cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Original topic:

Android 14 Beta 1 Yayımlandı, Birkaç Ufak Yenilik Var

(Topic created on: 04-13-2023 12:51 PM)
Karga
Active Level 10
Options
Diğer

Google, Android 14 için ilk Beta sürümü yayımlamış. Tabii bu test sürümü sadece Google'ın Pixel telefonları için sunulmuş. Bizler bu teste katılamasak da Android 14'ün neler getireceğini bu test sürümü ile görebiliyoruz. 

Çok büyük yenilikler görmek isterdik ama ne yazık ki Android 14, Android 13 hatta Android 12'ye neredeyse ciddi bir özellik getirmiyor. Getirilen özelliklere de açıkçası pek ilgi çekici diyemiyorum.

image

Neymiş o özellikler diyorsanız buyurun:

1. Akıllı Geri Oku 
Uygulamarı kullanırken sezgisel hareket edecek bir geri oku gelecek. Bu geri okunun duvar kâğıdı ve tema ile uyumlu olacağı belirtilmiş.

image

2. Superior Adlı Paylaşım Düzenlemesi
Bu düzenleme daha çok geliştirici tarafında faal olacak. Sistem paylaşım menüsü geliştiriciler tarafından düzenlenebilecek. 

3. Yeni Grafik Özellikleri
Google'a göre uygulama deneyimini yükseltecek yeni grafik özellikleri eklenecekmiş.

4. Dil 
Uygulama içindeki dil algılama algoritması geliştirilmiş. Mesela klavye, uygulama diline göre özelleştirilebiliyormuş.

5. Erişebilirlik Güvenliği
Erişebilirlik uygulamaları sıkı denetimden geçecekmiş. Google Play Protect onayı almayan uygulamalar kullanılamayacakmış. 

Android 14, Google'ın kendi ağzından böyle lanse ediliyor. ShiftDeleteNet ise birkaç yenilikten daha bahsetmiş. Mesela uygulamaların erişebileceği fotoğrafları sınırlandırma özelliği gelecek ya da Google'ın API koşullarını karşılamayan APK dosyaları telefona yüklenemeyecek. Ayrıca Google'ın da artık bazı telefonlardaki uydu bağlantısı işlevini Android'e ekleyeceği söyleniyor. Son olarak Google ve Samsung, sağlık uygulamarının verilerini toplayıp analiz yapma konusunda iş birliği yaptığı da habere eklenmiş.

Sonuç olarak Google'ın özellikle gizlilik ve güvenlik konusuna odaklandığını, Android 14'ü daha sezgisel yapmaya çalıştığı söylenebilir. Performans ve pil içinse herhangi bir özellikten bu sürüm için bahsedilmiş değil. Belki ilerleyen Beta sürümlerinde bunlardan da bahsedilir. Şunu da unutmamak gerekir ki Samsung, saf Android kullanmıyor; belki de bizler One UI 6 ile çok daha fazla yeniliğe kavuşuruz. 
Android Beta süreci ağustos civarında sona erecek, ağustosta final sürümü açıklanacak. Telefon üreticileri ise ekimden başlayarak güncelleme sunacak. Samsung da S23 serisi ile başlayarak güncellemeyi sırayla diğer S serilerine ve katlanabilir cihazlara, sonra da A ve M serisine verecek. Bizde satılmadığı i için F serisinden bahsetmeye gerek duymuyorum.

Huzurlu günler diliyorum.
11 Comments
F-I-R-A-T
Active Level 9
Diğer
Gelmese de olurmuş
Karga
Active Level 10
Diğer
Aslında Android 14 yerine Android 12.2 demeliydiler. Android 13'e de Android 12.1 denmesi lazımdı. İki sürüm de Android 12 ile aşağı yukarı aynı.
budchirp
Active Level 7
Diğer
android 12.1 hali hazırda var ve bu yazılarda okduğunuz değişiklikler asıl değişikliğin %1'i bile olamaz. arka tarafta yüzbinlerce satır kod değişiyor ve yeni API'lar ekleniyor.

https://developer.android.com/about/versions/13/features
https://developer.android.com/about/versions/13/behavior-changes-all
https://developer.android.com/about/versions/14/features
Karga
Active Level 10
Diğer
Hocam son kullanıcı yazılımın kendine görünen yanıyla ilgilenir. Biz yazılımcı olmadığımıza göre bizi ilgilendiren değişiklikler uygulamarda ve arayüz düzeyindedir. Ya da pil ve performans yükseltmeleriyle ilgileniriz. Yoksa gayet haklısınız, onca mühendis birkaç değişiklik yapıp oturmuş diyemeyiz.
Bu arada Android 12.1 sözünü bir parça metafor maksatlı yazdım. Ama gerçekten de Android 14 yerine Android 13.5 sürümü gelmiş diyebilirim.
Diğer
Daha beta 1 hmm
0 Likes
ENES_65zz
Active Level 4
Diğer
Android 14 uydu bağlantısınıda sunuyor
Karga
Active Level 10
Diğer
Doğrudur. Yazının sonlarına doğru bu bilgi mevcuttur.
system32ExE
Active Level 8
Diğer
Mayıs ayında gerçekleşecek olan Google IO etkinliğini takip etmek daha sağlıklı olacaktır. YouTube üzerinden kendi kanalların da canlı yayın yaparak tüm özellikleri ve geliştirmeleri zaten görsel ve video şeklinde gösteriyorlar.
Karga
Active Level 10
Diğer
Muhakkak. Ben şimdilik görünenler üstünden değerlendirme yaptım. İlerleyen süreçte değişiklik olursa elbette fikrim değişir. Google IO bu noktada epey önem arz ediyor.