı verir
 
Burada dikkat edilirse şarj entegresi pili tam doldurmadığı gibi tam boşaltmaz da .Bunun sebebi pil dolarken patlama yaşanmaması için tam doldurulmaması,boşalırken ise pilin alt eşiğin,deşarj eşiğini geçmemesini sağlar.Deşarj eşiği kullanıcıya telefonunu uyarılar eşliğinde 20 dk kadar kullandırmaya yeter ama bu hem pil için hemde telefon için oldukça tehlikeli bir işlemdir. 
 
 
Evet bir gönderinin daha sonuna geldik. Lütfen emeğe sayfı adına bir beğeni atarsanız çok sevinirim 🤗
Bu gönderiyi açmak için ek sitelerden bilgi aldım. Lütfen linçlemeyin. Evet herkese iyi akşamlar umarım bu gönderim sizin için faydalı olur🤗🤗🤗
 
Herkese iyi günler. 
11 Comments
Diğer
Ha ha bak ha şöyle ol ya gereksiz postlarla doldurma forumu forumu bu tarz postlar la doldur bize lağzım olan bu😇😇
Rose_
Active Level 9
Diğer
Genelde çok boş post açmam ya galeriye fotığrag atatım ya da cihazım hakkında sorular sorarım😄
Desteğin için teşekkürler.
MehmetYalcn
Expert Level 5
Diğer
Teknisyen Verda iş başında 😁 şaka tabi güzel bilgilendirme teşekkürler 😊
Rose_
Active Level 9
Diğer
Desteğin için teşekkürler 😊😊😊
Evet son zamanlarda teknisyen gibi davranıyorum😂
(AMA TEKNOLOJİ İLE İLGİLENMEK VE BİLGİLER PAYLAŞMAK HEM EĞLENCELİ HEM DE BAYA SARIYO😂😂😂)
ahmet_turğut
Expert Level 5
Diğer
Bilgilendirme için teşekkür ederiz Helal olsun
Rose_
Active Level 9
Diğer
Rica ederim😊

Desteğin için çok teşekkürler kardeşim elimden gelebildiğince internetten detsylı bilgi almaya ve konuyla alakalı yazılar bulmaya çalıştım😊
Fatal-IV
Active Level 7
Diğer
Emeğinize sağlık. Yararlı ve faydalı bir bilgilendirme olmuş 🙂
Rose_
Active Level 9
Diğer
DESTEĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER 😊 ELİMDEN GELDİĞİNCE YARARLI OLMAYA ÇALIŞIYORUM.
Anonymous
Not applicable
Diğer
Verda ellerine sağlık çok güzel bilgilendirme olmuş.