Resolved! Solved

Original topic:

Bataryalar neden zaman içerisinde eski güçlerini kaybederler 🔋⚠️📱👇

(Topic created on: 07-10-2024 11:56 AM)
345 Views
Anonymous
Not applicable
Options
Diğer

Dizüstü bilgisayar veya akıllı telefon kullanan herkes, pillerin zamanla kapasitelerini nasıl kaybettiğini bilir. Satın aldığınız ilk gün ile aradan geçen zaman içinde bataryalarınız yaşlanır ve kapasite ömürleri kısalır. Bu duruma "kapasite solması" adı veriliyor. Peki, neden? 

Bir lityum iyon şarj edilebilir pilde bulunan elektrolit çözeltisindeki lityum iyonları, iki elektrot arasında hareket ederek, aygıta güç sağlayan elektron akışı oluşturuyor. ( Anot , katot ) pilin elektrotlarının hareket etmelerinden dolayı, pili oluşturan malzemenin zamanla bozulduğunu ve bazı metal iyonlarının (Manganez) serbestçe yüzmesini ve ters elektrota gitmesine sebep oluyor Zamanla kullanılan bataryalarda bu durum, lityum iyonlarını olumsuz ekiliyor ve bataryanın şarj olma yeteneği de azalıyor. Bu sebeple pilin maksimum şarjı kademeli olarak kayboluyor ve sonuç olarak ideal batarya ömründen de ödün vermeye başlıyor.

image

5 Solutions

Accepted Solutions
Solution
Diğer
bilgi için tesekkürler🥰🙏

View solution in context

Solution
dolphin56
Active Level 10
Diğer
Bu güzel bilgi için teşekkürler 👍😊

View solution in context

Solution
CanerS21Fe
Expert Level 5
Diğer
Güzel gönderi 😊👍

View solution in context

Solution
Anonymous
Not applicable
Diğer
Bilgilendirme için teşekkürler bende öyle bir sıkıntı yok yani bataryam hala sağlıklı 😊👍 (öyle hissediyorum en azından)

View solution in context

Solution
Sisyphe
Expert Level 5
Diğer
Güzel paylaşım olmuş Tolga.
Eline sağlık 👌

View solution in context

7 Comments
Solution
Diğer
bilgi için tesekkürler🥰🙏
Solution
dolphin56
Active Level 10
Diğer
Bu güzel bilgi için teşekkürler 👍😊
Burchina
Expert Level 5
Diğer
Şükür benimki daha iyi ..1sene 6 ay oldu şarj da daha hiç kullanmadım onun etkiside olabilir..8 saat süreler geliyor daha 😌
Solution
CanerS21Fe
Expert Level 5
Diğer
Güzel gönderi 😊👍
Solution
Anonymous
Not applicable
Diğer
Bilgilendirme için teşekkürler bende öyle bir sıkıntı yok yani bataryam hala sağlıklı 😊👍 (öyle hissediyorum en azından)
Solution
Sisyphe
Expert Level 5
Diğer
Güzel paylaşım olmuş Tolga.
Eline sağlık 👌
Anonymous
Not applicable
Diğer
Tıpkı insanlar gibi