cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Resolved! Solved

Original topic:

Aylar süren bekleyişin sonucu: İyisiyle kötüsüyle One UI 7 değerlendirmesi

(Topic created on: 04-24-2025 08:40 PM)
271 Views
text_neutrava
Active Level 6
Options
Diğer

Tarihler 22 Ocak 2025'i gösterdiğinde Samsung, S serisinin yeni modeli ve merakla beklenen S25 serisini tanıttı. En dikkat çeken şeylerden biri de Android 15 tabanlı One UI 7 olmuştu. Çünkü One UI 7, One UI 6 gibi arayüzü değiştiren ve yapay zekâya dayalı birkaç özelliğin daha eklendiği bir sürümdü. Now bar, Now brief, Audio eraser gibi özellikler kullanıcıların zihninde taht kurmuştu, fakat Samsung'un başka planları vardı.

Samsung'tan beklenilen, mart başında bu sürümün kademeli olarak hızlıca dağıtıma çıkması ve mayısa kadar tüm cihazlara dağıtılmasıydı; çünkü Samsung birkaç yıl içinde güncelleme politikalarını bir düzene oturtmuş ve kullanıcıların güvenini kazanmıştı. Fakat Samsung 2025 yılında farklı bir yol izledi; çünkü S25 serisi (bununla ilgili ek bir yazım var) S24 serisi gibi çok önemli bir devrim açacak özelliklerle gelmemiş ve selefiyle çoğunlukla aynı özellikleri barındırıyordu. Samsung bunun farkındaydı. S25 serisinden istediği karı elde etmek amacıyla başlarda güncelleme takvimini bile paylaşmadı ve kullanıcılar bu durumdan haliyle rahatsız oldu. Mart ayında, güncellemenin gelmemesi üzerine kullanıcılar giderek ilgilerini ve sabırlarını kaybetmeye başladı; fakat Samsung mart sonlarında sessizliğini bozdu ve kısa bir açıklama yaptı. Söylentiler 7 Nisan'da One UI 7'nin dağıtılacağı yönündeydi; ancak 7 Nisan'da hiçbir şey olmadı ve bu, kullanıcılar arasında öfke krizine yol açtı. Artık ilgileri biten ve ileriki günlerde de ertelenme haberini alan insanlar için güncelleme hiçbir anlam ifade etmez oldu. Bunun üzerine nihayetinde 23 Nisan'da sürüm diğer modellere kademeli olarak dağıtılmaya başlandı.

Kısaca yaşanan süreç, aylar süren bir bekleyiş ve bunun sonunda herkesin merakla beklediği bir arayüz sürümüydü. Peki, gerçekten abartıldığı kadar beklemeye değer miydi?

No 1: İlk Deneyim
23 Nisan öğle vakitlerinde beklemediğim bir şekilde One UI 7 sürümü S24 Plus cihazıma gelmişti ve ben de o an sadece bu bekleyişin bitmesini ve özellikleri birebir denemek istedim. 5 GB boyutunda devasa bir cüsseyle gelen bu sürümü indirdiğimde beni karşılayan ilk detay hoş geldiniz ekranıydı. Kısa bir tanıtımdan sonra uygulama simgelerinin, pil ikonunun ve hızlı panelin değiştiğini ve bildirim paneli adında yeni bir panelin oluştuğunu gördüm. Animasyonlar daha akıcı bir hâl almış olsa da sanki soğumuş bir yemeğin ağızda bıraktığı o soğuk kıvam gibi zevk verici değildi; fakat genel anlamda içimdeki bekleyiş bir nevi sönmüş, yerine meraklı bir ruh doğmuştu.

image
One UI 7 Ana Ekranı

No 2: Keşif
İlk olarak baktığım yer ayarlar olmuştu çünkü telefonun kılavuzu bana göre ayarlardır ve her büyük sürüm güncellemesinden sonra bir yapbozun parçaları gibi değişen her şeyi kendim aramaya başlarım, bilsem de bilmesem de. Ayarlara baktığımda Galaxy AI sekmesinde "Drawing Assist" ve "Audio Eraser" adında S25 Ultra'da bir kaç kez deneyimlediğim iki yapay zeka özelliğiyle karşılaştım. Drawing Assist One UI 6'da Edge Panel'inde zaten vardı fakat yeni özelliklerle birlikte artık hem çizim hem de metin tabanlı olarak görsel üretebiliyor.

image
Drawing Assist 

image
Drawing Assist tarafından üretilen yağlı boya tarzında fotoğraf düzenlemesi.

Audio Eraser, çoğumuzun üçüncü parti uygulamalardan aşina olduğu ve belki de kullandığımız bir özelliktir. Kısaca, yapay zeka analizi ile sesler belirleniyor ve şiddetleri ayarlanabiliyor. Gürültülü ve istenmeyen seslerin fazla olduğu yerlerde gerçekten işe yarayan bir özellik olacağını düşünüyorum.

Keşfime devam ederken, daha fazla değişen özelliğin olduğunu **bleep** ettim. Bunlardan biri de Kilit Ekranıydı. Now Bar adlı yeni özellik sayesinde müzik uygulamasına, alarma ve birkaç uygulamaya tek elle erişmem mümkün oldu; parmak izinin altında olması kolaylık sağladı. Ek olarak, yeni tasarlanan bildirim paneli sayesinde müzik dinlerken paneli aşağı çekmeden bildirimin küçük ikonuna dokunarak, Dynamic Island'a benzer şekilde kolayca erişebiliyorum. Bu küçük ayrıntı açıkçası daha pratik ve daha hoş duruyor.

image
One UI 7 ile gelen Now Bar ve yeniden tasarlanan arayüz.

image
Dynamic Island benzeri özellik.

Daha fazla özellik var, fakat bu 3-4 aylık süre içinde çoğunuz zaten bu özellikleri biliyor ve açıkçası çoğu özellik o kadar devrim niteliğinde değil; bu nedenle daha dikkat çeken özelliklere vurgu yaptım. Şimdi gelelim her güzel şeyin göze batan kusurlarına.

No 3: Kusurlar
One UI 7 güncellemesi, öncelikle çok büyük değişikliklerle gelen ve One UI 6 gibi çağ açan bir güncelleme değil. Peki, bu güncellemeyi ne özel kılıyor? Bu güncellemeyi özel kılan iki detay var: ilki tasarım, ikincisi performans ve akıcılık. Tasarım anlamında Samsung, bu güncellemeyle hem Android'den hem de iOS'ten bazı özellikleri harmanlayarak kullanıcıya farklı bir ortam sağladı. Mesela, ikonların çoğunun iOS ile benzer tasarıma sahip olması ve kamera uygulamasının tamamen iOS'teki gibi görünmesi bunun örneği. Tabii ki Samsung, kullanıcılar neyi beğenirse onu uyguluyor; fakat atladığı nokta, bu ithalatçılığın Samsung'un özgün üretimine daha sert darbe vurması. Samsung, Google ile iyice kaynaşarak Gemini'yi tamamen telefona entegre etti ve Bixby'nin önünü kapattı. Benim bu güncellemede en merakla beklediğim şey Bixby'ydi; çünkü Siri gibi konuşup "Hey Bixby" dediğimde benim için arama yapan, benimle sohbet eden ve bana espri yapan bir asistan, telefon deneyimimi bu özelliklerden daha da arşa çıkarırdı. Nasıl ChatGPT ve Siri farklı yapılara sahipse, aynı şekilde Bixby ve Gemini de farklıdır; Gemini Google uygulamalarıyla entegre bir sohbet yapay zekâsı iken Bixby yapay zekâ destekli bir telefon asistanıdır.

Ayrıca Samsung halen kâr planlaması yaparak bazı özellikleri tamamen S25'e özel tutmaya çalışıyor. Pil sağlığı özelliği, Now Brief gibi bir özet özelliği veyahut bunun gibi özellikleri s25 serisinden kâr sağlayana kadar diğer cihazlara getireceğini düşünmüyorum.

No 4: Sonuç
One UI 7, abartıldığı kadar beklemeye değer bir güncelleme mi, buna siz karar verebilirsiniz. Bana göre bu güncelleme, algılarımızın nasıl şekillendiğinin bir örneği. Basit bir güncellemenin dahi psikolojimizde zorunlu bir tarafı olduğuna inanıyoruz ve 4-5 aya heyecanla beklediğimiz bu özelliklerin aslında ne kadar sıradan ve bizden uzak olduğunu anlayacağız. Samsung'un güncelleme politikasını, zevkler ve eğlence üzerine değil, daha çok kişiselleştirilmiş kullanıcı deneyimine ve telefonu bir akıllı asistana dönüştürecek özelliklerinde olduğu planlarla şekillendirmesini bekliyorum.

Sözün özü şu ki, modern dünya, tekrar eden ve basit zevklerin harmanlandığı bir dünyadır ve biz, elimizde telefonlarımız olmasına rağmen, onları bir asistan yapmak yerine, deyim yerindeyse köleleri oluyoruz. Eğer ben telefonumu bir bilgi aracı yerine, günümün 4-8 saatini alan bir eğlence aracı olarak kullanıyorsam, telefon sadece zihnimi esir alan bir manipülasyon aracıdır; zevk ve ödüllerle beni çemberde tutan bir araç.

Bir yazının daha sonuna geldik, okuduğunuz için teşekkür ederim. Kendinize iyi bakın.

5 Solutions

Accepted Solutions
Solution
Kazikate
Expert Level 4
Diğer
One UI 7'yi Windows 8 gibi yeni bir şeye geçiş gibi düşünün. One UI 8'in ilk görüntülerinde animasyonlar One UI 7'den bir tık daha iyi hale gelmiş. Hatta bazı yerlede 6.1'den kalan eski tasarımlar düzeltilmiş. One UI 8'de bunlar tamamlanacak.

View solution in context

Solution
Sefa_S24U
Active Level 4
Diğer
Pil ilgili görüşünüz nedir. Güncelleme yaptıktan sonra telefon sıfırlaması yaptınız mı

View solution in context

Solution
fatih8294
Active Level 7
Diğer
Çok güzel bir yazıydı elinize sağlık ❤

View solution in context

Solution
mertys
Expert Level 2
Diğer
Bilgi için teşekkur ederim 😊

View solution in context

Solution
KediDostumYtb
Expert Level 1
Diğer
Eline sağlık teşekkürler.

View solution in context

23 Comments
Solution
Kazikate
Expert Level 4
Diğer
One UI 7'yi Windows 8 gibi yeni bir şeye geçiş gibi düşünün. One UI 8'in ilk görüntülerinde animasyonlar One UI 7'den bir tık daha iyi hale gelmiş. Hatta bazı yerlede 6.1'den kalan eski tasarımlar düzeltilmiş. One UI 8'de bunlar tamamlanacak.
Diğer
Sence o ne zaman gelir tahmini
Kazikate
Expert Level 4
Diğer
One UI 8 daha önceki güncellemeler ne zaman yayınlandıysa o zaman gelir. One UI 7'de ilk defa bu kadar gecikti.
Diğer
Daha öncekiler ne zaman geldi onu da bilmiyorum ki yıllardır Samsung kullanan biri değilim
0 Likes
Kazikate
Expert Level 4
Diğer
Bildiğim kadarıyla ekim, eylül civarında geliyor.
text_neutrava
Active Level 6
Diğer
Katılıyorum, fakat sorun akıcılık veya tasarım değil; telefonun kişisel asistandan ziyade giderek odak dışına çıkması. Bana göre, Samsung gerçekten toparlamak istiyorsa Bixby'e gereken desteği vermeli ve daha kullanıcı odaklı özellikler eklemeli.
Kazikate
Expert Level 4
Diğer
En son Exynos AI diye bir video paylaşmışlardı. Bixby'e çok benziyordu tek **bleep** AI ile güncellemişlerdi. Belki de Bixby yerine o gelir.
text_neutrava
Active Level 6
Diğer
Umarım dostum.
L-DRAGO
Expert Level 1
Diğer
Animasyon videosu sizde var mı hocam One UI 8 in ?
0 Likes