Original topic:

Android'in Sönmeye başlayan Kalbi, "Özgürlük"

(Topic created on: 07-29-2025 12:07 AM)
292 Views
ᴇᴄʀɪɴ
Expert Level 5
Options
Diğer

Özgürlük deyince çoğu insanın aklına özelleştirme, uygulama desteği gibi konular gelir. Ancak android bundan ibaret değildi. Hiçbir zaman değildi. Taki şu son zamanlara kadar..

İlk önce google'ın birkaç atılımlarının ardından ilk önce Xioami, sonra samsung. Artık bu cihazlarda android'in en önemli özelliğini yapamaz hale geldik. "Rom özelleştirme"

Eskiden kısıtlamalar olsada çok engel değildi. Artık böyle değil.

Xioami'ye rom atmak için upuzun süreçte mülakata girmeniz gerek, samsung zatem oem desteğini kaldırdı. Google integrity getirdi. Cihazınız "resmi" takısına sahip değilse uygulamalar artık sizi banlıyor, kısıtlama getiriyor. 

Neyse, yapacak birşey yok, madem android'in böyle en önemli özelliği arrık kalmadı, artık böyle sıkıntılı işletim sisteminde kalmanın ne anlamı kaldı?

Elvada Android, seninle son zamanlarımı yaşıyorum. IOS'den farkı kalmamış halin varken, neden seni seçeyim?

9 Comments
OğuzS25
Expert Level 5
Diğer
Fiyatından dolayı 😂😁
865_S20FE_
Expert Level 5
Diğer
Yeni cihazlar 5-7 sene güncelleme alacak romluk olay da pek kalmaz bence artık eskiden 2-3 büyük güncelleme dağitilirdi simdi uzun yıllar çoğu cihaz güncel kalacak
ᴇᴄʀɪɴ
Expert Level 5
Diğer
Benim için sorun güncelle değil. Sorun özelleştirme. Eğerki bir kez özel rom'a girdiğinizde tüm yönetim sizin elinizin altında oluyor. Ve bu his, mükemmel. Yapamayacağınız şey yok, sizi kısıtlamaya çalışan markaların engellerine takılmak yok. Baskı yok. Ne isterseniz o oluyor. Artık öyle dönemdeyiz ki, şu. Özellik için bu markayı, o özellik için ise şu markayı alman gerek noktasına geldik. Eskiden hepsi elimizin altındaydı. Ama şimdi bir hiç
Diğer
Bence android'in amacı hiç bir zaman rom olmadı, donanımdı.
ᴇᴄʀɪɴ
Expert Level 5
Diğer
Android'in iyi yanı özel donanma sahip olması, en iyi oyun oynatan telefon için redmagic, en büyük batarya için vivo gibi. Tabi herkesin isteği farklı. Benim için önemli olan özgürlüktü ancak oda yok. Daha iyi fotoğraf çekmek istersem kamera, daha iyi oyun istersem bilgisyar kullanmayı tercih ediyorum. Yoksa benim için androidin özgürlük dışında IOS ile hiçbir farkı yok. Tabi bu benim düşüncem, her insanın istekleri ihtiyacına göre değişiyor, amcak bana göre durum böyle
Diğer
haklısınız, ben de tamamen donanıma bakıyorum. mesela x200 serisi kullanmayı çok isterdim ama bütçem yetmezdi+daha çıkmamıştı. arayüzlere çok takılmıyorum artık yurt dışında kullanan çok çünkü(hyperos çöpü hariç),
ᴇᴄʀɪɴ
Expert Level 5
Diğer
Aslında, şu an doğu teknoloji kısmında bizden 100 yjll ileride yaşıyor. kısıtlamalardan kastım da bu, şu an aynı şekilde doğu tarafı da batıya baskı yapıyor. Bize gelen global cihazlar o kadar kötü ki, insanlada çin markaları ile ilgili kötü izlenim veriyor. Ben china romuna sahip tonlarca farklı arayüz denedim. Ve inanın bana, çoğu Onr UI'dan daha iyi çalışıyor. Ancak bunlar sadece çin sürümleri maalesef. Çin sürümündede hayatımızın ana noktası google ve onunla aynı lib'i paylaşan yüzlerce uygulama çalışmıyor maalesef, buda bizim için kullanılamaz hale getiriyor.
MahmutCan-A34
Active Level 10
Diğer
haklısın ama Custom Rom kullanmadığım için benim için sorun değil kusura bakma Ecrin Hanım ama Custom Rom kullananlar için kaldırılması yanlış oldu
Ramocann
Active Level 6
Diğer
Benim bu konuya bakış açımı yanlış anlamayın lütfen çok ta önemi yok söz konusu sizin perspektifiniz nihayetinde fakat özgürlükten kasıt bireysel android yazılım korsanlığı ise ve yeni cihazlarda buna engel getiriliyorsa kısıtlama altındasınız diyebilirim. Kendinizden bağımsız üçüncü kişilerin geliştirdiği veya geliştirmeye çalıştığı romları cihaz üzerinde kullanıp özgürlük yaşadığınızı iddia ediyorsanız eğer bu da sizin bileceğiniz iştir diyip konudan koşarak uzaklaşıyorum.. kararınız hayırlı olsun 😊